Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Palliatieve zorg

Materialen palliatieve zorg

  • Praten over doodgaan is niet makkelijk. Zowel patiënten als dokters vinden het vaak een moeilijk onderwerp. Maar een tijdig gesprek over verwachtingen en wensen is cruciaal om passende zorg in de laatste levensfase te realiseren. Download de publicatie Tijdig spreken over het levenseinde van de KNMG. Handreiking om met de patiënt het gesprek aan te gaan over grenzen, wensen en verwachtingen rond het levenseinde.
  • De handreiking 'Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen' is primair bedoeld voor artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Hiermee worden zij in staat gesteld patiënten goed voor te bereiden, te begeleiden en adequate palliatieve zorg in of voort te zetten. De handreiking kan ook gelezen en gebruikt worden door patiënten en naasten. Download de handreiking (pdf).
  • Er is een folder beschikbaar om cliënten aan te moedigen op tijd over het levenseinde te spreken: Publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde van de KNMG.
  • Om de cliënt te helpen in wat voor hem of haar belangrijk is, kun je de cliënt wijzen op het wensenboekje. Hiermee kunnen ze hun gedachten ordenen en de wensen noteren. Moedig daarbij de cliënt ook aan om de wensen met naasten te bespreken, zodat zij op de hoogte zijn van wat de cliënt wil. Het wensenboekje is voor € 7,50 te bestellen bij Stichting Stem.
  • Lees meer over wat te doen met levensvragen in het werkboek voor (leerling-)helpenden en verzorgenden Er zijn voor de cliënt met al je voelsprieten (pdf) van Vilans.
  • Lees hoe je speciale aandacht kan besteden aan mantelzorgondersteuning in de palliatieve stervensfase in de Factsheet Mantelzorg in de palliatief terminale fase (pdf) van Movisie.
  • In de brochure Onmisbare informatie over het einde van het leven (pdf) van KBO-PCOB vindt je hoe het 'gewone sterven' verloopt. Er is aandacht voor wilsverklaringen en de gesprekken erover, want het is fijn als naasten weten wat een stervende wel of niet wil. Ook veel voorkomende misverstanden, levensvragen en ervaringen komen aan bod
  • Ervaringen en informatie over palliatieve zorg voor zorgprofessionals, patiënten en naasten vind je de website van Pal voor u. Pal voor u is een landelijk samenwerkingsverband van deskundige personen en organisaties (o.a. de Regionale Netwerken Palliatieve Zorg)

 

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.