Praatplaat en video
Bij veel ouderen met dementie is lastig vast te stellen of zij zich even niet lekker voelen of dat er meer aan de hand is. Zorgmedewerkers spelen hierin een belangrijke rol. Zij kennen hun cliënt het beste en kunnen veranderingen in hun gedrag signaleren, die op corona kunnen wijzen. De praatplaat en video van UNO-VUmc maken zorgmedewerkers bewust van hun eigen rol hierin. Lees de tips om mogelijke symptomen te observeren en controles te doen.
https://youtu.be/LXy7uneIokQ
Tips signaleren corona bij ouderen met dementie
- Mensen met dementie uiten hun lichamelijke klachten anders of kunnen door geheugenproblemen niet goed aangeven dat ze zich niet lekker voelen.
- Sommige ouderen laten geen klachten zien of minder bekende klachten: vermoeidheid, maag- en darmklachten, verwardheid, veranderd gedrag, verlies van reuk en smaak.
- Dagelijkse meting van temperatuur en saturatie is belangrijk. Zo kun je veranderingen signaleren die mogelijk op corona kunnen wijzen.
- Voor veel ouderen is het moeilijk te begrijpen waarom je vaak je handen moet wassen of 1,5 meter afstand bewaren. Benoem wat je doet en waarom je dat doet en geef de bewoner de tijd om te reageren.
De praatplaat, video en tips zijn gebaseerd onderzoek naar corona in verpleeghuizen (2020, gecheckt 2022) van UNO-VUmc op unoamsterdam.nl. UNO Amsterdam (Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC, locatie VU medisch centrum) is het samenwerkingsverband van Nederlandse ouderenzorgorganisaties en de afdeling ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC.
Tips bij isolatie
Bij mensen met dementie zijn maatregelen rond isolatie extra lastig. Voor hen is lastig te begrijpen dat ze op een kamer moeten blijven. Dergelijke maatregelen kunnen ook extra weerstand of agressie oproepen bij mensen met dementie en dwaalgedrag. Per cliënt zal een zo'n goed mogelijke oplossing gezocht moeten worden.
Advies van GGD
Als een oudere besmet is met het coronavirus, thuis of in het verpleeghuis, dan geeft de GGD advies ten aanzien van isolatie en bescherming. Zoek samen met de GGD naar de meest passende oplossing voor isolatie. Hieronder een aantal tips:
- Isoleer patiënten in een eenpersoonskamer met eigen sanitair, verplaats de patiënt indien nodig.
- Indien er geen eenpersoonskamer met sanitair beschikbaar is: inventariseer hoe deze situatie kan worden gecreëerd of ga op zoek naar een ‘second best’ situatie.
Checklist inrichten cohort
Voor het inrichten van een cohort voor mensen met corona is een checklist ontwikkeld, met expliciet aandacht voor psychogeriatrische afdelingen waar cliënten moeilijk te instrueren zijn.
Handreiking palliatieve zorg bij dementie in coronatijd
Palliatieve zorg bij mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk en vraagt om tijd en aandacht. De handreiking 'Praktische handvatten voor palliatieve zorg bij mensen met dementie in tijden van COVID-19’ geeft aanbevelingen voor palliatieve zorg voor verzorgenden en verplegenden op het gebied van:
- Advance Care Planning (ACP)
- de 4 domeinen van palliatieve zorg: fysiek, psychologisch, sociaal en spiritueel
- zorg voor stervenden en nabestaanden.
Download de Handreiking Praktische handvatten voor palliatieve zorg bij mensen met dementie in tijden van COVID-19 (juni 2021)
Deze aanbevelingen komen voort uit een literatuurstudie naar palliatieve zorg voor mensen met dementie tijdens de COVID-19 pandemie. De literatuurstudie is uitgevoerd vanuit het DEDICATED project, dat gericht is op verbetering van palliatieve zorg bij dementie. De aanbevelingen zijn aangevuld door experts en zorgprofessionals vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek en Oostelijk Zuid-Limburg.
Verder lezen over corona en dementie