Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Kennisbundel Begeleidingsplannen

Ieder mens is een zelfmanager. De één lukt het beter om de regie te voeren over zijn gezondheid en gedrag dan de ander. Ondersteunen van zelfmanagement is maatwerk: voor iedereen is het anders. Samen met de cliënt ga je op zoek naar wat voor hem belangrijk is in zijn leven, maak je afspraken óf en hoe hij aan zijn gezondheid en gedrag wil werken.

Kennisbundel HBO

De hedendaagse zorg besteedt veel aandacht aan het bevorderen van zelfmanagement. Samen met cliënten bespreken zorgprofessionals aan welke doelen wordt gewerkt om zo te kunnen participeren in de eigen omgeving. Op een manier die goed is voor de cliënt en voor zijn omgeving. Hoe je dat doet komt aan bod in de praktijkgerichte online kennisbundel Begeleidingsplannen - ontwikkeld voor hbo. De kennisbundel kan zowel  intramuraal (binnen instellingen) als extramuraal (ambulant) worden gebruikt.

Kennisbundel Begeleidingsplannen

Zelfmanagement bevorderen betekent intensief samenwerken met je cliënt en met je collega’s. De bundel Begeleidingsplannen geeft inzicht in praktijksituaties en kennis over zelfmanagement, begeleidingsplannen en interdisciplinair samenwerken. In de casuïstiek uit de praktijk komen echte dilemma’s aan bod. De opdrachten zijn gebaseerd op verschillende werkvormen. Ook vind je in de bundel tips, instrumenten en andere materialen voor de praktijk.

De kennisbundel is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld en met gebruikmaking van de meest actuele gegevens tot stand gekomen. Hij is geschreven voor zowel hbo- als mbo-verpleegkundigen, in opleiding of al werkzaam. Ook docenten van deze opleidingen of (praktijk) begeleiders in de ouderenzorg kunnen gebruik maken van de kennisbundel voor (bij)scholingsactiviteiten. Het is goed mogelijk onderdelen van de kennisbundel te gebruiken en je kunt zowel individueel als in groepsverband aan de slag.

Kennisbundel MBO Begeleidingsplan ggz

Omslag kennisbundel werken met begeleidingsplannen

In de kennisbundel krijg je instrumenten aangereikt die in de verschillende fases worden gebruikt. Zo is de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB-methodiek) erop gericht mensen met ernstige psychische aandoeningen te helpen om beter te functioneren. Leerzame casussen maken verschillen duidelijk in de mogelijke aanpak van de begeleiding en het begeleidingsplan. Met het lesmateriaal, heb je geschikte opdrachten binnen handbereik.

Download

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Setty Doran 17/11/2021

Bedankt voor de power point presentatie. De presentatie is helder en bruikbaar. Alleen op de voorlaatste sheet staat tweemaal fase 2 aangegeven. volgens mij moet het fase 3 zijn.