Gebruik beschermingsmiddelen
Het RIVM adviseert zorgmedewerkers in de wijk preventief een mondneusmasker te dragen. Bij cliënten met (verdenking op) corona wordt geadviseerd volledige bescherming te dragen:
- chirurgisch mondneusmasker type IIR
- oogbescherming (spatbril of face-shield)
- schort met lange mouwen, spatwaterdicht
- wegwerphandschoenen
Volgens het RIVM volstaat een chirurgisch mondneusmasker type IIR. Daar zijn twee uitzonderingen op:
- Bij aerosolvormende handelingen (medische procedures) is het altijd nodig een FFP2-mondneusmasker te dragen. De Federatie Medisch Specialisten heeft een overzicht van deze aerosolvormende handelingen gepubliceerd. Voorbeelden zijn: uitzuigen van de longen, intubatie, verzorgen van een tracheostoma.
- Daarnaast kan in situaties met intensieve blootstelling aan COVID-19-patiënten (bijvoorbeeld bij langdurig nauw contact of slechte ventilatie) uit voorzorg gebruik van een FFP2-masker overwogen worden.
Bron: Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis (24 december 2021) op rivm.nl
Wil je meer weten over het gebruik van beschermingsmiddelen, de volgorde van aan- en uittrekken en hoe lang je ze kunt dragen? Ga naar de pagina Beschermingsmiddelen (PBM) bij corona in dit thema.
Protocol coronavirus in de thuiszorg
Niet alleen de cliënt, maar ook de woonruimte kan besmet zijn. In dit ‘Protocol coronavirus in de thuiszorg’ beschrijft Charlotte Michels, expert Hygiëne van Zorg voor Beter, welke maatregelen genomen moeten worden in een woning of appartement van een cliënt met corona. Dit geldt zowel voor de zorgmedewerker als voor de huishoudelijk medewerker van de thuiszorg. Het protocol kan gebruikt worden als voorbeeld. Het is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM.
Inhoud protocol Coronavirus in de thuiszorg
De volgende maatregelen komen aan de orde:
- Hoe gebruik je de ruimte bij een besmette omgeving?
- Te gebruiken materialen
- Wat moet je doen vóór het betreden van de besmette woonruimte?
- Instructie cliënten
- Wassen, wondzorg, verschonen inco
- Mee terug te nemen materialen
- Wasgoed
- Schoonmaak werkzaamheden
- Wat moet je doen vóór het verlaten van een besmette omgeving?
Dit protocol geldt voor alle medewerkers in de thuiszorg die:
- lichamelijke zorg verlenen aan een cliënt of huisgenoot met corona
- in contact komen met sanitaire voorzieningen, de ruimte waarin het bed staat, het bed en/of wasgoed van de cliënt
Beschermingsmiddelen bij Wmo-ondersteuning
Voor organisaties die Wmo-ondersteuning bieden heeft het RIVM uitgangspunten voor de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen beschreven. Organisaties kunnen een eigen vertaling maken voor hun eigen werkzaamheden en doelgroepen.
Bij ondersteuning vanuit de Wmo gaat het bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp, maaltijdondersteuning, individuele begeleiding in de vorm van beschermd wonen of dagbesteding en maatschappelijke opvang. Naast de algemene hygiëne en preventieve maatregelen, lees je wat het RIVM adviseert bij een cliënt met (mogelijke) besmetting met het coronavirus en extra voorzorgsmaatregelen bij cliënten die niet besmet zijn met het coronavirus.
Handhygiëne in de thuiszorg