Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Diversiteit in de zorg

Diversiteit in de ouderenzorg

De term 'persoonsgerichte zorg' hoor je tegenwoordig vaak. Het betekent dat de cliënt met zijn voorkeuren, vragen en gewoonten centraal staat. Om mensen met een andere achtergrond goed van dienst te zijn is het extra belangrijk dat zorgmedewerkers persoonsgericht werken. Als zorgmedewerker moet je leren omgaan met allerlei verschillen, omgaan met diversiteit dus. Dat betekent je bewust worden van je eigen achtergrond en die van de cliënt en eventueel je houding en manier van communiceren aanpassen. Hoe doe je dat? Daarover gaat het in dit thema.

Belangrijke vragen om te stellen:

  • Hoe ga je om met al die verschillende achtergronden van cliënten?
  • Weet je wat de seksuele geaardheid van je cliënt is? Of die van je collega's?
  • Weet jij of je collega's gelovig zijn?
  • Kun je je als niet-gelovige voorstellen hoe het is om streng gelovig te zijn, en andersom?
  • Hoe ga je om met cliënten die weinig opleiding hebben gehad? Begrijpen zij wat hun aandoening of zorg inhoudt?

Een open houding

Uitgangspunt van inclusie is een respectvolle, open, niet-oordelende houding. Die houding kun je jezelf aanleren. Interesse tonen, open vragen stellen, niet invullen voor een ander, je kunt leren zo te communiceren dat je respect toont voor iedereen, ongeacht verschillen.

Wat is jouw verhaal?

Diversiteit gaat over de vele verschillen tussen mensen. Het eerste waar veel mensen bij diversiteit aan denken zijn geloof, migratieachtergrond of seksuele geaardheid. Maar er zijn zo veel meer verschillen dan dat. De identiteitskaart Wat is jouw verhaal? illustreert dit duidelijk. Gebruik de kaart om dit onderwerp op de agenda te zetten en het bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld in een leernetwerk.

Download de identiteitskaart Wat is jouw verhaal?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Ann Wesemael 9/5/2020

Hallo, Ik ben Ann Wesemael, verpleegkundige en leerkracht in België in de verzorging. Ik zoek al heel lang informatie over diversiteit in de zorg. Mag ik de informatie van op jullie website overnemen en gebruiken in mijn cursus verzorging voor de leerlingen die studeren voor zorgkundige? Ik heb nog nooit ergens gelezen, waar alles rond diversiteit zo mooi en duidelijk verwoord staat. Mvg,
Ann