Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Tweedaagse Summer School Train-de-trainer Veerkrachtstraining Jonge mantelzorgers

Wil jij jonge mantelzorgers graag helpen? In de tweedaagse Summer School leer je alles over de Veerkrachtstraining zodat je deze zelf kunt geven aan jonge mantelzorgers. We doen dit in een kleine groep van maximaal 20 personen.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 5 & 19 juli 2022
  • Tijdstip: van 09.30 tot 16.30 uur, inloop 9.15 uur
  • Waar: Vilans, Churchilllaan 11, 3527 GV Utrecht
  • Organisator: Vilans
  • Kosten: 795 euro exclusief BTW per persoon, inclusief koffie, thee, lunch en een creatieve workshop 
  • Aanmelden: via deze link

Train-de-trainer Veerkrachtstraining Jonge mantelzorgers 

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl ze zich zorgen maken over een naaste. Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd ook mentaal belastend zijn. Ze dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis.

Wil je ook dat jouw organisatie, steunpunt mantelzorg of school meer aandacht voor jonge mantelzorgers heeft? Ga dan aan de slag met de ME-WE Veerkrachtstraining. Uit onderzoek blijkt dat de training het welzijn van jonge mantelzorgers vergroot. De training is gebaseerd op het gedachtegoed van het DNA-V model , een model gericht op gedragsverandering, en groei en ontwikkeling (positieve psychologie). Het DNA-V model is toegespitst op jongeren en heeft als doel om groei, vitaliteit en betekenisvol gedrag te bevorderen.

Een expert DNA-V neemt je mee in het gedachtengoed. En een ervaringsdeskundige jonge mantelzorger is op dag 2 aanwezig om te reflecteren op de inhoud en werkvormen van de training.  Er is voldoende ruimte voor uitwisseling en leren van elkaar. Daarnaast bieden we je een creatieve workshop aan waarin je de kracht van visueel communiceren ontdekt.

Programma

Dag 1: dinsdag 5 juli:  9.30 uur – 16.30 uur (inloop 9.15 uur)
  • Je krijgt een goede basis mee in het gedachtengoed van de DNA-V van Louise Hayes en Joseph Ciarrochi. De training is gebaseerd op acceptatie en commitment therapie (ACT) en positieve psychologie, gecombineerd in het DNA-V-model. Hiermee oefenen de jongeren met verschillende rollen, gericht op groei, vitaliteit en betekenisvol gedrag. Een expert bespreekt hoe je de DNA-V kunt vertalen naar de belevingswereld van jongeren.
  • In de middag is er ruimte voor uitwisseling tussen de deelnemers. Ook organiseren we een creatieve workshop waarin je de kracht van visueel communiceren ontdekt. Leer complexe informatie makkelijker, sneller en leuker over te brengen. Deze workshop verzorgt Judith Oosterom. Zij maakte eerder de praatplaat ‘Jonge Mantelzorgers ondersteunen doe je samen’. 
Dag 2: dinsdag 19 juli: 9.30 uur – 16.30 uur (inloop 9.15 uur)
  • We geven je een goede basis mee in de uitvoer van de veerkrachtstraining. We nemen alle 8 sessies van de training door, oefenen met de werkvormen, reflecteren individueel en als groep op de oefeningen.

Doe je mee?

Aanmelden kan via dit aanmeldformulier. De deelnemers ontvangen de Trainershandleiding en de link naar de bijbehorende materialen. Wees er snel bij want de eerste drie deelnemers krijgen het boek ‘Ruimte om te groeien’ van Louise Hayes en Joseph Ciarrochi cadeau! De Summer School gaat door bij minimaal 12 deelnemers.

Wanneer

dinsdag 05 juli 2022

Waar

Vilans, Churchilllaan 11, Utrecht