1. Neem zo min mogelijk spullen mee naar binnen
Laat dus bijvoorbeeld je jas of vest in de auto liggen. Neem ook geen telefoon of tablet mee, want die kun je toch niet gebruiken vanwege de hygiëne. Rapporteer indien nodig in je auto of buiten.
2. Wees zorgvuldig met persoonlijke beschermingsmiddelen
Neem voor iedere cliënt een eigen setje mee met persoonlijke beschermingsmiddelen. Laat geen setjes liggen bij cliënten thuis vanwege de hygiëne. Denk ook aan extra handschoenen voor het geval je zorg handelingen moet verrichten waarbij je handschoenen vies worden. Zoals bijvoorbeeld wondzorg en het vervangen van incontinentiemateriaal. Het mondkapje kan 3 uur achtereen gedragen worden, ook als je van de ene cliënt naar de andere gaat. Handschoenen moeten per cliënt gewisseld worden. Lees meer over het gebruik van beschermingsmiddelen op Zorg voor Beter.
3. Plan extra tijd in
Het aan- en uittrekken van beschermingskleding neemt extra tijd in beslag. Het kan je zo een half uur extra kosten. Zorg dat je goed de tijd hebt om dit zorgvuldig te kunnen doen.
4. Trek beschermingsmiddelen op de gang aan en uit
Wat hierbij handig kan zijn is om een lijstje in de gang op te hangen of neer te leggen over hoe je deze beschermende kleding aan- en uittrekt. Gebruik bijvoorbeeld voor het aantreden de poster Corona: betreden kamer/appartement met gebruik van nieuwe PBM’s. En voor het uittrekken bijvoorbeeld de poster Uittrekken beschermingsmaterialen. Bekijk de pagina beschermingsmiddelen (met meer posters) op Zorg voor Beter.
5. Check of je alles hebt gedaan
Voordat je de persoonlijke beschermingsmiddelen uittrekt: vraag eerst aan de cliënt of je al het nodige hebt gedaan wat is afgesproken. Als je de persoonlijke beschermingsmiddelen hebt uitgetrokken, kun je immers niet meer terug.
6. Zorg voor een vuilniszak op de gang
Vraag aan de cliënt of hij/zij daarvoor wilt zorgen. In deze vuilniszak kun je dan de gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen doen voordat je de woning verlaat.
7. Let goed op waar je wilt gaan zitten
Het is belangrijk om hierop te letten omdat niet alle schorten volledig aan de achterkant sluiten. Zo kun je beter niet plaats nemen op het bed van de cliënt.
8. Neem doekjes voor je spatbril mee
Wanneer je de spatbril wilt hergebruiken, moet je die reinigen met alcohol met een percentage van 70 procent. Gebruik hiervoor doekjes die jezelf meebrengt. Ga geen stukje papier afscheuren van de keukenrol van je cliënt.
9. Zorg goed voor jezelf en je collega’s
Vraag voor en na je dienst hoe het gaat aan je collega’s en vertel hoe het met jou gaat. Wijs elkaar op Mind voor ondersteuning bij psychische klachten bij corona. Bij Mind kun je elke werkdag tussen 09.00 en 22.00 uur voor hulp en advies terecht via de telefoon (0900-1450), chat, WhatsApp en mail. Lees meer bij Mentaal gezond blijven op Zorg voor Beter
10. Vraag om extra ondersteuning als dat nodig is
Merk je dat de zorgverlening te veel impact heeft op je gevoel? Bijvoorbeeld doordat je lichamelijke of psychische klachten krijgt? Bespreek dit dan met je leidinggevende.