Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

'Natuur doet mensen met dementie goed'

08 januari 2018

'Mensen met dementie zijn steeds minder gevoelig voor taal. Maar wel voor allerlei zintuigelijke prikkels. De natuur leent zich bij uitstek om mensen te prikkelen.' Dat zegt Mari Verstegen van het IVN. Hij ontwierp de tweedaagse training 'Grijs, Groen en Gelukkig'. Het doel: meer ouderen naar buiten laten gaan.

grijs-groen-en-gelukkigDe training startte in 2016 en is gericht op begeleiders zoals mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals. 'Het uitgangspunt van de training is dat iedereen opknapt van een bezoekje aan de natuur', zegt Verstegen. Tijdens de training leer je hoe je de natuur inzet om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Dat kan via allerlei manieren, van koe-knuffelen tot het aanleggen van een moestuin. Deelnemers leren hoe ze met eenvoudige middelen groene activiteiten kunnen opzetten voor hun cliënten. Met die activiteiten prikkel je de zintuigen en zorg je voor rust en ontspanning.

Vele voordelen

'De zon doet ieder mens goed', zegt Peter Verkuijlen, manager van locatiegroep Landerd bij Brabantzorg. Hij betrok het buitenleven bij het verpleeghuis. Dankzij de groene uitstapjes slapen zijn cliënten beter en hebben ze meer eetlust. Voor mensen met dementie is de natuur een goede schakel met het verleden. Iedereen heeft immers wel herinneringen aan uitstapjes in de natuur. Door buiten iets te doen, verbeter je ook de motoriek.

Bekijk de video waarin zorgmanagers en -medewerkers vertellen over hun ervaringen met de training.

Betere band met elkaar

Samen bezig zijn in de natuur heeft een positieve uitwerking op de cliënt én de zorgverleners. Zo verlaagt de werkdruk en melden medewerkers zich minder snel ziek. Ook het contact tussen zorgverleners en ouderen verbetert. 'Zo zei een vrouw een paar maanden na de training dat ze het veel leuker vond om naar haar moeder te gaan. Ze hebben nu samen iets te doen', zegt Verstegen.

Lees meer over de training op de website van het IVN.

Lees meer op Zorg voor Beter

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • Tanja geraeds [Zorgend voor mijn ouders. Gesloten afdeling dementie, Meander, Hoensbroek] 18-01-18

  Muziek, geluiden en natuur is zo ontspannend voor hun. Bij goed weer gaan we met de groep wandelen.

  Mijn ervaring is dat er een vrouwtje op de gesloten afdeling woont en ze is behoorlijk zwaar met de omgang.

  Ze draait als een blad aan de boom om als we met gaan wandelen,haar gezicht is een grote lach.

  Ze vergeet het wel maar er is een moment in haar dag geweest dat het fijn ging,en daar doen we het voor.

  Mijn vader is overleden door Alzheimer,was zwaar maar heb mijn best gedaan in veel.mis hem nog veel.

  Mam dementerend.wat ik nu nog kan doen, dat wil ik graag voor mam,maar het is zwaar,licha lelijk en geestelijk.

  Mvg tanja