Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik

In de zorg worden smartphones en tablets steeds meer gebruikt. Wanneer en hoe vaak moet je je smartphone en tablet schoonmaken? Welke regels kun je hiervoor maken met je team? Deskundigen infectiepreventie geven 10 tips. 

Experts geven hieronder 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik. Download het overzicht van de tips (pdf) zodat je het kunt printen en bespreken met je collega's. 

Smartphone is overal in de zorg

Veel verzorgenden en verpleegkundigen zijn vanuit de werkgever verplicht om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken. Lang niet alle organisaties hebben echter richtlijnen voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik. En dat terwijl je met mobiele communicatiemiddelen een heleboel micro-organismen verplaatst die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt.

Meer duidelijkheid is nodig

Het is belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over het hygiënisch gebruik van smartphone en tablet. Landelijke richtlijnen zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet snel komen. Maar we kunnen wel voorzien in tips en handreikingen en daarmee de alertheid bevorderen. Het hygiënisch gebruik van smartphones en tablets zou elk team moeten bespreken. Het stellen van kritische vragen – aan elkaar en aan deskundigen – en er over nadenken is een goed begin.

Tip 1: Ga in je organisatie en team het gesprek met elkaar aan over het hygiënisch gebruik van smartphones en tablets. Zorg voor bewustzijn en stel kritische vragen. Spreek af wat jullie veilig en werkbaar vinden en houd je daar dan ook aan.

Ook Zorgthuisnl, de branchevereniging voor de thuiszorg, vindt dat teamleden met elkaar het gesprek aan moeten gaan over het hygiënisch gebruik van smartphones en tablets. ‘Het uitwisselen van ervaringen hoe hiermee om te gaan en de noodzaak laten zien waarom dit onderwerp belangrijk is, moet onderdeel zijn van dit gesprek’, aldus Suzanne Veen van Zorgthuisnl. ‘Wij denken dat heel veel organisaties en teams op dit moment niet in de gaten hebben wat de gevolgen kunnen zijn of hoe groot het risico is.’

Wat zijn de regels?

De Werkgroep Infectiepreventie adviseert verpleegkundigen en verzorgenden om tijdens het werk geen mobiele telefoon of tablet bij zich te dragen, tenzij dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden (WIP-richtlijn persoonlijke hygiëne paragraaf 3.7 Mobiele communicatie). Een heel duidelijk advies, maar in deze tijd toch niet meer haalbaar. In de thuiszorg en in verpleeghuizen worden smartphones en tablets voor allerlei werkgerelateerde zaken gebruikt. 

Bram Hengeveld, VilansBram Hengeveld - programmamedewerker bij de Vilans KICK-protocollen en wijkverpleegkundige voor Stichting Livio in Enschede - vertelt dat zeker in de thuiszorg de telefoon niet meer weg te denken is. ‘Aan de ene kant is het gewoon een handig ding. Websites als Apotheek.nl en de app van het farmacotherapeutisch kompas horen wat mij betreft gewoon bij de dagelijkse praktijk. Daarbij heb ik als ik werk altijd bereikbaarheidsdienst.’

Terug naar de richtlijn: bij het gebruik van een smartphone of tablet heeft handhygiëne de grootste prioriteit. Zowel voor als na het gebruiken van een mobiel communicatiemiddel moet je je handen goed reinigen. Volgens de Werkgroep Infectiepreventie kun je het gebruik van een mobiel apparaat tijdens werkzaamheden zien als het beëindigen en opnieuw aangaan van handcontact met de cliënt. In de praktijk zal dit echter niet altijd lukken, het goed schoonmaken is dan extra belangrijk.

Waar moet je op letten?

Tip 2: Neem de telefoon indien mogelijk aan met schone handen. Trek eventuele handschoenen uit voordat je de telefoon beantwoordt: je hand is waarschijnlijk schoner dan de handschoen.

Natuurlijk kun je een smartphone of tablet het beste gebruiken met schone handen, maar dit gaat niet altijd op. Daarbij levert smartphone- of tabletgebruik pas een probleem op als dit samen gaat met een handeling die risico op besmetting met zich meebrengt. Een handeling waarna je handhygiëne toe moet passen dus. Dit is bijvoorbeeld het geval als je telefoon gaat tijdens de zorg op bed, een douchebeurt, het opruimen van incontinentiemateriaal of bij isolatieverpleging. Eventuele handschoenen kun je dan het beste uittrekken.

Tip 3: Maak de telefoon schoon nadat je het appartement of de kamer van een cliënt hebt verlaten.

Deskundige infectiepreventie Charlotte Michels van CareB4 geeft een voorbeeld. ‘Stel dat je een cliënt op bed aan het wassen bent. Je draagt geen handschoenen, omdat er geen risico is op contact met mogelijk besmet materiaal zoals urine of ontlasting. Normaal gesproken zou je dan na het aankleden van de cliënt bij het verlaten van de ruimte handhygiëne toepassen. Dat doe je om te voorkomen dat (resistente) baCharlotte Michels, CareB4cteriën die je bij het wassen van de cliënt opgepikt hebt op je handen meereizen naar de volgende cliënt. Als je tijdens het wassen van de cliënt op bed de telefoon hebt opgenomen, is het dus verstandig om ook deze tegelijk met de handhygiëne schoon te maken of desinfecteren. Anders is de handhygiëne voor niets geweest, zodra je bij een volgende cliënt weer de telefoon opneemt en daarna doorgaat met bijvoorbeeld de wasbeurt in de douche.’

Tip 4: Steek een telefoon nooit direct na gebruik terug in je zak. Doe dit pas na het schoonmaken.

Het is vooral heel belangrijk om je ervan bewust te zijn wat je met je telefoon doet. ‘Sommige zorgprofessionals hebben hun telefoon onder een schort zitten’, weet deskundige infectiepreventie Carolien Oldenkamp-Berkelaar Carolien Oldenkamp, GRIPvan het adviesbureau GRIP en de Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP). ‘Wanneer de telefoon gaat, moet je je schort opzij doen om de telefoon op te nemen. Dit is het eerste besmettingsmoment. Stop je de telefoon na het gesprek weer terug in je zak, dan bestaat de kans dat je jezelf en je kleding besmet en dit de rest van de dag met je meedraagt. Het tweede besmettingsmoment. Leg je telefoon daarom opzij voordat je een schort aantrekt, op een zo veilig mogelijke plek. Zorg ook dat je zicht houdt op het scherm.’

Tip 5: Neem geen telefoon of tablet mee als je een cliënt verzorgt waarbij extra infectiemaatregelen van toepassing zijn. Zoals bij besmetting met het norovirus, MRSA of BRMO.

Wanneer een cliënt geïsoleerd wordt verpleegd kun je een eventueel mobiel communicatiemiddel het beste buiten de kamer laten. Moet je toch bereikbaar zijn dan kun je je toestel doorzetten naar een toestel dat al op de kamer staat en daar ook blijft tijdens de isolatie. Een laatste optie is het los meenemen (dus niet in je broekzak) van een telefoon of tablet en deze vlak voor het verlaten van de kamer, voor desinfectie van de handen, desinfecteren.

Wat kun je afspreken?

Bovenstaande aandachtspunten zijn op individueel niveau natuurlijk heel belangrijk, maar uiteindelijk gaat het erom dat je als organisatie en team goede afspraken maakt rondom dit thema en deze ook naleeft. Zo heeft Suzan Dorst, praktijkverpleegkundige bij PCSOH, voor haar organisatie een richtlijn opgesteld waarin de acties van alle medewerkers duidelijk worden. Zo wordt van de zorgmedewerkers naast een goede handhygiëne bijvoorbeeld verwacht dat ze dagelijks aan het einde van de dienst bij het terugzetten de smartphone schoonmaken met een microvezeldoek en een desinfecterende spray die bij de receptie te vinden zijn. Daarnaast moet een keer per week het hoesje van de telefoon worden verwijderd en aan de binnenkant worden schoongemaakt. Verder zorgt de receptiemedewerker ervoor dat de microvezeldoek aan het begin en het eind van de receptiedienst wordt vervangen en wordt het oplaadrek van de telefoons wekelijks schoongemaakt. 

Tip 6: Geef aan het einde van je dienst de smartphone of tablet een goede schoonmaak- of desinfectiebeurt.

Tip 7: Maak afspraken over hygiënisch smartphone- en tabletgebruik en leg vast wie waarvoor verantwoordelijk is.

Een ander aandachtspunt is volgens Bram nadenken waarover je een eventuele collega belt, zeker in een periode dat veel zorgverleners druk zijn met zorg. ‘Tijdens een bereikbare dienst kunnen alarmeringen bij mij binnen komen. Een telefoontje van een 'privé nummer' kan de zorgcentrale zijn, dus die moet ik opnemen. Ook als ik net helemaal fris en fruitig aan wondzorg wil beginnen. Soms blijkt dan, als ik mijn handschoenen uit doe en de telefoon opneem, dat het telefoongesprek ook via de mail afgehandeld had kunnen worden. Dat gesprek was dan helemaal niet nodig, maar ik moet wel weer handhygiëne toepassen en (nieuwe) handschoenen aandoen voor ik weer verder kan.’

Hoe maak je een smartphone of tablet schoon?

Tip 8: Maak goede afspraken over waarvoor je een collega belt en wat eventueel via een andere weg gecommuniceerd kan worden. Veel organisaties hebben een beschermde communicatie-app. Dan kun je op een later moment reageren.

De meeste smartphones en tablets zijn lastig schoon te maken. Fabrikanten geven ook geen heldere oplossingen voor het reinigen of desinfecteren van de apparatuur. Carolien: 'Eigenlijk geldt voor het reinigen van al die mobiele apparatuur hetzelfde als voor je handen: bij zicht- of voelbaar vuil moet je het schoonmaken en bij kans op besmetting moet je desinfecteren.' Maar hoe doe je dat? 

https://vimeo.com/275574536 

Volgens Charlotte mag je niet altijd de standaard reinigings- en desinfectiemiddelen gebruiken, omdat deze middelen het (scherm van het) toestel kunnen aantasten. ‘Ook kun je je telefoon helaas niet zomaar in een bak met vloeistof onder dompelen. Voor het reinigen of desinfecteren is het daarom handig om een vooraf geïmpregneerde doek te gebruiken. Deze doek kan een reinigingsmiddel – eventueel gecombineerd met een desinfectans – bevatten.’ Carolien geeft als tip om verschillende doekjes te gebruiken. ‘Het kan zijn dat in doekjes iets zit dat de “poriën” van het touchscreen opvult. Door te wisselen kan dit probleem voorkomen worden.’

Tip 9: Reinig je smartphone of tablet met een vooraf geïmpregneerde doek of gebruik wisselende schoonmaakdoekjes.

Nog beter is het om je telefoon te beschermen, zodat je de telefoon niet zelf hoeft te reinigen. Carolien wijst op beschermfolie: ‘Deze is beter bestand tegen desinfectantia en is goedkoper te wisselen dan het scherm zelf.’ Een andere mogelijke oplossing die Charlotte aandraagt is het gebruik van een plastic hoesje dat ook wel wordt gebruikt door watersporters. 'Deze hoesjes zijn glad en daarmee makkelijk te reinigen. Je zou ook kunnen denken aan een vergelijkbaar wegwerphoesje om de telefoon, na gebruik kun je die dan simpel weggooien. Helaas zijn hiervoor nog niet veel materialen op de markt, dus voor een passende oplossing zal creativiteit geboden zijn.'

Tip 10: Bescherm je telefoon met folie of een hoesje zodat je niet de telefoon zelf hoeft te reinigen.

Tot slot noemt Charlotte nog de waterdichte telefoons die op de markt zijn. 'Aanschaf hiervan zal financiële consequenties hebben en daardoor wellicht minder interessant zijn. Als je instelling toch bezig is met plannen voor vervanging, is het een zeker een optie om mee te nemen.'

Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen

smartphone zorgmedewerkersHygiënisch handelen en infectiepreventie zijn onderdelen van goede en veilige (verpleeghuis)zorg. Steeds vaker worden zorginstellingen geconfronteerd met cliënten die infecties hebben of drager zijn geworden van BRMO, Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Deze infecties zijn moeilijk te behandelen, zeker bij kwetsbare ouderen. Hoog tijd dus voor meer aandacht voor de risico’s van antibioticaresistentie en het verbeteren van de hygiëne.

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Lime Yellow - Wegwijs in ICT 25/8/2022

ik gebruik al jaren go4wipe spray. Superspul! En veilig voor elektronica. Volgens opgave tot 99,9% antibacterieel. Een klein flesje met pompspray heb ik altijd in de tas zitten.
Ik heb geen aandelen, maar kan ze je wel leveren in bulk 😉 (medical variant, blauwe goedje)
PS de autoruiten worden er ook makkelijk schoon mee

https://www.go4wipe-shop.com/product/1709134/go4wipe-50ml-no-drip


Willie 23/1/2021

Op de covid-unit gebruiken wij een telefoon ALLEEN in een plastic zip-zakje (boterhamzakje) die je bij uitsluizen weg kunt gooien. Ook mag de telefoon daar alleen op luidspreker functie gebruikt worden en dus NIET aan het oor.

HBO-VGG


Francis 11/10/2020

Mobiele telefoon en bv laptop zijn goed te reinigen door alcohol 70% in een plantenspuit te gieten en dat te sprayen op het toetsenbord. De alcohol verdampt. Schermen kunnen gereinigd worden door de alcohol op een doekje te sprayen.
Verder is de tip handhygiene voor en na gebruik laptop al gegeven.


Marie de Jonge 28/5/2019

Ik denk ook dat velen niet stilstaan bij het feit dat smartphones erg veel bacteriën bevatten. Meer duidelijkheid rondom dit thema is zeker nodig vind ik zelf. Ik geloof dat het belangrijk is om je smartphone in ieder geval een keer per dag te desinfecteren. https://www.perfectschoonmaak.nl/schoonmaakbedrijf-ijsselstein-vianen


Charlotte Michels Deskundige infectiepreventie 5/5/2019

Beste Renske
Je kunt je telefoon naar mijn mening het beste met een klamachtige microvezeldoek reinigen. Succes, hartelijke groet Charlotte


Renske 1/5/2019

ik ben bezig met een verbeterplan voor mijn opleiding VZig ik kan nergens vinden waar je de telefoon nu mee kan reinigen het gaat over vezeldoekjes en alcohol is dit veilig in gebruik of moet je ander materiaal aanschaffen?
de tips ga ik zeker gebruiken in mijn werkveld word hier nog niks aan gedaan.


Marjoke Laak 25/4/2019

Goedeavond,

Ik ben voor de hbo-v bezig met een onderzoek naar besmetting via de mobiele telefoon.
Ik lees overal (en in heel veel wereldwijd onderzoek) dat er behoefte en een noodzaak is voor duidelijke richtlijnen. Desondanks zijn deze er niet. In bovenstaande wordt ook een verwachting uitgesproken dat richtlijnen niet snel zullen volgen.

Ik vraag mij af welke oorzaak hiervoor wordt gezien. Dit kan ik namelijk in literatuurstudie niet terug vinden. Kortom waarom is er zoveel vraag naar een richtlijn maar komt deze er niet.

Hopelijk kan ik daar via deze weg een antwoord op krijgen.

met hartelijke groet
Marjoke


Ceciel Homan 11/11/2018

Ik ga voor mijn examenopdracht bezig met een verbetertraject op dit vlak.
Hamid kan je aangeven wat je nog mist als effectief middel dat gebruikt kan worden als desinfectiemiddel?
Connie ik ben nieuwsgierig naar jouw verbeterplan, zou je die willen delen in een persoonlijk bericht?


Ina 25/9/2018

Voor het desinfecteren van een telefoon mag niet het desinfecteringsmiddel voor de handen worden gebruikt. Ik ben op internet aan het zoeken geweest naar een geschikt middel, maar kan niets in Nederland vinden wat reinigt en desinfecteert. Graag zou ik weten welke producten hiervoor geschikt zijn.

Hamid, kan je meer informatie geven?


Hamid 6/5/2018

Beste Conny,
Interessant artikel om het bewustzijn te vergroten in de zorg. Momenteel is er nog 1 effectieve methoden om de smartphone voor 99% te desinfecteren van bacteriën. Dit lees ik helaas nog niet terug in jouw artikel. Wellicht is het interessant om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Wij zijn momenteel de enige aanbieder in Nederland en willen graag bijdragen aan een bacterievrije smartphone op de werkvloer.
Ik hoor graag!


Conny Moons 18/9/2017

Beste Connie,
Dank voor je reactie en felicitaties met het resultaat. Ik denk dat veel collega`s geholpen zijn met het lezen van jouw verhaal.
Veel werkplezier!


Connie 18/9/2017

Ik heb voor een examenopdracht een verbeterplan geschreven over dit onderdeel. Daarbij heb ik het onderwerp uitgebreid. Want ook wij gebruiken een smartphone tijdens onze werkzaamheden. Ik heb een presentatie gehouden over hygiënisch gebruik van de smartphone. Maar wat ik mis, is hoe je flipcover van de smartphone schoonmaakt. Op heel het Internet is er geen informatie over te vinden. Omdat wij de smartphone veelzijdig en langdurig moeten gebruiken ( ik gebruik het nu al 4 jaar) wordt er voor de duurzaamheid van het toestel een flipcover of wallet bij geleverd. Deze zijn vaak van leer en hard kunststof. Doordat dat met de tijd gebruikerssporen zijn te bespeuren, is dat een enorme extra bron van bacteriën. Deze cover is niet eenvoudig te reinigen. Voor mijn verbeterplan heb ik de vakgroepen van de organisatie aangeschreven om hierover na te denken. Als voorstel heb ik ingediend dat er beter een screenprotector en een siliconen backcover geleverd kan worden. De screenprotector kan gereinigd worden met een vochtig vezeldoekje en bij beschadiging kan het eenvoudig vernieuwd worden. De backcover van siliconen kan onder de kraan of in een sopje worden schoon gemaakt. Inmiddels heeft de organisatie besloten om in de toekomst andere toestellen aan te schaffen die zelf al een bumper en krasvrij glas heeft en is stof en waterdicht. De telefoontoestellen met hoes zullen in de loop van de tijd vervangen worden door dit nieuwe toestel.
Ik ben natuurlijk erg blij met dit antwoord.


Willie 9/5/2017

Ik werk tijdens mijn bereikbaarheidsdienst, wijkverpleging, met een draadloze bluetooth oortje. Als ik gebeld word hoef ik mijn telefoon niet aan te raken.


Conny Moons 9/5/2017

Beste Henrieta,
Dank voor je reactie. In het artikel staan een aantal tips die je, ook bij thuis opladen van iPad en telefoon, toe kan passen. Zoals tip 6, 9 en 10; zelf schoon maken aan buiten en binnenkant en/of een hoesje dat goed te reinigen is.
Veel succes!


Iris Verberne-Terwel 7/5/2017

Dit geldt al jaren voor de draagbare telefoons ?


Henrieta van der veeke 7/5/2017

Prima dat hier aandacht voor is. Ik vind echter de regels gericht op intramurale zorg. Bijvoorbeeld mbt een receptionist die zorgt voor een schone microvezeldoek. mijn collega's en ik gebruiken een persoonlijke telefoon en IPad, die we thuis bewareneopladen.Hoe gaan we hiermee om?