Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Van casemanager dementie naar dementieverpleegkundige

02 oktober 2017

De casemanager dementie krijgt een nieuw, actueel profiel én een nieuwe naam: dementieverpleegkundige. Het nieuwe profiel van de casemanager dementie, is verbeterd en aangescherpt.

expertisegebied-dementieverpleegkundigeEen nieuw profiel was hard nodig omdat het aantal mensen met dementie dat (veel) langer thuis blijft, sterk toeneemt. Daarmee is het competentieprofiel aangepast aan de laatste inzichten.In Nederland zijn nu ruim 270.000 mensen met dementie.

Verpleegkundige achtergrond essentieel

Casemanagers dementie hebben op dit moment nog verschillende achtergronden. Het nieuwe expertisegebied gaat uit van een verpleegkundige met een half jaar tot een jaar extra scholing. De verpleegkundige basis is essentieel om de veelheid van klachten goed te kunnen diagnostiseren. Vandaar ook de nieuwe naam voor de casemanager, die expliciet verwijst naar die verpleegkundige basis: de dementieverpleegkundige.

Gerben Jansen, voorzitter van de vakgroep en zelf dementieverpleegkundige: 'Dementie openbaart zich op zowel medisch als sociaal en psychisch terrein. Het risico is dat verschijnselen worden bekeken vanuit één perspectief.' Hij beschrijft het voorbeeld van een cliënt met dementie die hij steeds met trillende vingers zijn telefoon zag bedienen. Nader onderzoek wees uit dat de cliënt in kwestie zijn stressgevoel probeerde te overwinnen met veel wodka. Reukloos en daardoor niet opgemerkt door de huisgenoten. Gerben wist dat verslavingen vaker optreden bij de gediagnostiseerde vorm van dementie.

Overgangsperiode

Het nieuwe expertisegebied betekent niet dat nu opeens alle niet-verpleegkundige casemanagers hun rol zouden moeten neerleggen. Gerben Jansen: 'De casemanagers dementie die nu al aan het werk zijn, functioneren prima en moeten absoluut niet ontslagen worden. Meestal gaat het om maatschappelijk werkenden. Het lastige is dat ze geen BIG erkenning hebben en daardoor niet het totaalpakket in casemanagement kunnen leveren. Daarom kiezen we voor een overgangsfase. V&VN en de vakgroep Dementieverpleegkundigen gaan zich actief inzetten om deze overgang te laten slagen.'

Niet verwarrend voor cliënten

Is het voor de cliënten en hun mantelzorgers niet vreemd dat de casemanager dementie opeens een andere naam heeft? Volgens Gerben Jansen valt dat mee: 'Wij verwachten geen problemen met de naam. Nu al worden er meerdere functienamen gebruikt en word je zelden benoemd als 'casemanager'. Mensen weten vooral goed waarom wij er zijn en wat we kunnen betekenen.'

Bron: V&VN

Lees meer op Zorg voor Beter

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • daan van delden [casemanager dementie, thebe, oosterhout] 03-10-17

  Ik vind het geen goede beslissing omdat wij in een tijd van krapte geen collega's moeten uitsluiten; omdat c.d. met een maatschappelijke achtergrond vaak meer oog hebben voor welzijn dan c.d. met een v.k. achtergrond.

  Dit is niet in het belang van onze doelgroep (jammer dat Alzheimer Nederland deze verandering omarmt). In wiens belang is dit dan wel? Mogelijk V&VN die meer vk aan zich bindt? Mogelijk in belang van de zorgverzekeraar die meer casemanagement door generalisten (w.v. en poh's) voorstaat en minder casemanagement door specialisten (casemanagers dementie).

 • hanneke [praktijkondersteuner somatiek en casemanager dementie, EMMELOORD] 03-10-17

  Ik ben het volledig met Ineke eens. Er wordt gesuggereerd dat je MET een BIG registratie "betere"zorg zou kunnen bieden. Dat lijkt mij niet in alle gevallen van toepassing.

  Er zijn nu eenmaal mensen in dit vakgebied terecht gekomen via een omweg.

  Zijn door die omweg volgens een ander traject geschoold.

  Ook ik heb een afgeronde HBO opleiding casemanagement.

  En zie het als een meerwaarde dat ik inmiddels tientallen jaren ervaring binnen de huisartsenzorg heb. Veel van mijn chronische zieken worden uiteindelijk (helaas) dementerend. De lijnen zijn kort. Vroeg-diagnostiek is onze meerwaarde.

 • Ineke Huitema [Casemanager dementie, HWWzorg, Den Haag] 03-10-17

  Ik vind het een negatieve beslissing. Ik ben verpleegkundige van huis uit en werk al 10 jaar als casemangers dementie. Ook ik ben niet meer BIG geregistreerd. Mijn collega is maatschappelijk werkende in ik heb in de jaren dat wij samen werken als teamgenoten, veel geleerd aan de maatschappelijke facetten van de cliënt in de thuissituatie. Daarnaast hebben we beiden de HBO opleiding casemanagement gedaan. Hierdoor zijn wij BEIDEN heel goed instaat om op gelijkwaardige wijze cliënten met dementie en hun mantelzorgers op alle vlakken te ondersteunen en ik zie hierin geen verschil meer met mijn verpleegkundige achtergrond.

  Ook zonder BIG erkenning zijn wij beiden goed in staat om het totaalpakket casemanagement te leveren.

  ik vind het absoluut onterecht om te zeggen dat wij hierdoor dus onvoldoende in staat zouden zijn ons werk goed uit erkennen voeren.