Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Familieparticipatie

Een visie op familieparticipatie formuleren (richten)

Hoe kijk je als organisatie aan tegen de samenwerking met familie? En wat wil je daarbij bereiken? Formuleer dit in een gezamenlijke visie. Hoe pak je dat aan?

Met een heldere visie weet iedereen in de organisatie wat de uitgangspunten zijn (richten). Besteed aandacht aan de volgende onderwerpen: 

Toelichting op begrippen en juridische kaders

Maak duidelijk wat familieparticipatie inhoudt en wat het verschil is met vrijwilligerswerk. De juridische positie van mantelzorgers of familieleden en vrijwilligers is wezenlijk anders: mantelzorgers of familieleden zijn zelf aansprakelijk voor hun handelen, bij vrijwilligers is de organisatie dat. 

Duiding van context

Wat speelt er op landelijk en maatschappelijk niveau? En in de directe omgeving? Denk aan het versterken van zelfredzaamheid van cliënten en het gebruik van technologie en digitale communicatiemiddelen. 

Waarde van samenwerking voor cliënt, familieleden en medewerkers

Cliënten en familie zijn van grote betekenis voor elkaar. Voor beiden is het van belang dat zij van medewerkers erkenning krijgen voor hun relatie en voor de bijdrage die familieleden leveren. Voor medewerkers leidt de samenwerking tot meer inzicht in de wensen, behoeften en mogelijkheden van cliënten en hun naasten en daardoor tot betere zorg en ondersteuning. 

Samenwerken aan zorg en ondersteuning

Familie en mantelzorgers, cliënt en medewerker werken samen in een gelijkwaardige relatie. Ieders rol is van toegevoegde waarde. Als zorgorganisatie sluit je daarbij aan. Dat kan betekenen dat je een deel van de zorg overneemt maar dat hoeft niet. De samenwerkingsrelatie staat voorop. Samen bied je zorg en ondersteuning die zoveel mogelijk waarde toevoegt aan het leven van de cliënt. 

Grenzen verkennen en verleggen

Grenzen verkennenWat mantelzorgers en familieleden volgens de wet wel en niet mogen doen blijkt nauwelijks begrensd te zijn. Zij mogen bijvoorbeeld ook zorghandelingen verrichten. In het beleid geef je aan hoe je daar als organisatie mee omgaat, door werkwijzen en werkafspraken vast te leggen. 

Download de publicatie 'Grenzen verkennen; wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen informele en formele zorg' (pdf)

Bekijk ook het digitale werkboek 'Samenwerking met mantelzorgers' (pdf) 

Tips uit de praktijk

  • Verbind de visie op samenwerking met familieleden de visie op mantelzorgers en vrijwilligers en met de algehele visie en beleid.
  • Maak visie en beleid over samenwerken met familie en mantelzorgers integraal onderdeel van relevante ontwikkelingen en projecten, zoals werken met zelforganiserende teams en gebruik van technologie.
  • 1 op de 4 medewerkers in de zorg is mantelzorger. Zorg daarom voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Kijk voor meer informatie op: www.werkenmantelzorg.nl
  • Bekijk de werkwijze van InterAktContour: 'De visie tot leven laten komen' (pdf)

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Yvonne de Jong 10/11/2018

Beste Silvia, de meest recente publicatie Grenzen verkennen is niet als print verkrijgbaar. Alleen maar als te downloaden pdf-bestand om zelf te printen. Ik heb wel een handzaam/kort artikel over het grenzen verhaal. Als je mij mailt y.dejong@vilans.nl dan mail ik jou het e.e.a.

Met vriendelijke groeten,

Yvonne de Jong


Silvia bontenbal 9/11/2018

Geachte,
Ik vraag mij af of het boekje grenzen verleggen ook in print is en ik hier 20 stuks van kan krijgen? Ik wil dit gebruiken bij familie dag.
Ik hoor graag of dit mogelijk is.
Mvg Silvia Bontenbal