Naar hoofdinhoud Naar footer

Dit zijn de meest gelezen berichten van 2022

Gepubliceerd op: 13-12-2022

Het jaar 2022 is alweer bijna voorbij. Tijd om terug te blikken. Welke berichten zijn het meest gelezen door onze websitebezoekers? De thema's hygiëne en dementie waren het populairst. Welke berichten dat waren, vind je in onderstaand overzicht.

1. 5 redenen waarom ook je trouwring af moet 

Waarom kan je niet hygiënisch werken met een trouwring om? In dit bericht werden 5 redenen toegelicht waarom je ook je trouwring af moet tijdens het verlenen van zorg. De eerste reden: je kunt niet verantwoord handhygiëne toepassen als je jouw trouwring nog om hebt. Ook als je een gladde trouwring draagt. Lees alle redenen in het bericht 5 redenen waarom ook je trouwring af moet.

2. Biodynamische verlichting; een waardevolle aanvulling

In de huiskamer van de kleinschalige woonlocatie IJsselheem voor mensen met dementie werd een proef gedaan met biodynamische verlichting. Zij ontdekten tijdens deze proef dat de nachtelijke onrust daalde en de bewoners overdag meer wakker en actiever waren. Op LinkedIn werden de resultaten van de proef gedeeld, wat veel reacties opleverde. Wij namen de reacties door met José Gornaat, de ergotherapeut van IJsselheem. Lees haar perspectief op de reacties en de proef

3. Nieuwe richtlijn zorginfecties met handige hygiënekaart

Infectiepreventie was in 2022 een belangrijk thema. Dit blijft uiteraard een belangrijk thema. Op de website van V&VN werd de richtlijn, samenvatting, implementatiegids en hygiënekaart afgelopen maart gepubliceerd. Deze nieuwe richtlijn ondersteunt verpleegkundigen en verzorgenden met het signaleren en voorkomen van zorginfecties. Dit handige nieuwsbericht met een overzicht van de belangrijkste punten uit de richtlijn werd massaal gelezen. 

4. Praktische handvatten voor apathie en dementie

Wanneer een cliënt apathie heeft, tonen ze onder andere minder initiatief, minder interesse en minder emoties. De helft van de mensen met dementie krijgt last van apathie. Klinisch neuropsycholoog Hanneke Nijsten wilde wat doen aan de weinige aandacht voor apathie bij mensen met dementie. Zij maakte praktische handvatten, samen met een onderzoeksgroep, zorgverleners en naasten van mensen met dementie. Bekijk hier de handvatten en lees hoe je apathie kan onderbreken

5. Zes momenten om contact te maken met mensen met dementie

Vilans publiceerde een boekje over de momenten wanneer je contact kan leggen met mensen met dementie in een verpleeghuis. Samen met zorgmedewerkers inventariseerde Vilans voorbeelden en tips, vanuit de visie van Positieve Gezondheid. Wij schreven een beknopte samenvatting over het boekje Een dag in het leven van... op Zorg voor Beter, dat erg goed werd gelezen. 

Deel deze pagina via: