Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Praktijkvraag: wie is verantwoordelijk bij toedienen medicijnen?

28 januari 2013

Kristel Welink (20) zit in het derde jaar van de verpleegkundige-opleiding. Haar vraag: wie is verantwoordelijk wanneer je een medicijn toedient dat van de apotheek komt, maar verkeerd in een baxter zit? Ons deskundigenpanel geeft antwoord. 

Marijke Wigboldus, accounthouder Medicatieveiligheid bij Zorg voor Beter:

"De regel is: de apotheek is verantwoordelijk voor wat er in de baxterzakjes zit, de zorgverlener niet, tenzij jij duidelijk kunt zien dat er iets niet klopt. Je blijft zelf verantwoordelijk wat je geeft, je moet dus controleren wat je controleren kan.

De apotheek is verantwoordelijk

Op de baxter staat altijd wat erin zit. De apotheek is er verantwoordelijk voor dat een baxterzakje of een medicijndoosje daadwerkelijk die pillen bevat die erop staan. Degene die de medicijnen toedient, moet op de toedienlijst kijken of in de baxter dezelfde pillen, met dezelfde namen en dezelfde doseringen zitten. Heb je dat gecheckt en komt het overeen, dan heb je het goed gedaan. Zitten er echter meer of minder pillen in, dan moet je handelen en contact opnemen met de apotheker.

Rare dosering?

Zie je een rare dosering en dien je het toch toe, dan heb je een probleem als later blijkt dat het niet klopte. De vraag is dan: had je kunnen weten dat er iets niet juist was? Weet je bijvoorbeeld dat een normale dosering eigenlijk 1 mg is, maar zie je op de baxter en op de toedienlijst dat daar 10 of 100 mg staat, dan neem je het zekere voor het onzekere en trek je aan de bel bij apotheker of voorschrijver."

Deel je ervaring

Heb jij weleens meegemaakt dat een baxterzakje of medicijndoosje verkeerde medicijnen bevatte? En zo ja, hoe loste je dat op?

Knagende vragen? Stel ze aan ons deskundigenpanel

Ons deskundigenpanel zit klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Stuur daarvoor een mail naar praktijkvraag@zorgvoorbeter.nl Wil je liever niet dat je vraag gepubliceerd wordt, geef dat dan svp expliciet aan. Je krijgt in alle gevallen persoonlijk bericht terug.

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.