Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Corona in de thuiszorg

Zorgmedewerkers in de thuiszorg hebben specifieke vragen. We verzamelen op deze pagina informatie die beschikbaar is. 

Gebruik beschermingsmiddelen  

Het RIVM adviseert zorgmedewerkers in de wijk preventief een mondneusmasker te dragen. Bij cliënten met (verdenking op) corona wordt geadviseerd volledige bescherming te dragen: 

  • chirurgisch mondneusmasker type IIR
  • oogbescherming (spatbril of face-shield)
  • schort met lange mouwen, spatwaterdicht
  • wegwerphandschoenen

Volgens het RIVM volstaat een chirurgisch mondneusmasker type IIR. Daar zijn twee uitzonderingen op: 

  • Bij aerosolvormende handelingen (medische procedures) is het altijd nodig een FFP2-mondneusmasker te dragen. De Federatie Medisch Specialisten heeft een overzicht van deze aerosolvormende handelingen gepubliceerd. Voorbeelden zijn: uitzuigen van de longen, intubatie, verzorgen van een tracheostoma.
  • Daarnaast kan in situaties met intensieve blootstelling aan COVID-19-patiënten (bijvoorbeeld bij langdurig nauw contact of slechte ventilatie) uit voorzorg gebruik van een FFP2-masker overwogen worden.

Bron: Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis (24 december 2021) op rivm.nl

Wil je meer weten over het gebruik van beschermingsmiddelen, de volgorde van aan- en uittrekken en hoe lang je ze kunt dragen? Ga naar de pagina Beschermingsmiddelen (PBM) bij corona in dit thema.

Protocol coronavirus in de thuiszorg

Niet alleen de cliënt, maar ook de woonruimte kan besmet zijn. In dit ‘Protocol coronavirus in de thuiszorg’ beschrijft Charlotte Michels, expert Hygiëne van Zorg voor Beter, welke maatregelen genomen moeten worden in een woning of appartement van een cliënt met corona. Dit geldt zowel voor de zorgmedewerker als voor de huishoudelijk medewerker van de thuiszorg. Het protocol kan gebruikt worden als voorbeeld. Het is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. 

Inhoud protocol Coronavirus in de thuiszorg

De volgende maatregelen komen aan de orde: 
  • Hoe gebruik je de ruimte bij een besmette omgeving?
  • Te gebruiken materialen
  • Wat moet je doen vóór het betreden van de besmette woonruimte?
  • Instructie cliënten
  • Wassen, wondzorg, verschonen inco
  • Mee terug te nemen materialen
  • Wasgoed
  • Schoonmaak werkzaamheden
  • Wat moet je doen vóór het verlaten van een besmette omgeving? 
Dit protocol geldt voor alle medewerkers in de thuiszorg die: 
  • lichamelijke zorg verlenen aan een cliënt of huisgenoot met corona  
  • in contact komen met sanitaire voorzieningen, de ruimte waarin het bed staat, het bed en/of wasgoed van de cliënt 

Beschermingsmiddelen bij Wmo-ondersteuning

Voor organisaties die Wmo-ondersteuning bieden heeft het RIVM uitgangspunten voor de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen beschreven. Organisaties kunnen een eigen vertaling maken voor hun eigen werkzaamheden en doelgroepen. 

Bij ondersteuning vanuit de Wmo gaat het bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp, maaltijdondersteuning, individuele begeleiding in de vorm van beschermd wonen of dagbesteding en maatschappelijke opvang. Naast de algemene hygiëne en preventieve maatregelen, lees je wat het RIVM adviseert bij een cliënt met (mogelijke) besmetting met het coronavirus en extra voorzorgsmaatregelen bij cliënten die niet besmet zijn met het coronavirus.

Handhygiëne in de thuiszorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Leo de Lauw 15/12/2022

Besten,
Welke PBM zou je aanbevelen bij de zorg aan clienten met risico volle contacten? Dus bijv. een huisgenoot met COVID, client heeft geen klachten. In de richtlijnen zie ik hier niets over, wel wordt de praktijk vaak een chirurgisch mondneusmasker toegepast bij de zorg aan client, en worden huisgenoten verzocht afstand te houden t.o.v. de zorgmedewerker. Leo de Lauw, deskundige infectiepreventie


Charlotte Michels 10/11/2021

Beste Ingrid,
Wat een naar verhaal, maar helaas wel de realiteit waar we in leven vrees ik... Je wordt in feite voor het blok gezet waar je je niet prettig en veilig bij voelt. De keuze om wel of niet door te werken in deze situatie is niet makkelijk. Aan beide kanten zit een keerzijde en die keuze kun je alleen zelf maken. Het enige advies dat ik je mee wil geven is jezelf goed te beschermen als je doorwerkt bij iemand met klachten. Draag je masker, houd afstand en was je handen voor je weggaat. Dan loop je zelf veel minder risico en kies je toch een beetje voor jezelf....


