Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Dementie

Mantelzorg bij dementie

In Nederland zorgen ongeveer 300.000 mantelzorgers voor mensen met dementie. Wanneer zij thuis wonen, draagt hun mantelzorger - vaak hun partner - dag en nacht de zorg. Daarnaast kunnen er meerdere mantelzorgers betrokken zijn, bijvoorbeeld kinderen, boers en zussen, vrienden of buren.

Communiceren met mensen met dementie

Speciaal voor mantelzorgers en zorgprofessionals is er nu een vragenlijst waarmee je in kaart brengt hoe de communicatie verloopt met cliënten die dementie hebben. De ingevulde lijst kan een startpunt zijn om met andere zorg- en hulpverleners in gesprek te gaan over de veranderde communicatie. Download de vragenlijst (pdf).

Casus

Piet Jansen is al 60 jaar gelukkig getrouwd met zijn vrouw, Antje Jansen. Vanaf het moment dat ze getrouwd zijn wonen ze samen. 'Zo ging dat in die tijd en ik ben nog steeds verliefd', zegt Piet. Een aantal jaar geleden is bij Piet de ziekte van Alzheimer gediagnosticeerd. Antje zorgt met veel liefde voor haar man en ze hebben nog steeds fijne momenten samen. Graag gaan ze samen de stad om koffie te drinken op het terras, maar het is niet altijd makkelijk. Piet was piloot en kleed zich ‘s nachts vaak aan om naar de vliegbasis te gaan. 'Ik leg Piet dan uit dat hij vandaag niet hoeft te werken. Soms gaat hij zo weer in bed liggen, maar vaakt duurt het langer', zegt Antje. Deze gebroken nachten zijn voor haar erg zwaar.

Video: mantelzorger

Dit filmpje geeft een indruk van vragen waar mantelzorgers mee worstelen:

Er zijn nog veel meer video’s over mantelzorg en dementie; deze staan verzameld op een aparte pagina.

Zorg voor een naaste met dementie vraagt veel aandacht

De zorg voor mensen met dementie vraagt veel aandacht. Iemand vergeet de kraan uit te zetten of staat ’s nachts op om zich aan te kleden. Bovendien hebben mantelzorgers ook hun eigen zorgen. Ze zien hun naaste veranderen. De buitenwereld ziet vaak niet hoe zwaar het is. Veel mantelzorgers van mensen met dementie hebben behoefte aan aanvullende professionele ondersteuning. Lees meer over hoe beroepskrachten mantelzorgers van mensen met dementie kunnen ondersteunen op de website van het Expertisecentrum Mantelzorg.

Praktijkvoorbeelden van ondersteuning

Casemanagers dementie

Casemanagers kunnen hulp en ondersteuning bieden aan de persoon met dementie en hun mantelzorgers. Casemanagement is het systematisch aanbieden van gecoördineerde zorg en benodigde ondersteuning door een vaste professional gedurende het hele traject van ‘niet pluis’ of de diagnose, tot aan opname of overlijden. Een landelijk overzicht van dementienetwerken staat op de website van Vilans. Via de netwerken kun je meer informatie vinden over casemanagement in de buurt.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café is een maandelijkse, informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden. De bijeenkomsten starten meestal met een lezing of interview. Daarna kunnen bezoekers ideeën, informatie en ervaringen uitwisselen. Via de website van Alzheimer Nederland kun je bijeenkomsten in de buurt vinden.

Dementelcoach

Dementelcoach biedt telefonische hulp aan mantelzorgers van mensen met dementie. In tien gesprekken met een vaste coach kunnen mantelzorgers hun hart luchten, advies inwinnen, problemen bespreken. Aan de telefonische coaching van Dementelcoach zijn geen kosten verbonden. Lees meer op de website van Dementelcoach.

Vrijwilligerswerk

Er zijn bezoekdiensten, maatjesprojecten en nachtvrijwilligers voor thuiswonende mensen met dementie. In de praktijk wordt er nog weinig gebruik gemaakt van deze vrijwilligershulp bij dementie, mede omdat zorgprofessionals niet altijd de mogelijkheden in de wijk kennen.
Publicatie: ‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’ (pdf) van NIVEL 

Vragenlijst en folder over belasting mantelzorgersOverbelasting in kaart brengen

Het 'gespreksmodel mantelzorgondersteuning' van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is een hulpmiddel om in gesprek te komen met een mantelzorger. Met een vragenlijst kun je de belasting van de mantelzorger in beeld brengen. Zo ontstaat inzicht op welke gebieden een mantelzorger extra ondersteuning kan gebruiken.
Download de vragenlijst en folder via de IKNL-webshop.

Handreiking voor gemeenten

Gemeenten spelen een steeds belangrijkere rol bij zorg en welzijn van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Bij Pak de handschoen op van Alzheimer Nederland kunt u een handreiking voor gemeenten downloaden. Hierin vindt u praktische informatie en inspirerende voorbeelden van andere gemeenten. Lees meer bij Dagbesteding - gemeenten op Zorg voor Beter.

Meer informatie

 • Praten over Gezondheid: De site pratenovergezondheid.nl is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum Groningen en bevat tekst, video en audio van betrokkenen en informatie over de ziekte. Hoe herken je dementie? Wat kan de impact zijn? En hoe ga je met de ziekte om?
 • Dementie en mantelzorg PGGM: Zaken regelen, je zorgen maken, leren omgaan met de ziekte: als je mantelzorger bent voor iemand met dementie heb je een zware taak. Lichamelijk, maar vooral emotioneel. Een steuntje in de rug is dan welkom. Deze themapagina helpt met praktische tips, hulp en waardevolle ervaringen van andere mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.
 • Rapport Dementiemonitor mantelzorg 2016 (pdf) van Alzheimer Nederland en Nivel. De overbelasting van mantelzorgers is de laatste jaren toegenomen. Eén op de zes mantelzorgers voelt zich overbelast.

Meer op Zorg voor Beter

Thema mantelzorg

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • dennis [Verzorgende 3IG, Varsseveld] 21-11-17

  Er staat hier vermeld dat dementel coach gratis is echter geven ze op hun website aan dat dit niet zo is.

  Dementelcoach brengt de volgende kosten bij u als mantelzorger in rekening:

  per coachgesprek € 49,95 incl. BTW.

  Tijdens het intakegesprek bepaalt u zelf hoeveel gesprekken u nodig denkt te hebben, of u geeft aan wanneer u voldoende geholpen bent. Zodra u besluit over te gaan tot een Dementelcoach-traject krijgt u een bevestiging en een verzoek om € 150,- als borg te betalen. Dit bedrag wordt na afronding van het traject met u verrekend. De gesprekken zelf worden per maand achteraf gefactureerd.