Gebruik beschermingsmiddelen
Het RIVM adviseert zorgmedewerkers in de wijk preventief een mondneusmasker te dragen. Bij cliënten met (verdenking op) corona wordt geadviseerd volledige bescherming te dragen: chirurgisch mondneusmasker type IIR, oogbescherming (spatbril of face-shield), schort met lange mouwen (spatwaterdicht) en wegwerphandschoenen. Dit nieuwe en gewijzigde advies is sinds 3 november 2020 opgenomen in de geheel herziene RIVM-richtlijn:
Protocol coronavirus in de thuiszorg
Niet alleen de cliënt, maar ook de woonruimte kan besmet zijn. In dit ‘Protocol coronavirus in de thuiszorg’ beschrijft Charlotte Michels, expert Hygiëne van Zorg voor Beter, welke maatregelen genomen moeten worden in een woning of appartement van een coronavirus-positieve cliënt. Dit geldt zowel voor de zorgmedewerker als voor de huishoudelijk medewerker van de thuiszorg. Het protocol kan gebruikt worden als voorbeeld. Het is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM.
Inhoud protocol Coronavirus in de thuiszorg
De volgende maatregelen komen aan de orde:
- Hoe gebruik je de ruimte bij een besmette omgeving?
- Te gebruiken materialen
- Wat moet je doen vóór het betreden van de besmette woonruimte?
- Instructie cliënten
- Wassen, wondzorg, verschonen inco
- Mee terug te nemen materialen
- Wasgoed
- Schoonmaak werkzaamheden
- Wat moet je doen vóór het verlaten van een besmette omgeving?
Dit protocol geldt voor alle medewerkers in de thuiszorg die:
- Lichamelijke zorg verlenen aan de Coronavirus positieve cliënt of zijn/haar huisgenoot;
- In contact komen met sanitaire voorzieningen, de ruimte waarin het bed staat, het bed en/of wasgoed van de cliënt
Beschermingsmaterialen
Wanneer moet ik als zorgmedewerker een mondkapje, schort en andere beschermingsmaterialen gebruiken? Wat is de goede volgorde van aan- en uittrekken? Lees Corona en beschermingsmaterialen op Zorg voor Beter
Gratis beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Mantelzorgers hebben recht op een gratis pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.
Als hun naaste getest is, kunnen mantelzorgers met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van hun naaste, gratis een kortetermijnpakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Als de naaste positief test op corona hebben mantelzorgers recht op een langetermijnpakket met beschermingsmiddelen. In de pakketten zitten: handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten, een flacon desinfectans.
Regeling bij velen onbekend
Veel mantelzorgers, huisartsen en apothekers weten niet van het bestaan van deze regeling. In deze factsheet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staat hoe huisartsen en apothekers de middelen kunnen aanvragen en bestellen.
Beleid Wmo-ondersteuning
Uitgangspunten PBM bij Wmo-ondersteuning, voor huishoudelijke hulp, begeleiding en dagbesteding, maaltijd ondersteuning (geheel herzien op 3 december 2020) op website RIVM
E-learning: beschermingsmiddelen thuiszorg
Je leert in deze e-learning met filmpjes opgenomen in de thuiszorg, wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is.
Let op: deze e-learning is eigenlijk voor beschermingsmiddelen bij BRMO (resistente bacteriën). Resistente bacteriën verspreiden zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen, neus en keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%.
Handhygiëne in de thuiszorg