Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Enthousiasme bij eerste werkplaats Dementie

13 november 2012

Op 29 oktober kwamen 10 zorgprofessionals bij elkaar in de eerste werkplaats ‘Hoe ga jij om met dementie?’ Onder de deelnemers waren verzorgenden, verpleegkundigen, casemanagers en een ROC docent. Het doel van de werkplaats is om oplossingen te bedenken voor dilemma’s en problemen waarmee  verzorgenden te maken krijgen in de zorg aan mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie.

Dilemma’s

De groep startte met het verzamelen van dilemma’s. Dit deden ze aan de hand van de visie van Silviahemmet. In dit Zweedse concept van dementiezorg staan gedeelde waarden en de uitspraak  ‘Maak iedere dag de moeite waard’ centraal. Geïnspireerd door deze visie verzamelden de deelnemers tientallen dilemma’s en probleemsituaties, die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen bij de zorg aan mensen met dementie thuis. Twee dilemma’s sprongen er uit.

  • Zowel verzorgenden als familie hebben onvoldoende kennis van ziektebeelden in relatie tot gedrag van mensen met dementie.
  • Er is vaak verschil van mening en inzicht binnen het team over hoe je zorgtaken aanpakt.

Toetsen in de praktijk

Op hun eigen werkplek gaan de deelnemers deze knelpunten, samen met hun teams, bespreken, en aanvullen. Ook zullen de teams op zoek gaan naar oplossingen. De oplossingen worden geborgd in de vindplaats van het Zorg voor Beter Kennisplein VVT.

Weet jij zelf nog knelpunten? Of herken je de genoemde dilemma’s? Laat dan een reactie achter.