Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Tips bij dementie en corona

Voor mensen met dementie zijn het coronavirus en de maatregelen minder makkelijk te begrijpen. Ouderen met dementie kunnen hun lichamelijke klachten niet altijd goed uiten. Als zorgmedewerker speel je een belangrijke rol bij het signaleren van corona bij ouderen. En belangrijk: je stemt je communicatie over de situatie zoveel mogelijk af op de cliënt. Bekijk de tips.

Praatplaat en video 

Bij veel ouderen met dementie is lastig vast te stellen of zij zich even niet lekker voelen of dat er meer aan de hand is. Zorgmedewerkers spelen hierin een belangrijke rol. Zij kennen hun cliënt het beste en kunnen veranderingen in hun gedrag signaleren, die op corona kunnen wijzen. De praatplaat en video van UNO-VUmc maken zorgmedewerkers bewust van hun eigen rol hierin. Lees de tips om mogelijke symptomen te observeren en controles te doen. 

https://youtu.be/LXy7uneIokQ

Tips signaleren corona bij ouderen met dementie

  • Mensen met dementie uiten hun lichamelijke klachten anders of kunnen door geheugenproblemen niet goed aangeven dat ze zich niet lekker voelen.
  • ​Sommige ouderen laten geen klachten zien of minder bekende klachten: vermoeidheid, maag- en darmklachten, verwardheid, veranderd gedrag, verlies van reuk en smaak.
  • Dagelijkse meting van temperatuur en saturatie is belangrijk. Zo kun je veranderingen signaleren die mogelijk op corona kunnen wijzen.
  • Voor veel ouderen is het moeilijk te begrijpen waarom je vaak je handen moet wassen of 1,5 meter afstand bewaren. Benoem wat je doet en waarom je dat doet en geef de bewoner de tijd om te reageren. 

De praatplaat, video en tips zijn gebaseerd onderzoek naar corona in verpleeghuizen (2020, gecheckt 2022) van UNO-VUmc op unoamsterdam.nl. UNO Amsterdam (Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC, locatie VU medisch centrum) is het samenwerkingsverband van Nederlandse ouderenzorgorganisaties en de afdeling ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC.

Tips bij isolatie

Bij mensen met dementie zijn maatregelen rond isolatie extra lastig. Voor hen is lastig te begrijpen dat ze op een kamer moeten blijven. Dergelijke maatregelen kunnen ook extra weerstand of agressie oproepen bij mensen met dementie en dwaalgedrag. Per cliënt zal een zo'n goed mogelijke oplossing gezocht moeten worden. 

Advies van GGD

Als een oudere besmet is met het coronavirus, thuis of in het verpleeghuis, dan geeft de GGD advies ten aanzien van isolatie en bescherming. Zoek samen met de GGD naar de meest passende oplossing voor isolatie. Hieronder een aantal tips:

  • Isoleer patiënten in een eenpersoonskamer met eigen sanitair, verplaats de patiënt indien nodig.
  • Indien er geen eenpersoonskamer met sanitair beschikbaar is: inventariseer hoe deze situatie kan worden gecreëerd of ga op zoek naar een ‘second best’ situatie.

Checklist inrichten cohort

Voor het inrichten van een cohort voor mensen met corona is een checklist ontwikkeld, met expliciet aandacht voor psychogeriatrische afdelingen waar cliënten moeilijk te instrueren zijn.

Handreiking palliatieve zorg bij dementie in coronatijd

Palliatieve zorg bij mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk en vraagt om tijd en aandacht. De handreiking 'Praktische handvatten voor palliatieve zorg bij mensen met dementie in tijden van COVID-19’ geeft aanbevelingen voor palliatieve zorg voor verzorgenden en verplegenden op het gebied van:

  • Advance Care Planning (ACP)
  • de 4 domeinen van palliatieve zorg: fysiek, psychologisch, sociaal en spiritueel
  • zorg voor stervenden en nabestaanden. 

Download de Handreiking Praktische handvatten voor palliatieve zorg bij mensen met dementie in tijden van COVID-19 (juni 2021)

Deze aanbevelingen komen voort uit een literatuurstudie naar palliatieve zorg voor mensen met dementie tijdens de COVID-19 pandemie. De literatuurstudie is uitgevoerd vanuit het DEDICATED project, dat gericht is op verbetering van palliatieve zorg bij dementie. De aanbevelingen zijn aangevuld door experts en zorgprofessionals vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek en Oostelijk Zuid-Limburg. 

Verder lezen over corona en dementie 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Herman vijlvrief 21/10/2020

Geachte heer/mevrouw
Ik lees dat bij een corona besmetting
in het verpleeghuis de besmette persoon in isolatie moet
het liefs met eigen toilet
begrijp ik dit goed
bij mijn vrouw op haar werk waren twee dementeren positief
Zij hebben ongeveer drie weken gewoon op de afdeling rondgelopen en hebben contact gehad met de rest van de cliënten
Ze konden zelf naar een andere afdeling op de zelfde verdieping
dat kan nu niet meer
er zijn nu 10 mensen positief en 4 afwachten op uitslag test
Volgen de leiding is dit landelijk protocol
Ligt aan de capaciteit wart er is