Naar hoofdinhoud Naar footer

Wat is de impact van oorlog in Oekraïne op ouderen?

Gepubliceerd op: 01-10-2019

De oorlog in Oekraïne is voor veel mensen lastig, maar vooral bij ouderen kan dit onrust veroorzaken. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog komen mogelijk weer naar boven en mensen kunnen bang zijn. Hoe ga je daar als zorgverlener mee om?

Bij ouderen kan door het nieuws bewust of onbewust onrust ontstaan. Zij voelen de dreiging en voelen mogelijk dat hun basisveiligheid minder zeker is dan hiervoor. In dit verband werkt de onrust van de coronacrisis ook nog door, omdat de afgelopen tijd de basisvrijheid voor ouderen deels werd beperkt, vanwege hun kwetsbaarheid.

Onrust en dreiging

Wat kun jij als zorgmedewerker hierin betekenen? Een luisterend oor bieden is belangrijk. Erkenning van de onrust en de dreiging kan helpen. Soms helpt het om gewoon voor afleiding te zorgen.

Psycholoog

Uiteraard speelt ook een psycholoog of geestelijk verzorger een belangrijke rol bij het omgaan met deze onrust. Vraag dus als team advies aan de psycholoog over het omgaan met de huidige dreiging voor jouw bewoners.

Handreiking over ouder worden met de oorlog

Het ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld heeft veel informatie over het omgaan met oorlogservaringen van ouderen verzameld. Ze hebben een brochure en een handreiking online beschikbaar.

De publicaties zijn bedoeld voor alle beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers die zorgen voor ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Bron

Ga naar

ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld

Download de brochure 'Ouder worden met de oorlog' (pdf)

Download de handreiking 'Ouder worden met de oorlog' (pdf)

Deel deze pagina via:

Organisatie / Uitgever

ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld