Enkele goede voorbeelden voor het screenen of signaleren van ondervoeding zijn ontwikkeld door:
Huisartsenpraktijken in De Rijp: stappenplan ondervoeding
Omring: Flow screenen op ondervoeding
Innoforte: Checklist Ondervoeding Innoforte
Ludgerus: inventarisatie voedingstoestand
Laurens en Amarant: dieetlijst en praatpapier
Screening ondervoeding ouderen met behulp van de SNAQ65 is uitgevoerd in twee huisartsenpraktijken in De Rijp. Alle cliënten, ouder dan 70 jaar en met een chronische aandoening, zijn gescreend op ondervoeding. Van de gescreende cliënten werd 12% verwezen naar de diëtist in verband met ondervoeding of een verhoogd risico hierop. De bewustwording bij zowel de huisartsen als de praktijkondersteuners op het thema ondervoeding in relatie tot kwetsbare ouderen is hierdoor toegenomen. In de betrokken huisartsenpraktijken wordt de screening voortgezet en ingebed in de reguliere praktijkvoering.
Binnen het project is eerst gewerkt aan een gezamenlijk stappenplan. In dit stappenplan is de routing van een cliënt na screening op ondervoeding vastgelegd.
Een stroomschema van Omring. Een hulpmiddel voor zorgverleners in de thuiszorg betreffende vroegsignalering van ondervoeding.
Een checklist die gebruikt wordt bij Innoforte in Velp om ondervoeding te inventariseren.
Stichting Ludgerus heeft een inventarisatielijst ontwikkeld om de voedingstoestand van een cliënt vast te stellen.
Uitgebreide dieetlijsten om vast te leggen wat de cliënt gebruikt op de verschillende momenten op de dag zijn ontwikkeld door Laurens en Amarant.