Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor lastige situaties in coronatijd

Gepubliceerd op: 14-01-2021

Wie kent niet de situatie dat een familielid geen mondkapje wilde dragen? De coronatijd kan voor allerlei lastige situaties zorgen, in verpleeghuizen of ook in de thuiszorg. Jennie Mast, adviseur van Vilans, geeft tips voor hoe je hiermee om kan gaan.

Wie heeft niet de spanning gevoeld bij het uitleggen van de beperking in de bezoekregels? Wie heeft niet een oogje dichtgeknepen toen een familielid even stiekem zijn vader of moeder heeft geknuffeld?

Bij de tweede coronagolf is te merken dat de sfeer en de houding van familie en het grote publiek minder positief is dan tijdens het begin van de eerste golf. Er lijkt een ‘corona moeheid’ te zijn ontstaan, en de lontjes zijn soms iets korter vanwege de uitzichtloosheid van de situatie.

Oplopende spanning: hoe komt dit?

Het is goed om je te realiseren waarom in deze tijd de spanning soms snel kan oplopen: 

De lontjes zijn soms iets korter vanwege de uitzichtloosheid van de situatie

1. Spanning ontstaat vaak als een situatie verandert en er onduidelijkheid ontstaat. Vanuit de organisatie kijkt men hier anders naar dan als medewerker. Voor de familie en bewoners brengt dit weer heel andere vragen met zich mee. Ieder denkt en praat vanuit zijn eigen perspectief. Deze praatplaat van de Dementie Academie kan helpen als opening voor het gesprek: 

2. Daarnaast speelt stress of spanning een rol. Medewerkers en familie kunnen in hun privé-situatie ook extra stress hebben (bv. over wel of niet corona hebben, scholen die tijdelijk dicht gaan, wegvallende activiteiten etc.). En dan is er nog de krapte bij personeel wegens ziekte en quarantaine, en ook nog extra regels.…  Als je dit zelf als medewerker voelt, en een familielid ook gespannen is, kan onvrede of irritatie snel oplopen tot een gespannen situatie.

3. Als een situatie, zoals in de coronacrisis, onduidelijk is, is het fijn als de regels binnen de organisatie duidelijk zijn. Dat geeft houvast en op een bepaalde manier rust. Helaas is dit niet altijd zo en niet in alle organisaties. Vaak veranderen de regels in de loop van de tijd, wat ook weer voor onduidelijkheid kan zorgen.

Tips voor voorkomen van lastige situaties

In deze tijd van groot belang is, is om goed met elkaar in gesprek te blijven, juist in de verpleeghuizen. Enkele tips voor het voorkomen van lastige situaties in coronatijd:

1. Luister naar de onrust van de familie en mantelzorger. Stel vragen aan hen. Als je iets meer te weten komt van het perspectief van de ander, kan dit het begin van een oplossing zijn.
2. Realiseer je dat stress in deze coronatijd een rol kan spelen in je eigen reactie door bijvoorbeeld tijdgebrek, personeelsgebrek en hoge werkdruk.
3. Onduidelijkheid kan ook een rol spelen; wat zijn de regels, weet de ander dit? Deze regels veranderen voortdurend en vaak zijn mensen niet goed op de hoogte van de veranderingen. Realiseer je dat wat voor jou duidelijk is, dit voor de ander niet is. 
4. Bespreek met je leidinggevende of en wanneer je uitzonderingen mag maken op de regels. Je kunt dit dan ook uitleggen aan anderen die ook vragen hebben om een uitzondering te kunnen krijgen. Als jij je gesteund voelt, is dat voor jou en de andere partij beter.
5. Soms kunnen praktische oplossingen helpen. Zijn faceshields (doorzichtige kap voor je gezicht) een alternatief voor een mondkapje? Zorg dat ze beschikbaar zijn en klaar liggen. 
6. Blijf altijd rustig, wat er ook gebeurt. Dit helpt enorm.

Hulpmiddelen

Voorbeelden van hulpmiddelen: 

Deel deze pagina via: