Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Familieparticipatie

Informatie voor familieleden

Praktische informatie en advies voor familieleden en mantelzorgers die een rol vervullen in de zorg en het welbevinden van een naaste. 

Advies en ondersteuning voor mantelzorgers

Dementie & mantelzorg

 • Thema Dementie op Zorg voor Beter, met overzicht van apps bij dementie
 • Informatie over dementie op de website van Alzheimer Nederland. Wat is dementie? Welke soorten zijn er? 
 • Wil je meer weten over hoe om te gaan met dementie of ben je op zoek naar een (gratis) training? Kijk op de website Samendementievriendelijk.nl
 • In veel gemeenten bestaan bezoek- en oppasdiensten met vrijwilligers die kennis hebben van dementie. Deze diensten zijn vaak opgezet door vrijwilligers van een regionale afdeling van Alzheimer Nederland, de Zonnebloem of vrijwilligerscentrales. 
 • Het boek Op bezoek bij een dierbare met dementie geeft naasten tips voor bezigheden met hun dierbaren met dementie.

Digitale communicatiemiddelen

Het is fijn als meerdere mensen in het sociale netwerk van een bewoner een rol spelen bij de zorg en het welbevinden van de cliënt. Er zijn diverse apps en digitale omgevingen beschikbaar waarmee mantelzorgers, familie, vrienden en bekenden elkaar op de hoogte kunnen houden van de zorg en ondersteuning voor een dierbare en kunnen uitwisselen over hoe het met de persoon gaat. 

Bekijk het overzicht van apps voor mantelzorgers en familieleden

Informatie en video's over hulpmiddelen

Hulpmiddelenwijzer.nl 

Hulpmiddelen kunnen het leven makkelijker maken. Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over hulpmiddelen bij een ziekte of een beperking? Raadpleeg de website Hulpmiddelenwijzer voor vergelijkende info, tips, prijzen & vergoedingen. 

GoedGebruik.nl

Op de website GoedGebruik.nl vind je instructievideo’s over het gebruik van hulpmiddelen. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes over het aan- en uittrekken van steunkousen en over het gebruik van kleine hulpmiddelen, zoals een aangepaste drinkbeker. Bekijk de instructievideo's op GoedGebruik.nl  

SamenBeterThuis.nl

Een website vol met handige instructievideo’s voor het verzorgen van een naaste en het helpen met dagelijkse handelingen, zoals wassen, lopen met een rollator of douchen. In eerste instantie bedoeld voor de thuissituatie, maar ook toepasbaar in het verpleeghuis. Bekijk de video's van SamenBeterThuis

Vrijwilligershulp inschakelen

Vrijwilligers doen fantastisch werk en kunnen ook gevraagd worden om een naaste te bezoeken in een zorginstelling. Op Mantelzorg.nl vind je een overzicht van vrijwilligersorganisaties. Ook zijn er diverse online platforms waar vrijwilligers hulp aanbieden en waar je zelf ook een hulpvraag kunt stellen. Kijk hiervoor op de websites:

Vergoedingen en verlofregelingen

 • Een overzicht van zorgverzekeraars die vergoedingen bieden voor mantelzorgers vind je op Zorgwijzer.nl.
 • Het Zorgverzekering Informatie Centrum heeft een kennisdossier gemaakt met informatie over verlofregelingen bij mantelzorg. Het dossier bevat onder andere informatie over:
  • Financiële vergoedingen vanuit gemeenten.
  • Verlofregelingen bij langdurige mantelzorg (Wlz) en bij lichtere mantelzorg (Wmo).
  • Gevolgen van de verlofregelingen voor het salaris.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]