Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Leernetwerk - Zorg voor vrijheid thuis

Over verminderen vrijheidsbeperking in de thuiszorg

Hoe ga je om met vrijheid en veiligheid in de thuissituatie? Hoe gaat de thuiszorgorganisatie hiermee om? Hoe kun je medewerkers bewust maken van onvrijwillige zorg? Is bekend hoe vaak vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast? Wordt er multidisciplinair gekeken naar casuïstiek? Kijk tijdens 3 bijeenkomsten samen met collega’s uit andere organisaties naar ervaringen, dilemma’s en goede voorbeelden.

Het leernetwerk dat op 13 sept. 2016 zou starten gaat niet door.

Informeer naar mogelijkheden

Ben je geïnteresseerd? Neem contact op met Rian Huijsman, R.Huijsmans@vilans.nl, voor de mogelijkheden. 

Voor wie: Projectleiders en inhoudelijke ‘trekkers’ die werken aan het behouden en vergroten van eigen regie en vrijheid van cliënten in de thuissituatie. Minimaal 2 professionals per organisatie, bij voorkeur een lijnmanager en een inhoudelijk medewerker (EVV-er, casemanager, (wijk)verpleegkundige, extramurale specialist ouderengeneeskunde of kwaliteitsmedewerker).
Kosten: De kosten bedragen € 900,- voor 2 personen per organisatie en € 400,- per elke volgende deelnemer van een organisatie. Het leernetwerk gaat van start bij voldoende deelname.

Vrijheidsbeperkende maatregelen voorkomen

U leert tijdens deze bijeenkomsten, maar ook tussentijds, vooral door de uitwisseling met collega’s van andere thuiszorgorganisaties. Onderlinge ervaringen staan centraal. Van thuiszorgorganisaties wordt verwacht dat ze er alles aan doen om vrijheidsbeperkende maatregelen te voorkomen. Hoe kunt u aan die verwachting voldoen? Welke dilemma’s komt u tegen?  Welke rol speelt familie? Hoe maakt u hen bewust van het belang van vrijheid en veiligheid? Hoe zoekt u samen met hen naar alternatieve maatregelen?
Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over vrijheidsbeperking in thuiszorg op Zorg voor Beter.

Inhoudelijke experts

Op grond van de behoefte uit de groep zullen daarnaast inhoudelijke experts uitgenodigd worden. Bijvoorbeeld voor kennis over zorgen voor vrijheid en eigen regie, het begrijpen van het gedrag van de cliënt, de inzet van alternatieve maatregelen, het beïnvloeden van omgevingsaspecten of het wetsvoorstel zorg en dwang. Wij faciliteren en begeleiden de bijeenkomsten, delen eerder opgedane kennis en ervaringen over vrijheid en veiligheid in de thuiszorg en reiken praktische tools aan om aan de onvrijwillige zorg thuiszorgslag te gaan met dit thema.

E-learning met drie casussen in de thuiszorg

Op Zorg voor Beter staat een korte e-learning met drie casussen in thuiszorg. Mag je de deur bij een alleen wonende op slot doen? Bedhekken omhoog doen? Of kalmerende medicijnen toedienen?

Lees meer op Zorg voor Beter

Thema Vrijheidsbeperking

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.