Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Medicatieveiligheid

Geneesmiddel distributiesysteem (GDS)

Een Geneesmiddel distributiesysteem (GDS) is een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip en op naam van een individuele cliënt.

Soorten geneesmiddel distributiesystemen

Er zijn verschillende soorten geneesmiddel distributiesystemen, zoals:

 • ‘medicijnen op een rol’, in doorzichtige plastic zakjes zijn de medicijnen per innamemoment verpakt; dit wordt ook ‘baxteren’ genoemd, omdat de firma Baxter de eerste machines op dit gebied leverde. Er zijn inmiddels meerdere leveranciers die dit systeem voeren.
 • een geneesmiddel distributiesysteem voor een week met een vaste indeling van hokjes die allemaal even groot zijn (medicijndoos, tray).
 • een etui met losse dagcassettes voor een week met een te verschuiven indeling van hokjes.

Verder zijn er specifieke geneesmiddel distributiesystemen, zoals:

 • geneesmiddel distributiesystemen voor blinden.
 • geneesmiddel distributiesystemen met grote vakken voor cliënten die grote pillen of capsules gebruiken of voor cliënten, waarbij de medicijnen in blisterverpakking in het geneesmiddel distributiesysteem worden uitgezet.
 • geneesmiddel distributiesystemen die op van te voren ingestelde tijden alarmeren.

Medicijnen op een rol

Medicijnen op een rol (baxteren) is een alternatief voor het uitzetten van medicijnen in medicijndozen. Apothekers zetten de medicijnen uit met behulp van een geautomatiseerd distributiesysteem voor geneesmiddelen. Bij ‘medicijnen op de rol’ zijn tabletten per cliënt per toedieningstijdstip in een doorzichtig zakje verpakt. Op de zakjes staat beschreven welke medicatie er in zit. De aan elkaar gesealde zakjes worden in de vorm van een medicatierol per cliënt, afgeleverd.

‘Medicijnen op de rol’ is bedacht om uitzetfouten te voorkomen, maar ook aan dit systeem  kleven problemen.

 • Alleen hele tabletten zijn geschikt om te verpakken in ‘medicijnen op de rol’. De zakjes zijn niet geschikt voor andere  toedieningsvormen, zoalsinsuline, inhalatiemedicijnen, dranken etc.
 • Een geneesmiddel distributiesysteem als ’medicijnen op de rol’ is minder geschikt wanneer er vaak wisseling van medicijnen nodig is bij een cliënt.
 • Medicijnen die cytostatica bevatten mogen niet opgenomen worden in een geneesmiddel distributiesystemen.

Als de apotheek medicijnen in een GDS aanlevert, is de apotheek ook verantwoordelijk voor de inhoud daarvan. Dit betekent dat de apotheek ook verantwoordelijk is voor het verwerken van wijzigingen in de medicatie in het GDS.

Gebruik geneesmiddel distributiesystemen

Bij gebruik van een geneesmiddel distributiesysteem zijn een aantal handelingen te onderscheiden:

 • Het vullen van een geneesmiddel distributiesysteem.
  Deze handeling waarbij medicijnen vanuit een grootverpakking worden omgepakt voor dagelijks gebruik is een farmaceutische handeling  en voorbehouden aan apothekers.
 • Het aanreiken of toedienen van medicijnen aan de cliënt.
  Degene die de medicijnen uit het geneesmiddel distributiesysteem neemt en/of aanreikt of toedient, controleert de medicijnen en neemt contact op met de apotheker als:
  • niet het juiste aantal tabletten in het zakje zit.
  • de informatie op de zakjes niet overeenkomt met de informatie op de toedienlijst.
 • Het bewaren van medicijnen
  Bewaar medicijnen in een GDS op kamertemperatuur.

Bron

Veilige principes in de medicatieketen 2012/2016

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.