Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Familieparticipatie

Trainingen en scholing

Bekijk de trainingen en workshops die je kunt inzetten om de samenwerking en communicatie met familieleden te verbeteren. 

Ga direct naar:

Familieparticipatie versterken met de COUP-training
Leerinterventie Samenwerken: hoe doe je dat?
Webinar over familieparticipatie
E-learnings Familievriendelijk werken
Bijeenkomst: Samenspel met mantelzorgers

Familieparticipatie versterken met de COUP-training

Scholing familieparticipatieHoe kun je de participatie van familie, vrienden, mantelzorgers en buren versterken? Vilans traint zorgmedewerkers in de COUP-methode: Contact leggen, Ondersteunen, Uitnodigen en Participeren. Deelnemers ervaren in de praktijk hoe ze de participatie kunnen versterken en hoe ze zich kunnen opstellen als de samenwerking moeizaam verloopt.

Lees meer over de COUP-training op vilans.nl.

Terug naar boven

Leerinterventie Samenwerken: hoe doe je dat?

De leerinterventie 'Samenwerken: hoe doe je dat' heeft als doel om de samenwerking tussen zorgmedewerkers, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers te verbeteren. Interactieve video’s dagen je uit om je in de positie van de ander te verplaatsen. Zo krijg je meer oog voor de situatie en de intentie van de ander. Vilans ontwikkelde de leerinterventie samen met zorgorganisaties, waaronder Vitalis Zorggroep.

leerinterventie mantelzorg

Doe de leerinterventie op de website Samenwerkenhoe doe je dat?

Terug naar boven

Webinar over familieparticipatie

Yvonne de Jong vertelt in dit webinar (45 min.) enthousiast wat familieparticipatie betekent voor de zorgorganisatie en de mantelzorger. Dit filmpje is een opname van het webinar uit 2014. Live interactie is dus niet meer mogelijk!

https://youtu.be/pSDz3OA1r5c

Terug naar boven

E-learnings Familievriendelijk werken 

Onderhandelen met cliënten en hun familie over allerhande kleine en grote zaken wordt in toenemende mate onderdeel van de alledaagse praktijk van verzorgenden niveau 2 en 3. De zorgverleners Hanzeheerd en De Rijnhoven hebben samen met opleidingsbureau De Professionele Mens, Leerstation Zorg en Vilans e-learningmodules ontwikkeld voor familievriendelijk werken. De e-learnings bevatten casussen, filmpjes en tekeningen die duidelijk maken wat familievriendelijk werken betekent. Bij de modules is ook een handleiding voor docenten en trainers beschikbaar. Er zijn 4 modules:

  • Familievriendelijk werken
  • Gesprekken voeren met familie
  • Samenwerken met familie
  • Managementmodule familievriendelijk werken

Naar de e-learningmodules op de website van De Professionele Mens 

Terug naar boven

Bijeenkomst: Samenspel met mantelzorgers

Mantelzorgers krijgen een steeds grotere rol binnen de langdurige zorg. Maar wat betekent dat voor jou? Naast het directe zorg verlenen, krijg je de rol om in gesprek te gaan met mantelzorgers. Tijdens deze training van de V&VN Academie leer je hoe je dit samenspel zèlf vorm kunt geven.

Bijeenkomst: Samenspel met mantelzorgers op de website van de V&VN Academie.

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.