Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg

Op dinsdag 14 november organiseren het ministerie van VWS en het RIVM in samenwerking met Vilans het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg. Het symposium wordt gehouden in het kader van de Europese Antibioticadag. Ga aan de slag met antibioticaresistentie en laat je inspireren tot hygiënisch werken tijdens verschillende workshops.

bacterieHet centrale thema tijdens het symposium is de impact van antibioticaresistentie op ouderen en hun woonomgeving. Via discussies en workshops bespreken we onderwerpen als hygiëne, antibioticagebruik en de rol van huisartsen en medisch specialisten in de verschillende omgevingen waar de zorg voor ouderen plaatsvindt. Ook wordt er gesproken over een aantal dilemma’s, zoals huiselijkheid versus veiligheid in verpleeghuizen. Verder komt het programma 'Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen' aan de orde, de geleerde lessen en de mogelijkheden tot meedoen.

Wanneer

Dinsdag 14 november 2017

Waar

Mediaplaza Jaarbeurs, Utrecht

Voor wie

Het symposium is bedoeld voor zorgprofessionals in de ouderenzorg die te maken hebben met antibioticaresistentie, hygiëne en infectiepreventie. Van verzorgende tot aandachtsvelder hygiëne en van specialist ouderengeneeskunde tot bestuurder.

Accreditatie voor het kwaliteitsregister V&V is aangevraagd (3 punten).

Kosten

Deelname is gratis.

Aanmelden

Het maximum aantal aanmeldingen voor het symposium is bereikt. Je kunt je wel aanmelden voor de wachtlijst. Als je op de wachtlijst staat, hoor je in de week voor het symposium of er een plaats beschikbaar is.

Programma

12.00 - 13.00 uur ontvangst en registratie met inlooplunch
13.00 - 14.00 uur plenaire opening
14.15 - 15.15 uur workshopronde 1
15.30 - 16.30 uur workshopronde 2
16.30 - 17.30 uur plenaire afsluiting en borrel

Bekijk de inhoud van de verschillende workshops (pdf) en maak je keuze. Neem bijvoorbeeld deel aan:

 • Help antibioticaresistentie de afdeling af!
  Hoor meer over een succesvolle methode om op jouw afdeling het hygiënisch werken te verbeteren.  Hoe werkt deze methodiek? En wat zijn de ervaringen van medewerkers van Trivium Meulenbeltzorg?
 • Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
  Hoe resistent ben je zelf als het om hygiëne en infectiepreventie gaat? Waarom doe je dingen wel, of juist niet?  Kijk daarbij eens naar je werkomgeving, naar jezelf… Houd jezelf eens de spiegel voor!

Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen

Het bewustzijn van bestuurders en professionals verhogen en de hygiëne verbeteren. Dat is het doel van het programma 'Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen'. Het programma is een gezamenlijk project van ActiZ, het RIVM, V&VN, Verenso en Vilans, in opdracht van het ministerie van VWS. Een mix van gedragskundige interventies en praktische hulpmiddelen is het resultaat.

Gesprek aanvragen

Het programma zoekt de samenwerking met verpleeghuizen op. Wil je weten wat jouw verpleeghuis kan verbeteren? Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan. Je bekijkt dan samen met het programmateam waar extra ondersteuning nodig is. Heeft jouw verpleeghuis alles op orde op het gebied van infectiepreventie? Doe dan als goed voorbeeld aan het programma mee.

 

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • Annet de Bos [docent verpleegkunde, MBO Utrecht Utrechtse Zorgacademie, Utrecht] 02-10-17

  2 groepen van onze academie willen graag naar uw symposium. De groep verzorgende IG kunnen helaas niet deelnemen ivm een examen wat niet verschoven kan worden.

  Een groep verpleegkundigen in opleiding zijn aangemeld maar is gebleken dat meer dan de helft niet is ingeschreven en de andere helft van de groep is wel ingeschreven en aangemeld voor workshops.

  Mijn vraag is als volgt.

  Is het mogelijk dat de studenten die nu niet ingeschreven kunnen worden de plaats innemen van de studenten die niet kunnen deelnemen aan het symposium.

  Graag wil ik meer informatie verstrekken.

  Tel; 0611035145