Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: zelfredzaamheid

Materialen: werken aan zelfredzaamheid

Werken aan zelfredzaamheid van je cliënt vraagt van jou als zorgverlener een andere, nieuwe focus. In plaats van focussen op wat voor zorg nodig is, moet je je nu meer richten op wat voor zorg en ondersteuning de cliënt wil. Tegelijkertijd vraagt samenwerken met de cliënt en zijn netwerk om nieuwe vaardigheden. Denk hierbij aan de volgende vaardigheden van de professional:

 • Coachen
 • Doorvragen en achtergrond van de vraag leren kennen
 • Kunnen en durven loslaten

Er is voor jou als zorgverlener praktisch materiaal beschikbaar om betere ondersteuning te bieden bij zelfredzaamheid.

Werkblad 'Samen ontdekken'

Met dit werkblad ga je in 4 stappen in gesprek met de cliënt en mantelzorger: Wat speelt er? Wat is belangrijk voor de cliënt? Wat zijn de mogelijkheden en welke afspraken maken we?  

Download nu het werkblad (pdf) en ontdek wat jouw cliënt echt belangrijk vindt!

Werkblad 'Samen ontdekken'

Gebruik het werkblad bijvoorbeeld als je merkt dat je cliënt eenzaam of inactief is. Bespreek samen met de cliënt en zijn mantelzorger hoe jullie de stappen in willen vullen. Het werkblad is gemaakt door de werkplaats Zelfredzaamheid van Zorg voor Beter.

Handreiking Zelfredzaamheid

De ‘Handreiking Zelfredzaamheid’ van Vilans bevat praktische handvatten en instrumenten, waaronder een zelfredzaamheidsmeter en tips voor motiverende gespreksvoering. Daarnaast biedt de handreiking ook verdieping: vanuit welke beroepsopvatting en normen en waarden werk jij? En hoe krijg je je team mee? De handreiking is ontwikkeld door de leerwerkplaats Zelfredzaamheid van Vilans, CarintReggeland en ZorgAccent. 
Handreiking Zelfredzaamheid (pdf, 31 pag.)

Werkboek Samenredzaamheid

werkboek samenwerken met netwerkDe werkplaats Samenredzaamheid van Zorgvoorbeter.nl maakte een mooi en praktisch werkboek: 'Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk' (25 p.). Samenwerken met de cliënt en zijn netwerk vraagt nieuwe vaardigheden van verpleegkundigen en verzorgenden. Dit werkboek geeft tips en inspiratie om het samenwerken met de familie van de cliënt te verbeteren. In dit werkboek staan teamscans voor verpleeghuis, thuiszorg en dagactivering, om met je team te kijken of je klaar bent om samen te gaan werken met de familie van de cliënt. In het tweede deel van het werkboek staan vijftien casussen beschreven. Collega’s vertellen hoe zij cliënten en familie ondersteunen het samen te redden. Vijftien enthousiaste professionals uit de ouderenzorg werkten mee aan dit werkboek.
Aan de slag met je cliënt en zijn netwerk (pdf, 25 pag.)

Handreiking voor thuiszorgmedewerkers

De handreiking ‘Informele netwerken versterken’ laat thuiszorgmedewerkers zien hoe ze aan de hand van een 5 stappenmethode cliënten kunnen helpen om hun eigen netwerk te versterken. De 5 stappen bevatten concrete tips voor verzorgenden en verpleegkundigen, die tot stand zijn gekomen op basis van ervaringen van thuiszorgmedewerkers.

E-learning zelfredzaamheid

Sinds kort is er de gratis e-learning module zelfredzaamheid. Aan de hand van 18 vragen kun je jezelf basiskennis over de mogelijkheden van zelfredzaamheid bijbrengen.
E-learning Zelfredzaamheid op Freelearning.nl

Goedgebruik.nl

Op de website Goedgebruik.nl is veel informatie te vinden over hoe hulpmiddelen en technologie de zelfredzaamheid bevorderen. Een keuzehulp helpt je bij het vinden van de juiste hulpmiddelen. Ook zijn hier praktijkgerichte instructiefilmpjes voor zorgmedewerkers te vinden, waarbij de cliënt gestimuleerd wordt om zo veel mogelijk zelf te doen. Deze website komt voort uit een verbetertraject binnen het programma Zorg voor Beter.
www.goedgebruik.nl

Hulpmiddelenwijzer

Samen met je cliënt kun je zoeken naar de juiste hulpmiddelen die de zelfredzaamheid kunnen vergroten. De Vilans hulpmiddelenwijzer is onafhankelijk en bevat objectieve informatie over bijna 10.000 hulpmiddelen. Je kunt hulpmiddelen vinden voor: mobiliteit, huishouden, verzorging, woning, communicatie en ontspanning.

Hulpmiddelen_steunkousen_aantrekkenVoorbeeld: Onnodig hulp bij aantrekken steunkousen

Een groot aantal cliënten zouden zelfstandig hun steunkousen kunnen aantrekken, met behulp van hulpmiddelen. 17% van de 'uittrek-cliënten' en 6% van de 'aantrek-cliënten' zijn zelfstandig door de inzet van een hulpmiddel, waar voorheen een professionele zorgmedewerker werd ingezet (ZonMw, 2009).

Zelfredzaamheid en technologie

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe technologische ontwikkelingen – zoals een magnetron, scootmobiel, internet, domotica – mensen in staat stelt langer in hun eigen huis te blijven wonen:

Snelle test voor zorgmedewerkers

Hoe ver ben jij met werken aan zelfredzaamheid? Doe de test! Beantwoord elke vraag met ‘Ja’ of ‘Nee’. Hoe meer Ja’s, hoe verder je bent.

 1. Ik ga uit van wat een cliënt nog kan en wil in plaats van zijn/haar beperkingen 
 2. Ik beschik over methoden om de zelfredzaamheid van mijn cliënten te versterken. 
 3. Wij hebben met ons team een visie op zelfredzaamheid: wat is het, waarom doen we het, wat willen we ermee bereiken, hoe gaan we eraan werken? 
 4. Het komt regelmatig voor dat ik minder zorg geef dan geïndiceerd. 
 5. In het zorgleefplan formuleer ik zelfredzaamheidsdoelen met mijn cliënt.

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • Jeanny Engels [expert zelfredzaamheid, Vilans, Utrecht] 23-02-16

  Beste student,

  Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de website! En goed dat je er veel uit hebt kunnen halen voor jullie project Zelfredzaamheid. Ik wens je/jullie daarbij veel succes!

  Wil je straks met ons delen welke ervaringen jullie hiermee opdoen? Voor jezelf als zorgverlener én wat je hoort van cliënten/bewoners? Ik ben heel benieuwd.

 • W [Student SAW SMD, Noorderpoort, Groningen] 23-02-16

  Wat is dit een leuke en leerzame website! Wij zijn bezig met een project over de zelfredzaamheid en ik heb veel informatie van deze site gehaald waar wij heel veel aan kunnen hebben.