Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgMedicijndispenser

Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023 

Een medicijndispenser voorkomt dat cliënten hun medicijnen vergeten te nemen of dit te vroeg of te laat doen. Het apparaat bevat een medicatierol en opent de zakjes met medicijnen automatisch, zodat de cliënt de medicatie eruit kan nemen.

Wat is een medicijndispenser?

Een medicijndispenser voorkomt dat cliënten hun medicijnen vergeten in te nemen, of dit te vroeg of te laat doen. Het apparaat bevat een medicatierol met afzonderlijke zakjes medicatie voor een bepaald tijdstip op de dag. Het geeft een geluid- en lichtsignaal op het moment dat een cliënt medicijnen moet innemen. Zodra de cliënt de OK-knop op de dispenser indrukt, komt er een zakje medicijnen uit de dispenser. Dit wordt automatisch opengesneden, zodat de cliënt de medicatie eruit kan nemen. 

YouTube video thumbnail

Doelgroep

Medicijndispensers zijn met name bedoeld voor alleenstaande mensen die thuis wonen en hulp nodig hebben bij het nemen van hun medicijnen. Bijvoorbeeld: 

  • Cliënten met dementie, die vergeten hun medicatie in te nemen.
  • Cliënten met parkinson, waarbij het tijdstip van inname erg belangrijk is.
  • Cliënten met reuma, die moeite hebben met het openmaken van een medicijnverpakking.

De medicijndispenser is niet geschikt als een cliënt niet meer in staat is te reageren op een herinnering, bijvoorbeeld door gevorderde dementie. 

Gebruik en gebruiksgemak

Uit onderzoek blijkt dat voor cliënten het gebruik van de medicijndispenser eenvoudig is. Er is een duidelijke OK-knop voor de uitgifte van medicijnen en van de andere functionaliteiten hoeven zij geen gebruik te maken.  

Ook voor zorgmedewerkers is de dispenser eenvoudig te gebruiken. Vooraf leren zij hoe ze de medicatierol in de dispenser invoeren. Maar de apotheker kan dit ook voor hen doen. 

Meldingen via app of portal

Als iemand de medicijnen niet uit de medicijndispenser neemt, krijgen mantelzorger, familie of zorgprofessional een melding. Op een bijbehorende app of in een online portal kunnen zij zien welke medicijnen al door iemand uit de dispenser zijn genomen. 

Aandachtspunt

Met een medicijndispenser kun je niet controleren of iemand de medicatie ook echt inneemt nadat deze uit de dispenser is genomen. Daarom wordt het ook gecombineerd met de zorgtechnologie beeldschermzorg

Wet zorg en dwang

Een medicijndispenser wordt toegepast bij mensen met dementie. De Wet zorg en dwang (Wzd) is dan van toepassing. Er wordt namelijk op afstand toezicht gehouden op de cliënt. Door het indrukken van de OK-knop bevestigt de cliënt het uitnemen van de medicijnen. Deze bevestiging wordt verzonden naar een zorgcentrale die bijhoudt of en wanneer de uitname is bevestigd. Daarom spreken we over toezicht. De bevestigingen zijn ook te volgen via app of online portal. 

Opbrengsten en financiering

Een medicijndispenser wordt gefinancierd door de zorgkantoren (Wet langdurende zorg) en door de zorgverzekeraars voor de wijkverpleging (Zorgverzekeringswet). De financieringen lopen via de zorgorganisaties.