Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Kennisbundel Ambulantisering

Steeds meer mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen krijgen hulp in hun eigen omgeving. De hulpverleners gaan op pad en werken ambulant, in plaats van opname van cliënten op een psychiatrische afdeling.

Omslag kennisbundel ambulantisering

Intensieve vormen van ambulante zorg waarbij de hulpverlener naar de cliënt toe gaat, is 'outreachende zorg'. Als de cliënt zich tegen de hulp verzet, wordt het ook wel 'bemoeizorg' genoemd.

Aan de slag met outreachende hulpverlening

De Kennisbundel Ambulantisering geeft een helder overzicht van alle vormen van ambulante zorg die in ons land worden aangeboden. Ook de organisatie in casemanagementteams, bemoeizorgteams en (F)ACT-teams wordt daarbij uitgelegd. Daarnaast komen de wijkteams aan bod en de geldende regelgeving waarmee de teams rekening moeten houden. Het praktische hoofdstuk ‘Aan de slag met outreachende hulpverlening’ geeft instrumenten en technieken voor een stapsgewijze werkwijze voor outreachende zorg. Met concrete voorbeelden en tips om elke stap in het contact met de cliënt gemakkelijker te maken en elkaars vertrouwen te winnen. De kennisbundel geeft informatie over diverse instrumenten en interventies die zorgverleners kunnen inzetten. In de bijlage van de kennisbundel vind je passende werkopdrachten over ambulantisering.

Download

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.