Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgElektronisch toegangsbeheer

Elektronisch toegangsbeheer geeft zorgmedewerkers of mantelzorg toegang tot een woning als de cliënt zelf niet meer de deur kan openen. Dankzij een elektronisch sleutelkluisje of elektronisch slot kunnen zij alsnog de geplande zorg geven of ingrijpen bij noodsituaties.

Wat is elektronisch toegangsbeheer?

Wanneer een cliënt zelf niet meer in staat is de deur te openen, kunnen zorgverleners, mantelzorgers en andere hulpverleners gebruik maken van elektronisch toegangsbeheer. Zij kunnen dan alsnog de geplande zorg geven of ingrijpen bij noodsituaties. De cliënt moet voor het gebruik van elektronisch toegangsbeheer wel toestemming geven.

De zorgtechnologie is verkrijgbaar in twee varianten:

  • Een elektronisch slot aan de binnenkant van de deur om deze te openen en te sluiten. De zorgverlener of cliënt kan het slot met een pasje, tag of een app op een smartphone openen. De app geeft een tijdelijke toestemming voor het openen van de deur.
  • Een elektronisch sleutelkluisje met daarin de voordeursleutel dat buiten naast de deur hangt en met een pasje, tag op app te openen is.  

Elektronisch toegangsbeheer wordt steeds vaker als alternatief gebruikt voor mechanische kluisjes. Deze open je met een cijferslot met pincode of moedersleutel en zijn daarom gevoeliger voor inbraak. Ook zijn de mechanische sleutelkluisjes niet door meerdere zorgorganisaties te gebruiken.

Doelgroep

Elektronisch toegangsbeheer is voor: 

  • Alleenwonende cliënten van de thuiszorg die niet of moeilijk zelf de voordeur open kunnen doen
  • Cliënten met personenalarmering
  • Cliënten van een afdeling dementiezorg in een verpleeghuis 

Gebruik en gebruiksgemak

Sommige zorgmedewerkers vinden het spannend om de elektronische sleutelkluizen te gaan gebruiken. Toch vinden veel van hen het gebruiksvriendelijk. Ze hoeven alleen een app te installeren en te activeren. Daarna wijst het gebruik zich vanzelf. Door het gebruik ervan gaat er minder tijd verloren met het begeleiden van cliënten naar hun kamer en voorkomt het dat cliënten een verkeerde kamer binnengaan. 

Meer rust en privacy voor de cliënt

Voor cliënten in een zorginstelling geeft het gebruik van een elektronisch slot vaak meer rust en een groter gevoel van privacy. 

Aandachtspunten

Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden bij het gebruik van elektronisch toegangsbeheer:

  • Het installeren van een elektronisch slot kan alleen door vakmensen die gespecialiseerd zijn in dit soort sloten. Dit kost meer tijd en geld. Voor het installeren van een elektronisch sleutelkluis is geen specialist nodig.
  • Wordt een elektronisch of mechanisch sleutelkluisje aan de buitenzijde van de woning geplaatst? Dan kan het duidelijk zijn dat er een kwetsbare oudere woont, ook voor kwaadwillende mensen. Belangrijk om hier bij de plaatsing van een kluisje rekening mee te houden.

Wet zorg en dwang

Als toegangsbeheer wordt toegepast bij een persoon met dementie is de Wet zorg en dwang (Wzd) niet van toepassing. Er is namelijk geen sprake van het uitoefenen van toezicht op de cliënt.  

Financiering en opbrengsten

Elektronisch toegangsbeheer thuis kan worden vergoed binnen het Volledig Pakket Thuis en het Modulair Pakket Thuis van de Wet langdurende zorg. Er is nog geen vergoeding door de gemeenten en de zorgverzekeraars.  
Als deze zorgtechnologie wordt gebruikt in het verpleeghuis valt het onder het dagtarief.  

  • Lees meer over de opbrengsten en financiering van elektronisch toegangsbeheer in de Kennisbank Digitale Zorg  van Vilans.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden