Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Huidletsel

Kennistest decubitus - verzorgenden

Test je kennis over het voorkomen van huidletsel (decubitus). Deze test is voor verzorgenden in de thuiszorg. Hieronder staan 14 vragen. Schrijf het antwoord op. Onderaan de test staan de correcte antwoorden.

1. Wat is decubitus?

  • A. een beschadiging van de huid die ontstaat door langdurige druk
  • B. een beschadiging van de huid die ontstaat door schuifkracht
  • C. een beschadiging van de huid die ontstaat door een combinatie van langdurige druk en schuifkracht
  • D. niet wegdrukbare roodheid

2. Wat zijn bij bedlegerige cliënten de 2 plaatsen waar decubitus het meest voorkomt?

  • A. stuit en hielen
  • B. stuit en schouders
  • C. schouders en hielen
  • D. oorlel en hielen

3. Wat is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van decubitus op een specifieke plaats?

  • A. diabetes
  • B. eiwittekort in de voeding
  • C. te hoge druk op de huid
  • D. weinig beweging

4. Er zit een rode niet wegdrukbare plek op de hiel van een cliënt. Wat doe je?
1. hiel vrij leggen
2. katoenen sok aantrekken
3. schapenvacht eronder
4. massage en antidecubitus crème gebruiken

  • A. 1 is juist
  • B. 2 en 3 zijn juist
  • C. 1 en 4 zijn juist
  • D. 4 is juist

5. Welke groep cliënten loopt het meeste risico op het ontwikkelen van decubitus?

  • A. mensen die bed- of rolstoel gebonden zijn en weinig bewegen
  • B. mensen met een slechte algemene conditie
  • C. ouderen
  • D. te dikke mensen

6. Hoe ziet decubitus categorie I eruit?

  • A. een blaar op de huid
  • B. niet wegdrukbare roodheid
  • C. niet wegdrukbare roodheid en een blaar
  • D. wegdrukbare roodheid

7. Wat is naast het oorzakelijke verschil, het verschil tussen smetten en decubitus?

  • A. decubitus ontstaat alleen door druk- en schuifkrachten, smetten alleen door vocht bij huid op huidcontact
  • B. smetten is niet rood, decubitus wel
  • C. decubitus is niet rood, smetten wel
  • D. er is geen verschil

8. Hoe ziet categorie II van decubitus eruit?

  • A. uitgebreide rode plek
  • B. diepe wond
  • C. blaar en ontvelling
  • D. gele wond

9. Het risico op decubitus neemt toe als iemand koorts heeft?

  • A. juist
  • B. onjuist

10. Wat is de beste preventieve maatregel?

  • A. risicoscorelijst invullen en aanvullende voeding
  • B. collega’s informeren en protocol in het dossier
  • C. cliënt folder geven over decubitus en mantelzorg informeren
  • D. dagelijks huidinspectie en druk opheffen

11. Hoe vaak pas je de wisselhouding toe bij bedlegerige risicocliënten?

  • A. 1 x per 4 uur, als de cliënt op een goed AD-matras ligt
  • B. 1 x per 2 uur, als de cliënt op een goed AD-matras ligt
  • C. 1 x per 6 uur
  • D. ieder uur

12. De ideale ligging om decubitus te voorkomen bij bedlegerige cliënten is:

  • A. bed plat, stabiele zijligging
  • B. fowlerse houding
  • C. hoofdsteun 30° omhoog, voeteneind 30° omhoog
  • D. semi-fowlerse houding: hoofdsteun 30° omhoog en bovenbenen 30° omhoog

13. Om decubitus te voorkomen bij een rolstoel gebonden cliënt pas je de volgende maatregelen toe

  • A. AD-kussen
  • B. AD-kussen en massage
  • C. AD-kussen en wisselhouding
  • D. wisselhouding en massage

14. Niet zinvolle maatregelen zijn:

  • A. massage en antidecubitus crème
  • B. inpakken van hielen en gebruiken schapenvacht
  • C. ijzen en föhnen
  • D. alle hierboven genoemde

Antwoorden

1C, 2A, 3C, 4A, 5A, 6B, 7A, 8C, 9A, 10D, 11A, 12D, 13C, 14D

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

  • Ine Smeets [stafverpleegkundige, MeanderGroep ZL, Kerkrade] 08-10-14

    Bij vraag 7 wordt gevraagd naar een andere iets dan de oorzaak, het antwoord is echter de oorzaak? Toch?

  • Annemieke Koning [Vilans, Utrecht] 07-10-14

    Ik heb de boo u genoemde website bekeken en categorie 1 wordt als volgt omschreven:

    Stadium I Het allereerste begin van decubitus wordt gekenmerkt door een rode vlek op de huid. Belangrijk is dat de roodheid niet kortstondig verdwijnt als met de vinger druk op de huid wordt uitgeoefend. Hoewel het nog niet duidelijk zichtbaar is, is in dit stadium al veel schade toegebracht aan het huidweefsel.

    Dan is antwoord 6B correct, of bedoelde u iets anders?

  • Corrie Brandt [oproep VIG] 07-10-14

    t.a.v. vraag 6:

    http://www.huidinfo.nl/decubitus.html