Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Medicatieveiligheid

Verbeteren van de medicatieveiligheid

Er zijn heel veel verschillende verbeteracties mogelijk om het medicatieproces te verbeteren. Het is belangrijk om eerst een goede analyse te doen van de knelpunten voordat je veranderingen gaat doorvoeren (zie medicatieproces).

Een aantal voorbeelden van verbeteracties zijn:

Systematisch beoordelen van eigen beheer medicatie

Ouderen die niet zelfstandig wonen lopen meer risico op nadelige gevolgen van het gebruik van meerdere medicijnen. Daarom vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het belangrijk dat bij thuiswonende cliënten en verzorgingshuisbewoners het eigen beheer goed wordt beoordeeld.

Om de zorgverleners te helpen bij deze beoordeling ontwikkelde het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, het hulpmiddel ‘Beoordeling eigen beheer van medicatie’ (kortweg BEM genoemd). Met de BEM realiseert de zorgverlener een individueel zorgplan voor het medicijngebruik van de cliënt op dat moment. Uitgangspunt hierbij is de zelfstandigheid van de cliënt.

Ongestoord werken

De oorzaak van een deel van de medicatie-incidenten is dat zorgverleners gestoord worden terwijl zij met medicatie bezig zijn. Bijvoorbeeld door collega’s, cliënten of familieleden. Een ‘niet-storenhesje’ bevordert het ongestoord werken met medicatie. Dit is een fluorescerend veiligheidshesje met daarop de tekst  'Niet storen svp'. Alle cliënten, familieleden en andere medewerkers weten dat ze degene die dit hesje draagt even niet moeten aanspreken. Hierdoor kan de zorgverlener in alle rust en concentratie de medicatie uitdelen. De hesjes zijn eenvoudig zelf te bestellen bij een drukker. Er zijn ook kant-en-klare hesjes op de markt.
Storen tijdens medicatiewerkzaamheden levert grote risico's op, blijkt uit dit Engelstalige artikel (pdf).

Overzichtelijke registratie

Het gekleurde wijzigingsformulier is een simpel middel om medicatie-incidenten te voorkomen. Wijzigingen in de medicatie van cliënten worden makkelijk over het hoofd gezien. Als het medicatieoverzicht op een andere kleur papier is geprint, valt dat goed op tussen de witte bladen van een zorgdossier. 

U kunt er ook voor kiezen om met meer kleuren te werken. Bijvoorbeeld roze voor medicatiewijzigingen, blauw voor zalven, een groen formulier met informatie over een kuur en een gele als de vorm, kleur of merknaam van een medicijn verandert. Als iedereen op de hoogte is van de wijziging (binnen enkele dagen) vervangt u de gekleurde formulieren weer door een wit exemplaar.

Meer informatie

Meer voorbeelden en tips voor verbeteracties lees je in het boek 'Slik geen medicatiefouten'. Bestel Slik geen medicatiefouten via de Vilans webwinkel of download Slik geen medicatiefouten (pdf).

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.