Ingrid 10/11/2021

Ik werk als huishoudelijk medewerkster, ik was vanmorgen bij een cliënt, zij was erg verkouden. Ik heb mijn vaccin gehad in maart.Ik ben 66 jaar . Ik zei waarom heeft u mij niet afgebeeld.Oh ,het stelde niets voor ,alles bagetaliseren.Ik ben een uur gebleven ,alles snel goed schoongemaakt. Ze wilde niet dat ik eerder weg ging. Ik dacht voor het eerst van mijn leven een seconde aan mijzelf ,de ander doet het blijkbaar niet.Ik voel me onheus behandeld.


Annemarie 18/3/2021

Ik zoek informatie over hoe ja daarna verder gaat. Als je iemand verzorgd hebt die Covid-positief is en dan daarna bij de volgende zorgvrager door de deur gaat.. Kan /mag dat?


Mo 23/10/2020

Een mantelzorger(de vrouw van een client) heeft corona. Moet deze ook een mondkapje dragen als wij er zijn voor de zorg? Moet er ook geventileerd worden voor aanvang zorg? Dit is nu nml niet het geval.


Inge 16/10/2020

Hi Christa,
Ik werk ook in de thuiszorg als huishoudelijk medewerkster, ik maak ook van alles mee. Zo wordt er niet geventileerd in het huis. Cliënten vinden dat ik niet bang moet zijn, ze vinden dat ik ook overdrijf en lopen constant langs mij heen.Dat maakt mij woedend en het liefst zou ik thuiswerken zonder deze constante confrontaties de hele dag. Ik voel me met de dag onveiliger en ik vraag mijzelf af, wat mijn eigen leven eigenlijk waard is, en dat voor een loon van 10 euro, terwijl de bollebozen veilig op de afstand en vergaderen waar alles bij de elke beweging wordt schoongemaakt. Ik durf ook geen kopje koffie met ze te drinken ,zelf zijn ze doorlopend verkouden. Ik vind ook dat er niet goed voor ons wordt gezorgd en ik vind ook dat ons bedrijf de cliënten moet toespreken, ventileren, tijdens schoonmaken in andere kamer gaan zitten .


Marjo 5/10/2020

Mijn vraag is andersom: wat doe je als je geen mondkapje wilt/ kunt dragen ivm astma maar de cliënt wel eist dat je t draagt in zijn huis.
Ik ben wijkverpleegkundige in Drenthe


Charlotte Michels 7/5/2020

Beste Christa
Vervelend dat je je niet veilig voelt in je werkomgeving. Ik kan alleen aangeven dat de afstand van 1,5 meter naast goede handhygiene de belangrijkste maatregel is. In de zorg kun je zonder masker zorg verlenen. dan is er geen masker nodig.
groet Charlotte


Christa 2/5/2020

Ik werk als hulp in huishouding bij groot bedrijf en doe deel van mijn rayon de sollicitatieprocedure. Cliënten worden makkelijker, kinderen worden makkelijker en ik zie dat mensen onderling geen afstand houden, client in auto stapt bij kind, hele week hoestend door huis heen loopt, handen niet worden gewassen, naar buitenland gaan voor een week en dan terug komen.....geen idee wat daar heerst en dat met 3 mensen in en auto....enz. Ik vind een huishouden dan een extra risico omdat zij zich niet aan de maatregelen houdt zoals overheid voorschrijft. Vervelend zegt kantoor maar als client afstand houd en hoest in elleboog dan moet je er heen, ga je niet neeem je verlof op en gaat collega. Ik heb gevraagd om mondkapjes want handschoenen heb ik zelf maar die krijg ik niet. Niet nodig. Ik moet er dus heen.....maar zo ben ik ook risico vor volgende client en ik kan me niet indenken dat alle cliënten in de thuiszorg waar wij komen dit bedrijfsprotocol wat veel bedrijven hanteren waarderen. Dat er te veel risico genomen wordt op de werkvloer. Ik ben straks een olievlek. Wat ik mijzelf kwalijk zal nemen en niet meer vergeef....stel dat.
Daarbij breng ik mijn kinderen ook in gevaar. Terwijl ik prive nergens kom net als mijn 2 pubers. Ik werk met kwetsbare oudere dus ik wij komen nergens. Schandalig dat cliënten voor onveilige werkomgeving zorgen en wij verplicht worden daar heen te gaan.....
Zorg leveren met een prijs want wat als alle cliënten dit weten, wat als iemand iets overdraagt......
En dan zeggen maar wat iemand prive doet is niet aan ons.
Nou ik denk juist wel dat dat aan ons is!


CHarlotte Michels 24/3/2020

Heel graag gedaan dames! Succes met jullie werk


Diana 24/3/2020

Heel erg bedankt voor de duidelijke informatie. Alleen jammer dat mijn werkgever geen mondneusmaskers beschikbaar wil stellen voor hoestende/niezende medewerkers zoals wel vermeld is in het protocol... dan blijf ik maar thuis


Annibe 24/3/2020

Dank je wel, voor het protocol in de thuiszorg.
Hiermee vervaagd het gevoel dat momenteel de thuiszorg niet mee telde als patiënten nog niet is getest op het Corona. Alle zorgverleners in de thuiszorg Doen ook stinkend hun best dat wordt momenteel vergeten.
Nogmaals mijn dank,en een dikke pluim voor alle zorgverleners in de thuiszorg