Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Thema: Mentaal welbevinden

Wat is mentaal welbevinden?

Mentaal welbevinden betekent dat iemand zich goed voelt.

Ziekte, geestelijke achteruitgang of een zwakke gezondheid zijn van invloed op het mentale welbevinden en zorgen ervoor dat een cliënt zich minder gelukkig voelt. Ondersteuning van zorgverleners, een beschermde omgeving, een goed gesprek over levensvragen of therapie helpen een cliënt ziekte en zorg een plaats te geven in zijn leven.

Ouderen met een slechtere fysieke gezondheid ervaren minder mentaal welbevinden dan gezonde ouderen. Andersom geldt ook dat ouderen die zich goed voelen, fysiek gezonder zijn (Bron: Walburg, Jon van Geest 2010).  Daarom is het belangrijk dat zorgmedewerkers tijdens het werk aandacht besteden aan het mentale welbevinden van ouderen.

Wat belemmert het welbevinden?

Als verzorgende signaleer je als de cliënt zich niet goed voelt. Daarbij kun je oog hebben voor:

  • vergeetachtigheid
  • somberheid
  • depressieve gevoelens
  • stemmingswisselingen
  • probleemgedrag

Als verzorgende heb je aandacht voor mogelijke oorzaken, en verwijs je zo nodig door of schakel je zelf deskundigheid in.

 

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.