1. Wie is wanneer aan de beurt voor een vaccinatie?
In de vaccinatiestrategie staat beschreven wie wanneer ingeënt kan worden met welk vaccin. Hieronder staat de volgorde van vaccinatie weergegeven, van zowel zorgmedewerkers, ouderen als mensen die niet in de zorg werken. Soms starten verschillende groepen tegelijkertijd.
Volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus
Op de website van het RIVM staat te lezen dat er veel factoren zijn die invloed hebben op de planning van vaccinatie. Bijvoorbeeld de levering van de vaccins. Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Deze medische risicogroepen krijgen met voorrang een coronavaccinatie.
Bij mensen met het syndroom van Down of een BMI van meer dan 40 gaat vaccinatie per regio, van zuid naar noord.
-
medewerkers directe COVID-zorg (vanaf januari)
-
medewerkers verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen (vanaf januari)
-
bewoners verpleeghuizen (vanaf januari)
-
bewoners kleinschalige woonvormen (vanaf januari)
-
mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar, van oud naar jong (vanaf januari)
-
huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers (vanaf januari)
-
mensen met een verstandelijke beperking in een instelling (vanaf februari)
-
medewerkers gehandicaptenzorg (vanaf februari)
-
medewerkers wijkverpleging en Wmo (vanaf februari)
-
medewerkers intramurale ggz en ggz-crisisdiensten (vanaf februari)
-
intramurale ggz-cliënten (vanaf februari)
-
thuiswonenden van 60 t/m 64 jaar, van oud naar jong, per regio (vanaf februari)
-
mensen van 18 jaar en ouder uit medische hoog-risicogroepen (vanaf maart)
-
niet-mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar, van oud naar jong (vanaf april)
-
alle overige zorgmedewerkers (vanaf mei)
-
mensen van 18-60 jaar uit andere medische risicogroepen (vanaf mei)
-
mensen van 18-60 jaar, eerst 50-59 jaar, daarna 18-50 jaar, van oud naar jong (vanaf mei)
Bekijk wie wanneer wordt gevaccineerd in dit overzicht van de Rijksoverheid (pdf, 26 maart 2021)
Volgorde van vaccinatie tegen coronavirus op Rijksoverheid.nl
Omdat het voor verpleeghuizen ingewikkeld kan zijn om verschillende leeftijdsgroepen op verschillende momenten te vaccineren geeft het RIVM verpleeghuizen toestemming om al hun bewoners in één keer te vaccineren.
2. Wat is de effectiviteit van de COVID-19-vaccins?
Vaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna
Deze vaccins van zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.
De vaccins werken ook goed bij mensen van 65 jaar en ouder.
Vaccin van AstraZeneca
Het vaccin is 60-80% effectief in het voorkomen van ziekte door coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 60-80% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Het vaccin beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte. Onder gevaccineerde mensen zijn er 90% minder ziekenhuisopnames dan onder ongevaccineerde mensen.
Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de vaccins van AstraZeneca ook goed werken bij mensen ouder dan 65 jaar. De Gezondheidsraad adviseert daarom om de vaccins van AstraZeneca ook voor die groep mensen in zetten.
Bron: rivm.nl
3. Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?
Ja. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid. Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar het is niet bekend of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.
4. Verandert er iets in de coronamaatregelen als verpleeghuisbewoners gevaccineerd zijn?
Sinds begin maart is er een kleine verruiming in de bezoekregels van verpleeghuizen. Bewoners van verpleeghuizen en kleine zorginstellingen mogen weer twee bezoekers ontvangen, in plaats van één. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Verder zijn er nog geen versoepelingen afgekondigd.
Inmiddels zijn de meeste bewoners en zorgmedewerkers ingeënt. Niet-gevaccineerde bezoekers kunnen het virus nog wel mee naar binnen brengen. Daarbij is de verwachting dat bewoners nu beter beschermd zijn en/of minder ziek worden bij een besmetting. Er is nog geen duidelijkheid of mensen die gevaccineerd zijn het virus kunnen overdragen. Hierdoor is het ingewikkeld om te bepalen welke maatregelen wanneer kunnen worden afgeschaald.
5. Wie geven de vaccinaties?
Artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten geven de vaccinaties. Verpleegkundigen en doktersassistenten mogen alleen vaccineren als zij daarvoor zijn aangewezen door een arts, een verpleegkundig specialist Algemene gezondheidszorg of een physician assistent. Doktersassistenten mogen alleen vaccineren in aanwezigheid van een arts. Lees meer op de website van de RIVM.
6. Werken de vaccins tegen nieuwe mutaties van het coronavirus?
Het is normaal dat een virus verandert. Er zijn wereldwijd verschillende varianten van het coronavirus gevonden. Omdat het bij de varianten om kleine veranderingen van het virus gaat, betekent dit niet meteen dat het vaccin helemaal niet meer werkzaam is. Als een vaccin iets minder werkzaam is tegen een variant, kan het nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte. Het RIVM doet onderzoek naar varianten van het coronavirus. Lees hier meer over op de website van het RIVM in het artikel Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2.
Meer informatie over vaccineren tegen corona