Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Positieve verhalen over ouderenzorg aangeboden aan minister

30 november 2017

'Mijn ouders worden zeer goed verzorgd in hun verzorgingstehuis. Het personeel is zeer gemotiveerd. En er is een recreatieteam dat bijna iedere dag bezig is met spel, film en uiterlijke verzorging.' Dat is een van de 151 mooie verhalen in het witboek 'Trots op Ouderenzorg'.

positieve-verhalen-ouderenzorgCarin Gaemers en Hugo Borst lanceerden begin februari samen met het Nationaal Ouderenfonds het meldpunt Trots op Ouderenzorg om een keer de pósitieve kant van de ouderenzorg te tonen. Deze inspirerende verhalen zijn nu gebundeld in dit 'witboek'.

Petitie

Het witboek is op 22 november aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De verhalen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de extra 2 miljard voor de verpleeghuiszorg goed terechtkomt. Het Nationaal Ouderenfonds roept iedereen op de petitie te tekenen zodat de politiek de verhalen ter inspiratie gebruikt.

Teken de petitie en ontvang het witboek als download

Een positief geluid

De 151 verhalen in het boek zijn door ouderen, mantelzorgers, familieleden en verpleegkundigen zélf geschreven. Een aantal verhalen zijn ingedeeld in negen thema’s zoals 'het belang van goed personeel' of 'kleinschalig wonen'. Over dat laatste thema schrijft een zorgverlener uit Zeeland: 'In het verzorgingshuis waar ik werk zijn we overgegaan naar kleinschalig wonen. Een cultuuromslag voor het personeel, maar een daverend succes voor de cliënten. Er is meer tijd voor de cliënt. We doen alles samen wat de zelfstandigheid van de individuele cliënt langer in stand houdt.'

De verhalen zijn een positief geluid in een tijd waarin het lijkt alsof alles slecht is. Zo schrijft een familielid dat er wél goede verpleeghuiszorg bestaat. Haar schoonmoeder zit in een particulier zorghuis waar de zorg is zoals zorg moet zijn: 'Zulke lieve zorg voor mama. Personeel dat zo lief is voor haar. Verzorgenden of directie die samen met mama aan 'háár' tafel zitten te puzzelen.'

Aanbevelingen

In het boek zijn ook een aantal aanbevelingen opgenomen. Eén daarvan is aandacht. Uit vrijwel alle reacties komt naar voren dat aandacht net zo belangrijk is als verzorging en veiligheid. Een 61-jarige vrouw uit Gelderland schrijft over het zorgcentrum waar haar moeder woont: 'Er is veel persoonlijke aandacht voor de bewoners. Er wordt elke dag vers gekookt door de verzorgenden en er is elke dag iets lekkers bij de koffie. De verzorgenden maken van elke dag een feest!'

Lees meer op Zorg voor Beter

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.