Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Test het werkblad Samen ontdekken

14 april 2016

In de werkplaats Zelf- en samenredzaamheid van Zorg voor Beter ontwikkelen we samen met zorgorganisaties een handvat dat de thuiszorgmedewerker kan helpen bij het samenwerken met de cliënt en mantelzorger. Het doel hiervan is om de cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten blijven.

Zorgmedewerkers aan het werk in de werkplaats Handen Ineen. Meer zelf- en samenredzaamheidIn de eerste 2 bijeenkomsten hebben 3 zorgorganisaties bestaande tools geprobeerd en hun ervaringen uitgewisseld. In een eerder uitgezette poll bleek dat zorgmedewerkers regelmatig instrumenten gebruiken om de zelfredzaamheid te verhogen, maar nog weinig tools om te werken aan de samenredzaamheid.

In de werkplaats werd duidelijk dat dit komt doordat zorgprofessionals de instrumenten nog niet altijd weten te vinden of niet weten hoe ze deze goed in de praktijk in kunnen zetten. Het helpt om als team te bepalen een gezamenlijke visie op zelfredzaamheid en samenredzaamheid te bepalen en praktijksituaties te bespreken.

Het werkblad Samen ontdekken

Zorgmedewerkers aan het werk in de werkplaats Handen Ineen. Meer zelf- en samenredzaamheidIn de werkplaats zijn we bezig om een werkblad te ontwikkelen waarmee professionals op een laagdrempelige en speelse manier het gesprek aan kunnen gaan met cliënt en mantelzorger over wat er écht toe doet. Het werkblad bestaat uit 4 hoofdvragen:

  1. Wat speelt er? In deze stap wordt besproken welke zorg en ondersteuning de cliënt op dit moment ontvangt.
  2. Wat is belangrijk voor mij? Hier wordt gekeken naar de behoeften en dromen van de cliënt. Welke mensen zijn belangrijk? Welke dingen zou de cliënt nog eens willen doen? En hoe zou de ideale dagindeling voor de cliënt eruit zien?
  3. Wat zijn de mogelijkheden? In de volgende stap wordt gekeken welke kleine stapjes er gezet kunnen worden om een behoefte in te vullen en wie hier een rol in kan spelen.
  4. Waar gaan we voor? Hier worden concrete afspraken gemaakt over wie wat doet.

Dit werkblad is nog in ontwikkeling en wordt continu aangepast aan de hand van de feedback die we krijgen. In de bijeenkomst hebben we al veel goede opmerkingen verzameld, maar we zijn ook benieuwd naar jullie mening!

Werkblad Samen ontdekken - test het zelf - ouderenzorgDownload hier het werkblad (pdf) en geef je mening.

Geef daarbij antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • Wat vind je van de vorm?
  • Wat vind je van de inhoud?
  • Zou je het zelf in de praktijk gebruiken?

Laat onder aan de pagina jouw reactie achter.
Mailen mag ook: c.vanderveen@vilans.nl

Wat doen wij met jouw feedback?

We nemen jouw feedback mee bij het maken van de volgende versie van het werkblad. Op de eindbijeenkomst op 17 mei presenteren we de definitieve versie.

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

  • Lorissa Vermeer [coordinator welzijn, Vilente. Het Beekdal, Heelsum] 05-07-17

    Op 3 juli heb ik de workshop 'Slim samenspel met informele zorg' gevold. Deze vond ik erg waardevol tijdens het waardigheid en trots congres te Nieuwegein. Nu heb ik daar ook een uitdraai ontvangen van het ' samen ontdekken' en deze versie zou ik ook via jullie kunnen downloaden. Ik kan nu alleen een vorm vinden die op 1 enkel blad staat en niet de vorm die ik tijdens de workshop mocht ontvangen. Is het mogelijk dat de laatste op jullie site komt zodat deze ook te downloaden is?