Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Veelgestelde vragen over de griepprik

Haal jij als zorgprofessional de griepprik of doe je het liever niet? Zorg voor Beter zet de meest gestelde vragen op een rij en geeft antwoord.

Er spelen veel vragen en emoties rondom de griepprik. Voor veel mensen is de griep een vervelende ziekte die wel overgaat, voor de kwetsbare groepen waar we mee werken kan de griep ernstige gevolgen hebben. Door de griepprik en goede handhygiëne kunnen we samen het risico verkleinen. Genoeg slapen en gezond eten is overigens net zo belangrijk.

Campagne: haal je #prikkie

V&VN werkt samen met NVZ, NFU en de FMS, mee aan een campagne om het landelijk gemiddelde van medisch personeel dat een griepprik haalt te verhogen (nu: 13 procent). Op de campagnewebsite www.voorkomgriep.nl vind je een toolkit met materialen die je voor je organisatie kunt personaliseren.

1. Hoe werkt de griepprik?

Het griepvaccin bevat onschadelijke gemaakte stukjes van griepvirusvarianten die het komende griepseizoen in Nederland worden verwacht. Het vaccin wordt elk jaar aangepast, omdat het griepvirus steeds verandert. De griepprik beschermt overigens niet tegen verkoudheidsvirussen.

Als je de griepprik haalt, krijg je met het vaccin kleine hoeveelheden van het griepvirus toegediend. Je lichaam reageert vervolgens door afweerstoffen te maken tegen het virus. De kans op griep is daardoor kleiner, omdat je lichaam al bekend is met het virus en weet hoe hij het onschadelijk kan maken. Het duurt ongeveer twee weken voordat je lichaam voldoende beschermd is.
Soms krijg je ondanks de griepprik toch de griep, maar meestal verloopt de ziekte dan minder ernstig. De griepprik van 2016-2017 voorkwam ongeveer 38 procent van de griepgevallen in Europa. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. 

2. Voor wie is de griepprik?

De Gezondheidsraad adviseert onder andere mensen met longziekten, hartziekten en diabetes om de griepprik te halen. Ditzelfde geldt voor nierpatiënten, mensen met weinig weerstand door andere ziekten of behandeling, mensen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen, verpleeghuisbewoners en mensen van 60 jaar en ouder. Bekijk het volledige overzicht op de website van het RIVM

3. Moet je je als zorgprofessional laten vaccineren?

Met de griepprik bescherm je natuurlijk in eerste instantie jezelf. Het RIVM adviseert zorgprofessionals om een griepprik te halen. Dit is vooral om de kwetsbare patiënten en cliënten in verpleeghuizen en ziekenhuizen te beschermen. Hoe meer mensen zijn gevaccineerd, des te kleiner lijkt ook de kans op een grote uitbraak. Veel zorginstellingen bieden de griepprik om die reden ook gratis aan voor het personeel. Het is een aanbod, maar niet verplicht.

Voor een goede bescherming heb je voldoende gevaccineerde medewerkers nodig, weet deskundige infectiepreventie Carolien Oldenkamp-Berkelaar. En dit percentage wordt zelden gehaald. 'Vandaar dat de discussie onder professionals ook blijft. Sommigen denken dat ze niet ziek mogen worden van de werkgever, anderen dat vaccinatie van de cliënten voldoende is. De samenstelling van het griepvaccin wordt ook nog wel eens in twijfel getrokken.'

Ga in gesprek

Het is goed om met elkaar in gesprek te gaan. Je kunt de vragen en twijfels met elkaar en met een deskundige infectiepreventie bespreken. Ook om samen uit te zoeken waar het 'negatieve gevoel' vandaan komt en wat kan bijdragen aan een beter gevoel rondom de prik. Uiteindelijk moet je gezamenlijk zorgen voor gezonde en veilige zorg.

Carolien Oldenkamp-BerkelaarOldenkamp: 'Het belangrijkste argument voor is en blijft het voorkomen van verspreiding van griep naar de cliënten. Bedenk je ook dat de griepprik bij ouderen in het voorjaar vaak is uitgewerkt, doordat zij een lagere weerstand hebben. In maart zien we daarom regelmatig nog een piek in griepgevallen. De gevaccineerde (en gezondere) zorgprofessional heeft meestal nog wel bescherming en zal zo bijdragen aan minder overdracht.'

4. Word je ziek van de griepprik?

Van de griepprik krijg je geen griep. Wel kan het zijn dat je je de dag na de griepprik niet zo lekker voelt. Bijvoorbeeld door hoofdpijn, weinig energie en lichte koorts. Ook kan de plaats van de prik op je arm de eerste dagen wat pijnlijk, rood of gevoelig zijn. Wanneer je verder verkouden bent als je de prik krijgt, kun je het idee hebben dat je ziek wordt van de griepprik. Je bent dan al een beetje ziekjes en in combinatie met de reactie van je lichaam op het toegediende griepvirus, kan het net lijken alsof je de griep van het vaccin hebt gekregen. Dit is dan echter niet het geval.

Als je de griepprik te laat haalt, kun je binnen twee weken na de vaccinatie wel griep krijgen. Daarom wordt meestal geadviseerd om de griepprik tussen half oktober en half november te halen. Overigens bestaat ook de mogelijkheid dat je ziek wordt van een griepvirus dat niet in het vaccin is opgenomen

5. Krijg je altijd klachten als je de griep hebt?

Het is een groot misverstand dat je altijd klachten krijgt wanneer je geïnfecteerd bent met het griepvirus. Ongeveer de helft van de besmettingen verloopt namelijk asymptomatisch. Je hebt dan geen griepklachten, maar je draagt het virus wel bij je en kunt cliënten besmetten. Volgens deskundige infectiepreventie Carolien Oldenkamp is dit de belangrijkste reden om je als zorgprofessional wel te laten vaccineren. 'Als je als gezonde volwassenen gevaccineerd bent, verklein je de kans op overdracht enorm.'

6. Wat moet je doen als de griep krijgt?

Het komt regelmatig voor dat zorgprofessionals doorwerken als ze griepachtige verschijnselen hebben, als gevolg van de hoge werkdruk. Dit komt je eigen gezondheid niet ten goede, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de cliënten die je verzorgt. Ben je ziek, zorg dan in de eerste plaats goed voor jezelf:

  • Bij griep is het goed om rust te nemen. Je hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kun je beter vermijden.
  • Drink voldoende. Bij hoge koorts zweet je veel. Hierdoor verlies je veel vocht. 
  • Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat: kleed je op het weer.

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. Denk om handhygiëne, raak neus en mond zo min mogelijk aan en bedek je neus en mond als je moet niezen. Oldenkamp: 'Overdracht van griep- en verkoudheidsvirussen kan door hoesten, maar gebeurt toch vooral via je handen en via met besmette handen verontreinigde voorwerpen.'

Peiling onder bezoekers van Zorg voor Beter

De griepprik is voor de meeste zorgverleners niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit een peiling van Zorg voor Beter (oktober 2017) onder ruim 2500 bezoekers. Slechts 30% van Zorg voor Beter-bezoekers gaf aan de prikgriep te gaan halen, 9% twijfelde nog en 62% haalde de prik niet. 

Meer weten?

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Koosje 11/11/2021

Ik vraag me af als ik de griepprik krijg, of ik dan het virus nog wel kan doorgeven aan kwetsbare groepen


Jannie De blok 6/11/2021

Ik heb keelklachten en hoofdpijn mag ik de griepprik halen straks


M.Jäger 17/9/2021

Ik ben momenteel erg verkouden en vanmiddag moet ik een griepprik gaan halen. Kan dat gewoon?


Puffeltje 9/11/2020

Wat betekent het, als je achteraf totaal geen reactie hebt rond de prikplek. Niet rood, dik, enz. Reageert je lichaam juist dan wel of niet goed op de prik ? Heb beide prikken gehad.


