Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Mentale steun in coronatijd

Het coronavirus heeft veel impact op ouderen, hun naasten en professionals in verpleeghuizen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Emotioneel en mentaal vraagt de situatie veel van alle betrokkenen. Hoe zorg je dat iedereen in jouw team overeind blijft? Op deze pagina vind je tips en adviezen om jouw medewerkers mentaal te steunen.

Ga direct naar:

3-vragen-methode om overbelasting te voorkomen

Werken in de zorg tijdens de COVID-19 uitbraak vraagt veel van verpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding. De fysieke en emotionele belasting is extra hoog. De 3-vragen-methode helpt om elkaar in de gaten te houden en de emotionele belasting te verminderen. De vragen zijn laagdrempelig:

  1. Welke gebeurtenissen van vandaag zijn je bijgebleven?
  2. Hoe voel je je (lichamelijk en mentaal)?
  3. Heb je genoeg steun?

Leidinggevenden en collega’s kunnen deze vragen stellen. Bijvoorbeeld tijdens de koffie- of lunchpauze, overdrachtsmomenten of dag-evaluaties. De 3-vragen-methode is natuurlijk ook bruikbaar voor andere zorgprofessionals. Wil jij aan de slag met de 3-vragen-methode? Lees meer over de 3-vragen-methode (gecheckt 2022) op de website van ZonMW. 

Terug naar boven

Steunpunt Coronazorgen

Steunpunt voor iedereen die zich zorgen maakt, het emotioneel zwaar heeft of vragen heeft over de gevolgen van de coronapandemie. Zorgmedewerkers vinden informatie en tips voor zelfzorg, omgaan met agressie, informatie voor leidinggevenden. Het steunpunt is ingericht door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Naar de website Steunpunt Coronazorgen

Terug naar boven

Geestelijke verzorging ouderen tijdens corona

ouderen welbevindenGeestelijk verzorgers bieden ouderen thuis of in een zorginstelling ondersteuning bij eenzaamheid, zorgen, ingrijpende gebeurtenissen, zoals een coronapandemie of levensvragen. Een gesprek kan telefonisch, maar ook via Skype of Whatsapp. Ouderen kunnen contact opnemen met een Centrum voor Levensvragen in de regio of met de instelling waar de cliënt verblijft. Via het telefoonnummer 085-0043063 kunnen zij een gesprek aanvragen met een geestelijk verzorger thuis. Voor sommige groepen wordt dit vergoed.

Ga naar geestelijkeverzorging.nl voor meer informatie

Terug naar boven

Platform Stress & werkdruk

Het Platform Stress de Baas biedt informatie, podcasts, hulpmiddelen en tips om de balans te vinden en stress de baas te blijven. Er zijn mindfulness- en ontspanningsoefeningen en er is een gratis ‘Zelfscreener’ voor zorgprofessionals, die in kaart brengt wat jou energie geeft, wat stress oplevert, en hoe je daarmee omgaat. Hierdoor krijg je inzicht in je mentale gezondheid en mogelijkheden aangereikt om die te vergroten. Initiatiefnemers van dit platform zijn Zorgverzekeraar IZZ, pensioenfonds PFZW en de ledenorganisatie PGGM&CO van PFZW.

Naar platform Platform Stress de Baas op pggmenco.nl

Terug naar boven

Kennis over mentale gezondheid en het coronavirus

Het Trimbos Instituut heeft alle kennis over mentale gezondheid en het coronavirus gebundeld op één pagina die voortdurend geactualiseerd wordt. Je vindt er literatuur, kennis en tips om als zorgprofessional zelf mentaal gezond te blijven en cliënten te ondersteunen. 6 tips voor ouderen:

  1. Geef ouderen duidelijke instructies
  2. Erken en normaliseer stressreacties
  3. Help stress te verminderen
  4. Corrigeer nepnieuws
  5. Wees alert op een terugval
  6. Zorg voor structuur en autonomie

Bekijk alle tips en adviezen op trimbos.nl

Terug naar boven

Ethische dilemma’s in de zorg tijdens corona

Ethiekbundel met 10 casussen uit de praktijk in coronatijd. De bundel is geschreven voor mensen in de zorg die te maken hebben met ingewikkelde besluitvorming, waarin visies en waarden botsen. Bijvoorbeeld teamleiders, verpleegkundigen en verzorgenden, behandelaren, geestelijk verzorgers, maar ook voor cliënten en naasten. Met dit document geven we inzicht in gedoe rond besluitvorming. Maar ook in wat er soms nodig is om daar weer uit te komen. De beschreven casussen kunnen helpen bij dit proces én een middel zijn om een gesprek te starten met collega’s over dat ene besluit waar je wakker van lag.

Download Ethische dilemma’s in de zorg tijdens corona (pdf, januari 2021, gecheckt 2022)

Terug naar boven

Hulplijnen voor zorgprofessionals

Traumaverwerking

Het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP heeft een landelijke hulplijn voor zorgprofessionals die ondersteuning nodig hebben. De hulplijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.30 en 21.30 uur op telefoonnummer 088 - 330 5500 en wordt bemand door gespecialiseerde psychologen.

Lees meer over de landelijke hulplijn op ivp.nl

Coaching en luisterend oor

Heb je behoefte aan een luisterend oor, een neutraal persoon met wie je over je werk kunt praten? Via de website Sterk in je werk – Zorg voor jezelf kun je je aanmelden voor een gratis coachingsgesprek. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis coaching en laagdrempelige mentale ondersteuning. 

Terug naar boven

Verder lezen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Leo Hollander 28/10/2020

Of je nu werkt, in de zorg of erbuiten: de coronacrisis roept voor iedereen onzekerheid, angst en twijfel op.
En dat is terecht: we weten nl niet wat we mogen verwachten. En de experts weten het ook niet. En helemaal niet zeker.
Onze pogingen om grip op ons bestaan te krijgen zijn terecht. Maar ze helpen ons niet. Het niet-weten wel.
Bijvoorbeeld: https://denk-wijzer.nu/niet-weten-coronacrisis/.


Daan 8/4/2020

Heel mooi al die tips maar in de thuiszorg moeten we het alleen rooien. Niks geen begeleiding of teamgesprekken. Dat terwijl veel van onze cliënten worden opgenomen, positief bevonden en overlijden. Niks geen waardering of onderkenning (wijkvpk)