Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer

Hygiëne

Eten en drinken

Voedselvergiftiging komt veel voor. Meestal verloopt het onschuldig met wat diarree en buikpijn. Maar bij kwetsbare groepen kan het slechter uitpakken. Zij kunnen er flink ziek van worden of er soms zelfs aan overlijden. En dat terwijl voedselvergiftiging over het algemeen te voorkomen is door hygiënisch te werken.

Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormenDaarvoor zijn de HACCP-richtlijnen in het leven geroepen. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’. In het Nederlands: analyse van de gevaren en de kritische beheerspunten in het productieproces. HACCP is een gestructureerde methode om alle relevante gevaren in levensmiddelen te elimineren, te voorkomen of tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. HACCP omvat 7 basisprincipes (bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Op basis van deze principes moeten organisaties hun eigen hygiënerichtlijnen opstellen.

We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor de thuiszorg en kleinschalig wonen voor je op een rijtje.

Bewaren

  • Let op de houdbaarheidsdatum. THT = ten minste houdbaar tot; TGT = te gebruiken tot.
  • Noteer bij opening van producten de openingsdatum op de verpakking.
  • Bewaar voedingsmiddelen op de juiste plaats. Afhankelijk van het middel is dat: droog, donker, in de koelkast of in de diepvries.
  • Het Voedingscentrum heeft een Bewaarwijzer gemaakt waarop precies staat aangegeven hoe lang je iets kunt bewaren.
  • Houd vooral vlees en vleeswaren goed in de gaten. De kans op besmetting en bederf hiervan is relatief groot.
  • Hanteer het first-in-first-out-principe.
  • Dek voedingsmiddelen die onverpakt zijn goed af met folie.
  • Controleer regelmatig de temperatuur van de koelkast. De vereiste temperatuur ligt tussen de 3 en 7°C.
  • Plaats producten direct na gebruik terug in de koelkast.

Voor restaurants in instellingen gelden nog meer regels die beschreven staan in een van het Voedingscentrum.

Bereiden

  • Was je handen voordat je begint met koken en ook tussentijds als je bijvoorbeeld rauw vlees hebt aangeraakt of je neus hebt gesnoten.
  • Zorg ervoor dat er geen haren in het eten kunnen vallen. Steek lang haar op of draag het in een staart of draag een mutsje.
  • Haal producten pas vlak voor de bereiding uit de koelkast. Ontdooi producten in de koelkast en niet bij kamertemperatuur.
  • Verhit alles goed tot een kerntemperatuur van boven de 75°C. Zorg ervoor dat vlees door en door gaar is.
  • Rauw vlees en vleesnat kunnen veel ziektekiemen bevatten. Zorg daarom altijd voor een strikte scheiding tussen rauw en bereid vlees, was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt en maak materialen zoals messen en keukenmaterialen tussendoor schoon. Gebruik verschillende snijplanken voor groente en vlees en was ze tussentijds en na afloop grondig af, het liefst in de vaatwasser.
  • Vermijd voedsel waarvan bekend is dat ze makkelijk een voedselvergiftiging veroorzaken: rauw voedsel (eigeel en eiwit in puddingen, filet americain), schaal- en schelpdieren die na aankoop niet meer worden verhit, zachtgekookte of zachtgebakken eieren.
  • Was rauwkost goed en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
  • Dien eten direct na bereiding op.

Afwassen en schoonmaken

  • Houd schone en vuile vaat strikt gescheiden.
  • Gebruik als het kan een vaatwasser. Gebruik bij handafwas zo heet mogelijk water.
  • Maak de koelkast elke twee weken schoon.
  • Gebruik schone theedoeken en vaatdoeken.

Bronnen

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]



Reacties

Conny Moons 22/3/2017

In de WIP-richtlijn Huishoudelijk werk en maaltijdverzorging - veilig werken http://VWT staat het volgende:
Reinigen servies en kookgerei: Schoon en vuil vaatwerk worden strikt gescheiden gehouden.
Het gebruik van een vaatwasmachine wordt, indien aanwezig, aanbevolen. De reiniging door een vaatwasser is grondiger dan bij handmatig afwassen het geval is. Bovendien kan bij hogere temperaturen worden gereinigd, hetgeen sterk bijdraagt aan de reductie van het aantal kiemen.
Zie ook http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/WIP_Richtlijnen/Actuele_WIP_Richtlijnen/Verpleeghuis_Woon_en_Thuiszorg/WIP_richtlijn_Huishoudelijk_werk_en_maaltijdverzorging_veilig_werken_VWT


Anita van der Zande 21/3/2017

Kunnen jullie mij duidelijkheid geven over de vraag hoe heet het water minimaal van de afwasmachine moet zijn, om servies te reinigen?
Tegenwoordig zie je steeds meer afwasmachines die korte programmas's afwerken, maar is dit verantwoord?
Graag zou ik dit punt willen bespreken in de infectie-cie


Charlotte Michels

mail | meer info

info@careb4.nl

Lees meer

NieuwsHygiëne

Meer nieuws

Gratis nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk nieuwsbrieven