Kim 26/10/2020

Hoi,

Ik heb dit jaar voor het eerst een griepprik gehaald. Naarmate de tijd vorderde (week later) kreeg ik klachten zoals: hoofdpijn, erge keelpijn, opgezette klieren, neusverkoudheid, hoesten en niezen. Corona gerelateerde klachten.

Ik heb mijn klachten gemeld bij de GGD. Kon dezelfde dag nog komen voor een coronatest. Dag later de uitslag: NEGATIEF, gelukkig maar! Helaas voel ik mij heel erg beroerd. Ik heb dan ook mijn vraagtekens bij de griepprik, en momenteel spijt dat ik er dit jaar voor gegaan ben....

Ik heb mij van te voren ingelezen, je kan niet ziek worden van de griepprik! Wel wat klachten na de inenting. Maar ik had helemaal geen klachten en nu lig ik ziek op bed?


Gerry Prommersberger 21/10/2020

Ik vraag me serieus af of ik dit jaar de griepvaccinatie wel moet nemen. Ik ben 72 jaar, vrouw, gezond en heb ivm Corona mijn sociale contacten tot een minimum beperkt. Dus: wie zou mij met griep kunnen infecteren?


Francien 25/8/2020

Kan de griepprik ook in het bovenbeen /bil gezet worden?
Ik heb nl ontzettend veel last van m’n arm, zeker n half jaar super gevoelig.


Magda 12/8/2020

Zit dit jaar covid-19 in griep prik verwerkt?


Pieter Budke 22/5/2020

sinds ik in de herfst 2020 een griepprik heb gehad ben ik voortdurend verkouden of grieperig met tussenpozen van één tot twee weken.
Een zorgmedewerkster zei mij dat zij regelmatig patiënten heeft met dezelfde klachten.........
Ik overweeg in de toekomst geen griepprik meer te nemen !


J Braber 16/4/2020

Naar ik begreep is er een tendens waargenomen dat degenen die de griepprik hebben gehad vatbaarder zijn voor het coronavirus. Heeft u daar meer informatie over beschikbaar?


Corina 12/11/2019

Dag,

Even een aantal serieus bedoelde kritische vragen. Het maken van een vaccin duurt een half jaar, dus grijpt in op virussen die een half jaar geleden rondwaarden. Daar ben ik al aan bloot gesteld en blijkbaar niet ziek van geworden. Bestaat de kans dat ik al lang antistoffen heb tegen de 4 virussen in het vaccin voor dit najaar?
En de volgende vraag: ingeënt of niet; ziek worden heeft te maken met weerstand. Weerstand die het lijf zelf regelt of weerstand via de griepprik. Stel je hebt 2 mensen; de ene is niet ziek omdat hij of zij gewoon een dijk van een weerstand heeft van nature, de andere is niet ziek omdat hij of zij een griepprik heeft gehaald. Twee gezonde mensen staan aan het bed van de patiënt. Beide hebben echter recent contact gehad met een zieke persoon. Dan is de kans toch nog steeds groot dat de patiënt alsnog ziek wordt? Niet omdat de ene verpleger gezond is van nature en de andere gezond is omdat hij is ingeënt. Maar omdat het doorgeven van bacteriën en virussen niet stopt bij een inenting. Of zie ik iets over het hoofd? Ik wil het echt graag weten, ben zeker vatbaar voor kei-goede argumenten, heb ze helaas tot nu toe nog niet gehoord. Dank alvast voor deskundige reactie!


H A Heerlijn 30/10/2019

onder de Kopje : (word je ziek van de griepprik) in mijn geval is dat wel aan de order ik heb nu in totaal 3 x een griepprik gehad en alle drie de keren kreeg ik direct een acute koorts aanval tot rond de 40 graden verhoging en het in mijn geval wel degelijk toe te schrijven aan de griepprik. Dus zeg nooit de je niet ziek kan worden van de griepprik want dat is een sprookje


Wil van den Berg 18/10/2019

Onder het kopje 'Peiling onder bezoekers van Zorg voor Beter' staat dat 30% aangaf de prikgriep te gaan halen. Dus toch een griep, veroorzaakt door prik...


Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer