Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Muziekkussen erkend als onderbouwde interventie

07 november 2017

Voor het slapen gaan zo’n drie kwartier naar muziek luisteren via een muziekkussen heeft een positief effect op de nachtrust van oudere mensen met dementie. Deze muziekkusseninterventie is nu erkend als goed onderbouwde interventie door de erkenningscommissie ouderenzorg.

muziekkussenMuziektherapeute Annemieke Raven – de Vries ontwikkelde de interventie om de nachtelijke onrust bij dementerende ouderen op verpleegafdelingen te verminderen. Nachtelijke onrust komt bij hen veel voor. Deze innerlijke onrust leidt tot ondoelmatig en herhalend gedrag. Er zijn verschillende oorzaken zoals cognitieve problemen, emotionele factoren, geluid van zorgmedewerkers of een slechte slaaphygiëne.

Het muziekkussen speelt vooral in op de emotionele factoren. Omdat ouderen tot in een laat stadium van hun ziekte muziek kunnen herkennen, krijgen ze een positief gevoel. Het geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel.

Bekijk hier wat deze interventie precies inhoudt:

Hoe werkt het?

Het muziekkussen ziet er van buiten net zo uit als een gewoon kussen. Er is een speaker ingebouwd die verbonden is met een mp3-speler. Muziektherapeuten zorgen ervoor dat de muziek herkenbaar en rustgevend is en stemmen de muziek af op de persoonlijke voorkeur van de cliënt. De therapeuten monitoren de interventie aan de hand van slaapdagboeken die worden bijgehouden door zorgmedewerkers.

Raven - De Vries: 'Door het erkenningstraject krijg ik de kans mijn interventie met collega's te delen. Maar wat eigenlijk nog waardevoller is; het proces om tot erkenning te komen heeft de muziekkusseninterventie verbeterd en effectiever gemaakt, bijvoorbeeld doordat werd gevraagd om een procesevaluatie te doen.' Volgens Raven - De Vries zorgt de erkenning voor publiciteit. Dat zorgt er voor dat zorgmedewerkers worden geïnspireerd om muziek als middel te gebruiken om zo het welbevinden van ouderen met dementie te vergroten.

Erkende interventies

In de ouderenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. Vilans maakt deze interventies online toegankelijk. Daarnaast worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Bekijk hier hoe je jouw interventie kunt laten erkennen en meld je aan.

Lees meer op Zorg voor Beter

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • Nancy 10-01-18

  Graag zou ik het kussen uit willen proberen als dat kan

 • Agnes [GZ-psycholoog, Zorgverlening Het Baken, Elburg] 16-11-17

  Het muziekkussen is onder andere online verkrijgbaar via dementie-winkel: http://www.dementie-winkel.nl/muziekkussen-groot

  Wij hebben als instelling positieve ervaringen met het muziekkussen!

 • Nicole [activiteiten, Rhoon] 16-11-17

  Wij zouden ook graag het kussen op proef willen hebben als dit mogelijk is? Voor sommige van onze bewoners misschien wel een uitkomst.

 • Else 13-11-17

  Wat een leuk idee! Ik zou het kussen ook willen laten proberen door mijn zus, die in een instelling verblijft. Is het al ergens verkrijgbaar ( en wat kost het dan?)

  , of gaat het om een proef? Ik ben benieuwd!

 • Marian.Langohr [Ziekenverzorgster, Sevagram langedael Vaals afd 1oost, Vaals] 11-11-17

  Voor onze bewoners zou dit heerlijk zijn vooral voor de genen wat de slaap niet kunnun vatten

  Mogen we ook zo.n kussen uitprobere.

  Zou ik fijn vinden. 70

 • Kirsten [Verpleegkundige, Meandergroep zuid limburg, Landgraaf] 11-11-17

  Hallo

  Ik had hier gereageerd op maar kortbij wat anders doen om reactie te krijgen ?

 • Kirsten [Verpleegkundige, Meandergroep zuid limburg, Landgraaf] 09-11-17

  Hallo,

  Is het mogelijk om dit te testen ?

 • Manon van den Broek [Activiteiten, Huize ten Donk, Rotterdam] 08-11-17

  Hi Katarina,

  Wij zouden het kussen wel bij in ons huis willen uitproberen, is dat mogelijk?

  Met vriendelijke groeten,

  Manon van den Broek

  9