Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Verwezenlijk de dromen van je cliënt

05 juli 2016

Wat geeft jouw cliënt eigenlijk energie? Wat zijn zijn dromen? In 4 simpele stappen kun jij als zorgprofessional samen met je cliënt en diens mantelzorger in kaart brengen hoe hij zijn dromen kan verwezenlijken.

De leden van de werkplaats Zelf- en samenredzaamheid van Zorg voor Beter maakten gezamenlijk de methode 'Samen ontdekken'. Een handige en laagdrempelige manier om het gesprek met je cliënt en zijn mantelzorger aan te gaan.

Download het werkblad (pdf) en ontdek wat jouw cliënt echt belangrijk vindt!

Werkblad 'Samen ontdekken'

De 4 stappen van het werkblad 'Samen ontdekken'

Het werkblad bestaat uit 4 stappen. Ieder stap is mooi vormgegeven en biedt ruimte om de antwoorden van je cliënt en zijn mantelzorger op te schrijven.

1. Wat speelt er?

In deze eerste stap bespreek je welke zorg en ondersteuning de cliënt op dit moment ontvangt.

2. Wat is belangrijk voor mij?

In stap 2 onderzoek je de behoeften en dromen van de cliënt. Welke dingen wil de cliënt nog doen? Hoe ziet zijn ideale dagindeling eruit? Hoe ervaart hij de inzet van de mantelzorger? En hoe denkt de mantelzorger daar zelf over?

3. Wat zijn de mogelijkheden?

Vervolgens bespreek je met de cliënt welke stapjes jullie moeten zetten om zijn wensen te verwezenlijken. En wie spelen hierbij nog meer een rol?

4. Waar gaan we voor?

Tot slot maken jij, de cliënt en zijn mantelzorger concrete afspraken over wie wat doet.

Hoe gebruik je het werkblad?

Gebruik het werkblad bijvoorbeeld als je merkt dat je cliënt eenzaam of inactief is. Heeft hij levensvragen? Ook dan is het werkblad Samen ontdekken een goed hulpmiddel. Bespreek samen met de cliënt en zijn mantelzorger hoe jullie de stappen in willen vullen.

Pluspunten van het werkblad

  • Het werkblad 'Samen ontdekken' maakt het makkelijker om een ander gesprek te voeren. Een gesprek met meer verdieping en aandacht voor wat er écht speelt in het leven van je cliënt. En wat is de rol van de mantelzorger daarin?
  • Het volgen van de stappen leidt tot concrete acties waaraan jullie samen kunnen werken.
  • Het biedt gedeelde verantwoordelijkheid: de cliënt vult zelf een aantal stappen in en jullie bepalen in een gelijkwaardig gesprek wie welke acties onderneemt.
  • Samen bepalen jullie hoe snel jullie de stappen doorlopen.

Gebruik het werkblad (pdf) vandaag nog in de praktijk.

Lees verder op Zorg voor Beter

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.