Naar hoofdinhoud Naar footer

Vijf voordelen van meer beweging bij ouderen

Gepubliceerd op: 30-09-2022

Meer beweging bij ouderen heeft voordelen voor het mentaal welbevinden, het voorkomt vallen en helpt bij depressie. In vijf thema's op het kennisplein vind je daarom informatie over beweegstimulering door zorgverleners:

1. Bewegen bevordert mentaal welbevinden

Bewegen is goed voor mensen: het activeert lichamelijke en geestelijke processen. En het geeft niet alleen meer energie, maar biedt ook een kans om andere mensen te leren kennen en als het maar even kan er eens op uit te gaan. Ouderen kunnen hun zelfstandigheid behouden door meer in beweging te blijven.

2. Bewegen voorkomt vallen 

Ouderen die in beweging blijven, vallen minder vaak dan ouderen die niet of nauwelijks bewegen. Lees meer over bewegen bij het thema Valpreventie.

3. Bewegen helpt tegen depressieve klachten

Door beweging voel je je beter. Je slaapt beter en krijgt meer eetlust. Andersom zorgt inactiviteit voor een minder goede conditie, waardoor gevoelens van lusteloosheid en isolement sterker worden. Lees meer over de positieve invloed van bewegen op negatieve stemmingen bij het thema Depressie.

4. Bewegen en dementie

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Veel onderzoeken hebben dit al aangetoond. Door te bewegen breng je de hersenen ook in beweging. Daarmee kun je de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren. Lees meer over bewegen en dementie bij het thema Dementie.

5. Bewegen is goed bij overgewicht

Bij een verandering van de leefstijl is ook meer beweging essentieel om overgewicht terug te dringen. Lees meer over dit onderwerp bij het thema Eten en Drinken.

Deel deze pagina via: