Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Palliatieve zorg

Bijscholing en cursussen

Het bieden van effectieve/goede palliatieve zorg vraagt specifieke expertise. In de basisopleiding wordt deze kennis vaak niet of onvoldoende aangeboden. Aanvullende deskundigheidsbevordering helpt medewerkers om goed om te gaan en beter in te spelen op de zorgvraag van de cliënt in de palliatieve fase.

Een dergelijke scholing kan zijn:
A. Gespecialiseerd verzorgende palliatieve zorg
B. Psychosociale aspecten van palliatief terminale zorg
C. Training omgaan met levensvragen
D. Zorgconsulent palliatieve zorg
E. Spirituele zorg

Trainingen

Er bestaat nog geen landelijk overzicht van de scholingen palliatieve zorg. In de agenda vermeldt Agora bijeenkomsten, symposia en korte cursussen palliatieve zorg. Hier staan ook bijeenkomsten in die door andere partijen dan Agora worden georganiseerd.

Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding

Hoe kun jij als verpleegkundige of verzorgende met gevoelens van rouw bij je patiënt of zijn omgeving omgaan? En hoe kun je je collega's ondersteunen? Dit leer je tijdens deze training van de V&VN Academie. Daarnaast is er ruimte om casuïstiek te oefenen en ervaringen te delen.
Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding op de website van de V&VN Academie

Bijeenkomst: Zorg rond het levenseinde

Als verpleegkundige of verzorgende krijg je er bijna altijd wel mee te maken: een naderend overlijden van een patiënt, cliënt of bewoner. Hoe bespreek je vragen en problemen rondom het levenseinde? Tijdens deze bijeenkomst van de V&VN Academie krijg je een handreiking om goede zorg te verlenen aan cliënten voor wie het levenseinde nadert.
Bijeenkomst: Zorg rond het levenseinde op de website van de V&VN Academie

Regionale scholingen

Regionale scholingen worden vaak ook vermeld op de website van het netwerk palliatieve zorg in je eigen (werk)omgeving. Lees meer over netwerken palliatieve zorg en kijk in het overzicht van het netwerk palliatieve zorg bij jou in de buurt. Op de website Palliatievezorg.nl staat ook een agenda van bijeenkomsten en workshops.

Afdeling V&VN Palliatieve zorg

Een goede kwaliteit van verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn in de palliatieve zorg is van essentieel belang. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben vaak te maken met een complexe situatie van de zorgvrager en diens naasten, waar problemen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak elkaar beïnvloeden, en waar verschillende disciplines bij betrokken zijn. Om dit goed te doen is de ontwikkeling en het bezitten van de juiste competenties en vaardigheden noodzakelijk.

Om de deskundigheid van de beroepsuitoefening te bevorderen is er een afdeling V&VN Palliatieve zorg. Hier zijn verpleegkundigen en verzorgenden bij aangesloten die werkzaam zijn in de palliatieve zorg en zo elkaar ontmoeten, kennis en inspiratie ontvangen en delen. Daarnaast is bij deze afdeling het beroepsprofiel en competentieprofiel van verpleegkundigen palliatieve zorg te vinden. Deze profielen worden nog ontwikkeld voor verzorgenden.

Je kunt alleen lid worden van de afdeling wanneer je eerst lid wordt van de 'moederorganisatie' V&VN. Meer informatie over de afdeling V&VN Palliatieve Zorg.  

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.