Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: zelfredzaamheid

E-learning en scholing

Hoe versterk jij samen met je team en je cliënten de zelfredzaamheid van je cliënten? Leer hoe je dit kunt aanpakken en krijg concrete praktische handvatten. Motiverende gesprekstechnieken zijn hierbij belangrijk. Ook kunnen de e-learning Zelfredzaamheid en de leerwerkplaats ‘Samen werken aan zelfredzaamheid’ je hierbij helpen.

Samenspel met mantelzorgers

Naast het directe zorg verlenen, krijg je de rol om in gesprek te gaan met mantelzorgers. Samen met hen besprek je wat zij wel en niet kunnen doen in de zorg, wat zij daarbij nodig hebben en wat wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden zijn. Dit gesprek is een noodzakelijke voorwaarde voor constructieve samenwerking tussen zorgprofessionals en mantelzorgers. Op zoek naar bouwstenen voor een goed samenspel met mantelzorgers? Kom dan naar de training van V&VN.

Terug naar boven

Eigen kracht, eigen regie

Als verpleegkundigen en verzorgende krijg je een nieuwe rol door de veranderingen in de Wmo. Hierdoor moet je in toenemende mate sturen op eigen regie, zelf- of samenredzaamheid. Verkennen van en duidelijkheid over de eigen kracht van de cliënt/patiënt en zijn netwerk vormt hierbij een belangrijk vertrekpunt. Zeker bij kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een beperking. Maar zie en erken ook de grenzen van zelfmanagement, het kan niet altijd of is niet altijd wenselijk. Wat moet jij regelen als zorgprofessional? Hoe ga je om met zorgmijders? Lees meer over de training 'Eigen kracht, eigen regie' van V&VN.

Terug naar boven

Motiverende gesprekstechnieken

Hoe motiveer je een cliënt die meer kan dan hij of zij wil? Dat is een hele kunst. Bij motiverende gespreksvoering ga je met de cliënt aan de slag om te bereiken dat die intrinsiek gemotiveerd wordt tot verandering. Als eerste is nodig dat de cliënt aan het twijfelen raakt over zijn huidige gedrag (bijvoorbeeld: zou ik niet gezonder moeten eten?). Pas daarna kun je ander gedrag activeren, richting geven en werken aan het volhouden. Motivatie is afhankelijk van drie componenten:

  • Willen: het belang van verandering inzien
  • Kunnen: het hebben van vertrouwen in verandering
  • Klaar zijn: het stellen van prioriteiten

Motiverende gespreksvoering staat of valt met goede gesprekstechnieken. Belangrijk is dat je empatisch bent: dat je je daadwerkelijk inleeft in de cliënt en niet doet alsof. Lees de publicatie Motiverende gesprekstechnieken (pdf) van Vilans, met veel praktische tips.

Terug naar boven

Gratis e-learning zelfredzaamheid

Sinds kort is er de gratis e-learning module zelfredzaamheid. Aan de hand van 18 vragen kun je jezelf basiskennis over de mogelijkheden van zelfredzaamheid bijbrengen.
E-learning Zelfredzaamheid op website Gezondenzeker.nl

Terug naar boven

Video: Zelfredzaamheid en technologie

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe technologische ontwikkelingen – zoals een magnetron, scootmobiel, internet, domotica – mensen in staat stelt langer in hun eigen huis te blijven wonen:

Terug naar boven

Video: Eigen regie en samenwerking met het netwerk

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe zelf- en samenredzaamheid cliënten helpt plezier te houden in het leven en hen een gevoel van eigenwaarde geeft:

Terug naar boven

 

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.