Naar hoofdinhoud Naar footer

Infectiepreventieweek, waarom is het zo belangrijk?

Gepubliceerd op: 22-10-2021

‘Was je handen stuk’ was de boodschap afgelopen jaar in de landelijke campagne tegen de verspreiding van corona, maar waarom is het zo belangrijk je handen te wassen en is dat het enige dat we kunnen doen?

YouTube video thumbnail

Handen wassen is de basis van goede infectiepreventie, hierdoor voorkomen we in zorginstellingen en -organisaties, maar ook thuis op de sportclub of het werk, de verspreiding van vele virussen en bacteriën. Het is erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden, zoals we hebben gemerkt tijdens de coronapandemie, maar ook om antibioticaresistentie (ABR) tegen te gaan. Daarom organiseren de ABR-zorgnetwerken gezamenlijk de Infectiepreventieweek van 1 t/m 5 november.  

Noodzaak van infectiepreventie 

De Infectiepreventieweek heeft als doel zoveel mogelijk bewustwording te creëren bij zorgprofessionals, maar ook kennis over te dragen rondom infectiepreventiemaatregelen. Het is voor het eerst dat de ABR-zorgnetwerken hierin gezamenlijk optreden. Coriën Vugts, landelijk coördinator antibioticaresistentie: "In de toekomst blijft het nodig infecties met antibiotica effectief te kunnen behandelen. Door o.a. tijdens deze week de krachten vanuit de regionale zorgnetwerken ABR te bundelen, dragen we eraan bij om dit te realiseren." 

Thema's 

Tijdens de week staat iedere dag een ander thema centraal: basishygiëne, uitbraakpreventie, reiniging en desinfectie, isolatie en gedragsverandering. Rondom deze thema’s worden verschillende activiteiten georganiseerd, zowel landelijk als in de afzonderlijke regio’s. Deze activiteiten zijn te vinden op de site www.infectiepreventieweek.nl, die speciaal is gemaakt voor de Infectiepreventieweek. Een tipje van de sluier: 

  • Webinar Gedragsverandering: 'Hoe zorg je ervoor dat geleerde lessen niet vergeten worden?' 
  • Vijfdelige YouTube-serie: 'Op de bank bij…' 
  • Infectiepreventie BINGO 
  • Verschillende podcasts 
  • Communicatie en mediatoolkit
  • Infectionary challenge; zorgprofessionals uit het hele land gaan online de strijd aan om het beste zorgteam van Nederland te worden.
YouTube video thumbnail

Bedreiging volksgezondheid  

Antibioticaresistentie veroorzaakt een groeiend (inter)nationaal gezondheidszorgprobleem. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor de werking van antibiotica. Het gevolg hiervan is dat eenvoudig te genezen ziektes, zoals long- of blaasontstekingen, weer levensbedreigend kunnen worden. Dat is helaas de realiteit. Infectiepreventie kan in grote mate bijdragen aan het verminderen van deze bedreiging.

Deel deze pagina via: