Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Familieparticipatie

Fase 3 Wonen in het verpleeghuis

In het verpleeghuis komt een cliënt met veel nieuwe dingen in aanraking. Hoe zorg je samen met de familie voor een plezierig verblijf, dat aanvoelt als thuis?
Communiceren met familie: verblijf in verpleeghuisOm persoonsgerichte zorg te kunnen bieden is het belangrijk de bewoner goed te leren kennen. Hoe doe je dat? Iemand leren kennen vraagt tijd, het is een zoektocht samen met de bewoner en zijn familie. Bij de meeste bewoners in een verpleeghuis is het sociaal netwerk betrokken. Hoe bouw je als zorgorganisatie en zorgverlener een band op met de familie? 

BrabantZorg: familiecoach  

De visie van BrabantZorg ontwikkelt zich van een medisch model naar een woon/leef-model. Deze ontwikkeling houdt in dat de focus komt te liggen op de regie van de bewoner zelf: uitgaan van wat hij nog kan in plaats van wat niet. Dit kan alleen gerealiseerd kan worden als bewoners, naasten, professionals en vrijwilligers intensief samenwerken. Zij zijn een project gestart: ‘Samen Sterk’ om dit te realiseren. Naast ‘Samen Sterk’ werkt BrabantZorg met een familiecoach: een vrijwilliger die korte tijd na de opname in een verpleeghuis in gesprek gaat met de familie. 

Lees het praktijkvoorbeeld van BrabantZorg (pdf)

Azora: maatwerk

Azora wil de levensstijl van de bewoners van haar woonzorgcentra zoveel mogelijk voortzetten zoals ze die thuis gewend waren. Door belevingsgerichte zorg sluiten ze zo goed mogelijk aan bij de wensen en behoeften van de bewoners. Dit doen zij bijvoorbeeld door het betrekken van bewoners bij dagelijkse handelingen. Denk aan bloemen in een vaas zetten of het schillen van de aardappelen. Ook willen zij de familie een thuisgevoel geven en een vanzelfsprekende rol bij de zorg voor hun naaste. Zij moeten zich vrij voelen om een kopje koffie te zetten, een wandelingetje te maken of een spelletje te spelen. Niet alleen met hun eigen familielid, maar ook met de andere bewoners.

Lees het praktijkvoorbeeld van Azora (pdf)

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]