Naar hoofdinhoud Naar footer

Pas goed op elkaar bij hitte

Gepubliceerd op: 19-05-2022

Het zomerseizoen komt eraan. Dit kan samengaan met aanhoudende hitte. Voor sommigen een zegen, maar voor sommigen ook een vloek.

Het kan namelijk zo heet worden dat mensen met een kwetsbare gezondheid er ziek van worden. Of erger. Wanneer het een aantal dagen achter elkaar erg warm is, gaat het Nationaal Hitteplan in werking.

Herken klachten en weet wat te doen

Wees bij warm weer extra alert op de gezondheid van je cliĆ«nten. Vooral als zij oud of kwetsbaar zijn. Hitte kan bijvoorbeeld zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Of mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. 

Bij aanhoudende hitte is ook uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen hiervan zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. Wil jij weten wat je moet doen als je dit soort klachten signaleert? Bekijk dan de infographic van het RIVM.

Tips 

Om klachten van hitte te voorkomen helpt het om genoeg te drinken, luchtige kleding te dragen en gezond en voldoende te eten. Wil je meer tips? Bekijk dan de animatie van het RIVM met tien tips om hitte te lijf te gaan

Meer lezen over hitte en het hitteplan

Deel deze pagina via: