Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Valpreventie

Valpreventieprogramma’s

Er zijn veel mogelijkheden om valproblemen bij ouderen te voorkomen. Hieronder staan enkele mogelijkheden genoemd. Daarnaast zijn er ook nog meerdere valpreventieprogramma's erkend als effectieve interventie.

Bewegen valt goed

Bewegen valt goed is een effectieve interventie waarmee allochtone ouderen worden gestimuleerd tot meer bewegen en het nemen van valpreventiemaatregelen, waardoor de kans op vallen verkleint.
Zie Bewegen valt goed op Veiligheid.nl.

Terug naar boven

Ergotherapie

Uit de resultaten van een systematische review blijkt dat ergotherapie en specifieke ergotherapeutische interventies, die zich richten op het trainen van activiteiten en op advies over hulpmiddelen, het zelfstandig functioneren en de sociale participatie van ouderen verbeteren. Het vermindert ook de kans om te vallen.
Zie Ergotherapie: een effectief en goedkoop middel om vallen te voorkomen op de website Huisarts & Wetenschap.

Terug naar boven

Veiligheidsmanagement in verpleeg- en verzorgingshuizen

Met deze methode wordt een veiligheidscultuur gecreëerd waarin alle medewerkers zich veilig en verantwoordelijk voelen om alle incidenten en gevaarlijke situaties te melden en te leren van die situaties. Het uiteindelijke doel is een veiliger leefomgeving en veiliger zorg voor cliënten van verpleeg- en verzorgingshuizen.

De complete methode bestaat uit een handboek met een overkoepelende basismodule en vijf inhoudelijke themamodules die ondersteund worden met concrete instrumenten en verbeterideeën. Voor de volledige methode kijk op Veiligheid.nl.

Terug naar boven

Boekje met 7 effectieve valpreventieprogramma's

Het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB) heeft samen met Veiligheid.nl zeven praktijkvoorbeelden van effectieve interventies om vallen bij senioren te voorkomen gebundeld in een boekje. Het betreft:

 • Bewegen valt goed
 • Blijf staan (erkende interventie)
 • Halt U valt! (erkende interventie)
 • In balans (erkende interventie)
 • Vallen verleden tijd (erkende interventie)
 • Veiligheidsadviseur (erkende interventie)
 • Zicht op evenwicht (erkende interventie)

Download de brochure Goede praktijkvoorbeelden valpreventie (pdf) van Irene de Swart van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. De erkende interventies op het gebied van valpreventie staan ook beschreven op Zorg voor Beter.

Terug naar boven

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • jan van de rakt 14-03-13

  L.s.

  heel belangrijk in deze is het artikel van Robinovich verschen in de lancet eind 2012 die aangeeft dat bij de mensen in de meets kwetsbare groep het vallen een zaak is van verlies van controle op het gewicht verplaatsen

  In de val preventie programma zoou dat beteken dat veel meer getrind moet worden op balans reacties intrinsiek en minder op dubbeltaken enz.