RSS 2.0

Familieparticipatie

Trainingen en scholing

Vilans biedt diverse trainingen en workshops om de communicatie met familieleden te verbeteren.

Webinar over familieparticipatie

Yvonne de Jong vertelt in dit webinar (45 min.) enthousiast wat familieparticipatie betekent voor de zorgorganisatie en de mantelzorger. Dit filmpje is een opname van het webinar uit 2014. Live interactie is dus niet meer mogelijk!

https://youtu.be/pSDz3OA1r5c

E-learning Familievriendelijk werken 

Onderhandelen met cliënten en hun familie over allerhande kleine en grote zaken wordt in toenemende mate onderdeel van de alledaagse praktijk van verzorgenden niveau 2 en 3. De zorgverleners Hanzeheerd en De Rijnhoven hebben samen met opleidingsbureau De Professionele Mens, Leerstation Zorg en Vilans bijscholing ontwikkeld op het gebied van familievriendelijk werken. De e-learning bevat allerlei casussen, filmpjes en tekeningen die duidelijk maken wat familievriendelijk werken betekent.

Individuele e-learningmodules worden gecombineerd met vijf groepstrainingen en groepsopdrachten waarbij verzorgenden leersessies organiseren met familie van cliënten en met het management.
Via de kennistoetsbank Leerstation Zorg is een gratis versie van de e-learning te doorlopen.
Wanneer de organisatie niet over de interne capaciteit beschikt om de groepsmodules te begeleiden, dan is er zijn er verschillende gratis e-learning Familievriendelijk werken en gastvrije zorg van De Professionele Mens. Deze professionals kunnen extra inhoud en diepgang geven aan het onderwerp via een ‘train de trainer’-traject.

Vakbijeenkomst: Familie als zorgvrager

Hoe ga je als verpleegkundige of verzorgende om met de naasten van cliënten? Het kan moeilijk zijn om goed om te gaan met hun kritische blik, soms eisend gedrag, opmerkingen over de kwaliteit van zorg of het nakomen van afspraken De V&VN Academie organiseert regionale vakbijeenkomsten over het omgaan met vragen en problemen rond familie.  
Vakbijeenkomsten: Familie als zorgvrager op de website van de V&VN Academie.

Bijeenkomst: Samenspel met mantelzorgers

Mantelzorgers krijgen een steeds grotere rol binnen de langdurige zorg. Maar wat betekent dat voor jou? Naast het directe zorg verlenen, krijg je de rol om in gesprek te gaan met mantelzorgers. Tijdens deze training van de V&VN Academie leer je hoe je dit samenspel zèlf vorm kunt geven.
Bijeenkomst: Samenspel met mantelzorgers op de website van de V&VN Academie.

Familieparticipatie versterken met de COUP-training

Hoe kun je de participatie van familie, vrienden, mantelzorgers en buren versterken? Vilans traint zorgmedewerkers in de COUP-methode: Contact leggen, Ondersteunen, Uitnodigen en Participeren. Deelnemers ervaren in de praktijk hoe ze de participatie kunnen versterken en hoe ze zich kunnen opstellen als de samenwerking moeizaam verloopt.
Lees meer over de COUP-training op vilans.nl.

Contact via technologie in de ouderenzorg

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe zorgorganisaties digitale middelen - zoals online platforms, smartphones, skype etc. - kunnen inzetten om informatie uit te wisselen met cliënten, familie en mantelzorgers:

https://vimeo.com/125137693

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl] Security code