Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Medicatieveiligheid

Wanneer mag je medicijnen malen?

Sommige cliënten kunnen niet goed slikken. Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen. Als je deze fijnmaalt, worden werkzame stoffen sneller opgenomen dan de bedoeling is.

Malen wordt zoveel mogelijk beperkt, de arts of apotheker zoekt eerst naar een alternatief middel of toedieningsvorm. De afspraken over het malen van medicijnen schrijft de arts op het recept en de apotheker legt dit vast op de toedienlijst. Maal dus nooit een tablet zonder schriftelijke opdracht van de arts. Gebruik ook de hulpmiddelen die er zijn.

Toedienen

Vraag de apotheker zo nodig om uitleg en instructie. Kies  in overleg met de apotheek een halfvaste voeding voor de toediening van fijngemalen tabletten wanneer inname met water niet mogelijk is. Sommige medicijnen mogen bijvoorbeeld niet met zuivelproducten ingenomen worden. Leg vast waarin je een vermalen medicijn mag toedienen en houd hierbij ook rekening met de smaakvoorkeur van de cliënt. De eerstverantwoordelijke legt de afspraken vast in het zorgdossier.

Als je een medicijn mag vermalen en je mengt het bijvoorbeeld met appelmoes, doe dit dan met één eetlepel. Als de cliënt niet het hele bakje appelmoes opeet, weet je immers niet hoeveel er van het medicijn is ingenomen.

Website Oralia.nl

In verpleeg- en verzorgingshuizen worden tabletten voor patiënten met slikproblemen vaak vermalen. Zorgverleners zijn lang niet altijd op de hoogte van de gevolgen en risico’s hiervan. Speciaal voor hen ontwikkelde de KNMP de website www.oralia.nl. Je kunt hier de medicijnen opzoeken en bij slikproblemen de geschikte methode van innemen zien en eventueel welke alternatieven er zijn. 

Zakkaartje

Wat je wel en niet moet doen bij het vermalen van medicijnen in één oogopslag? Download het zakkaartje van V&VN.
Let op: je moet je eerst registreren voordat je documenten kunt downloaden. Ook niet-V&VN leden kunnen zich registreren.

Bron

 • IVM, Handreiking Malen voor Zorginstellingen, 2001
 • V&VN, Landelijke instructie Voor Toediening Gereedmaken (VTGM) van medicatie in verpleeg- en verzorgingshuizen, 2008

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • aart eliens [eigenaar, Aart Eliens advies over verpleegkunde, amsterdam] 03-08-17

  Misschien is het goed dat er ook nog eens gekeken wordt naar de noodzaak van een updata van de VTGM-richtlijn, die al weer uit 2008 stamt. Ik was destijds betrokken bij deze instructie VTGM en wellicht is er nieuwe evidence!.

 • A.Terpstra de Vries [mantelzorger, Drachten] 03-08-17

  http://www.zorgvoorbeter.nl. 8 jaar mantelzorger voor mijn man , psychose ,angststoornissen , parkinson en dementie . Artsen :psychiater en neuroloog . Verschillende medicijnen voor geschreven ,als het minder ging nog maar wat er bij of een heel andere soort .Vaak schreef de psychiater medicijnen voor die niet bij parkinson pasten ,dan moest ik dat in de bijsluiter lezen en zelf weer kontakt opnemen met de neuroloog . Ik heb bij beide artsen aan gegeven om eens kontakt met elkaar op te nemen ,er werd niets mee gedaan .Koningen in hun eigen koninkrijk.

  Huisarts kwam pas in beeld toen hij agresief werd,hij wist niks van mijn man en zijn achtergrond .Nu is mijn man opgenomen in een gesloten instelling ,en daar hebben ze goed naar mijn man en al zijn medicijnen gekeken , ik hoop dat het daar rustiger voor hem wordt . Het was voor mij heel naar om dat ik niet altijd een goed antwoord

  kreeg waar ik verder mee kon zoek het maar uit zo voelde ik dat .