Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Medicatieveiligheid

Wat is medicatieveiligheid?

Medicatieveiligheid is het zo min mogelijk fouten maken met medicijnen. Wees altijd alert! Je kunt als zorgmedewerker fouten met medicijnen voorkomen! Dit filmpje van Zorg voor Beter laat zien dat zorgmedewerkers een belangrijke rol spelen in het signaleren van fouten met medicijnen, soms zijn die eerder in het medicatieproces gemaakt.

Als je dit animatiefilmpje in het onderwijs (zonder internetverbinding) wilt gebruiken, kun je het ook gratis downloaden: zie scholing.

Wat is werken aan medicatieveiligheid?

Werken aan medicatieveiligheid is zorgen dat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt met medicatie van cliënten. Het uiteindelijke doel is:

 • Medicijnen ouderende juiste cliënt
 • krijgt het juiste medicijn 
 • op de juiste tijd 
 • in de juiste hoeveelheid en dosering 
 • en op de juiste wijze toegediend

Medicatieveiligheid gaat over alle activiteiten die zijn gericht op de juiste voorschrijving, aflevering en het juiste gebruik van geneesmiddelen. Een medicatiefout is elke fout in het proces van voorschrijven, ter hand stellen/afleveren, opslag/beheer, gereedmaken, toedienen/registreren en evalueren, ongeacht of er schade is opgetreden.

Oorzaken van medicijnfouten

Veelvoorkomende oorzaken van medicatiefouten:

 • Geen duidelijke toedienlijst: niet weten wat te moeten geven.
 • Zelf maken van een medicijnlijstje: de gegevens zijn niet goed overgenomen.
 • Storingen tijdens het werken met medicatie: onvoldoende aandacht bij de voorbereidingen en het toedienen van de medicijnen.
 • Geen duidelijke afspraken in het zorgleefplan: voor de toediener is niet duidelijk waar hij/zij verantwoordelijk voor is.
 • Geen goede toedienregistratie: er is niet afgetekend, dus is het niet duidelijk of de cliënt medicatie heeft gekregen.
 • De instructie is niet duidelijk: toediener weet niet waarop te letten.
 • Geen kennisgenomen van de bijsluiter: toediener weet niet wat hij/zij geeft.
 • Geen volledig ingevuld uitvoeringsverzoek bij injecties: er zijn onvoldoende gegevens om verantwoord te handelen.

Bron

Veilige Principes in de medicatieketen 2012/2016 (pdf)

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • Stella [Wmo / mantelzorger, Senioren vereniging Assen, Assen] 14-10-17

  Wat is medicatieveiligheid t.a.v. een cliënt?

  Als een cliënt zelfstandig de medicatie wil innemen. moet het kunnen. Cliënt moet regie kunnen voeren over zijn eigen leven als cliënt verbaal prima functioneert. 'Heft in eigen hand' is het motto waar het RVS zich hard voor wil maken.

  Sommige instellingen verstaan onder medicatieveiligheid dat een ieder onder toezicht de medicatie moet innemen. Dat klopt niet . Huisartsen streven naar zelfstandigheid van cliënt. Als er geen reden is voor toezicht, moet men cliënt niet vleugellam willen maken. Zelfredzaam of Samenredzaam kan prima.

 • Gerda van Brummelen [adviseur, V&VN, Utrecht] 28-06-17

  In dit geval is de voorschrijver van de medicatie degene waar de zorgaanbieder mee in gesprek moet samen met cliënt en/of mantelzorger. De vraag is wie er vanuit de organisatie dit gesprek moet voeren, mij lijkt niet de uitvoerende verzorgende of verpleegkundige.

  Jullie doen het prima je observeert dat er iets niet goed gaat en geeft dit hopelijk aan, maar de besluiten rondom de oplossing moeten op een andere plaats worden genomen.

  Ik begrijp dat jullie hier iets aan willen doen en dat doe je ook door het probleem aan te kaarten en de verantwoordelijkheid bij de juiste personen neer te leggen. Lijkt mij ook dat er dan naar indicatie enz moet worden gekeken, maar ga zeker niet zelf creatief naar oplossingen zoeken.

  Ik hoop jullie hiermee verder te hebben geholpen.

 • Irma Heidstra [verpleegkundige] 28-06-17

  Mag je medicatie tegen de wil van de (verwarde) patiënt afsluiten of meenemen, zodat de cliënt er niet bij kan? Cliënt gooit waarschijnlijk zijn medicatie weg. Wie is er verantwoordelijk in deze situatie? Betreft situatie in de thuiszorg.

 • Gerda van Brummelen [adviseur, V&VN, Utrecht] 22-02-17

  Het klopt dat als de cliënt zelf de dubbel controle kan doen dit ook mag.

  Let er wel op als je werkt met dubbel controle via de telefoon dat dit via een beveiligd systeem gaat. Mag niet met een privé telefoon.

 • Sonja Baladien [verzorgende, Sunflower Care, Rotterdam] 30-01-17

  Indien bepaalde medicatie een dubbele check nodig hebben,kun je een foto van de medicatie( bijv.bij anti stollingsmiddelen) maken en naar je dienst doende college sturen.

  Ik zet de medicatie en de aftekenlijst waarop de dosering voor die dag staat beschreven, naast elkaar en stuur de foto door naar collega.

  indien de zorgvrager dit zelf kan controleren,en dat het de afgesproken afspraak is met de trombose verpleegkundige dan ,is dat natuurlijk voldoende.

  Hoop dat je wat heb aan deze oplossing

  Sonja