Doel Project Stoplichtmodel
Het doel van het project is het realiseren van een effectief voedingsbeleid in drie zorginstellingen door intensieve begeleiding. En tevens het scheppen van voorwaarden voor een sectorbrede implementatie van vroege herkenning en behandeling van ondervoeding door de ontwikkeling van een doe-het-zelfpakket voedingszorg en helpdeskfunctie. En tot slot de ontwikkeling van een module voedingsbeleid voor helpende, verzorgenden en verpleegkundigen niveau 4. Kijk voor meer informatie op de website van Stuurgroep Ondervoeding
Feedbackinstrument afspraken eten en drinken
Dit is een eenvoudig Excelbestand waarin het team afspraken vastlegt voor welke items m.b.t. eten en drinken in het dossier dienen te staan en vervolgens bijhoudt hoe vaak men zich aan deze eigen afspraken houdt. Een eenvoudige manier om afspraken te evalueren. Download het Feedbackinstrument afspraken eten en drinken (xls)
Achtergrondinformatie voor implementatie
Uit het verbetertraject ‘Eten en Drinken’ van Zorg voor Beter blijkt dat minder ondervoeding en eten in een gezellige en rustige ambiance mogelijk is, maar dat vraagt wel inzet van alle betrokkenen. Aandacht voor goede ambiance is de basis om ondervoeding in het verpleeg- en verzorgingshuis aan te pakken. Daarnaast moet op vaste tijdstippen gescreend worden op ondervoeding.
VenVN en Stuurgroep Ondervoeding hebben een handleiding opgesteld voor de wijze waarop vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Verpleeg- en Verzorgingshuizen kan worden uitgevoerd. Verder zijn er aanbevelingen voor implementatie opgenomen. Download de handleiding Achtergrondinformatie V&VN 2008, Herkennen en behandelen ondervoeding (pdf)
Voorbeelden
Goede voorbeelden van voedings- en dieet beleid: