Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Eten/Drinken

Scholing en lesmateriaal over voeding

Voor deskundigheidsbevordering op het gebied van eten en drinken is een aantal modules ontwikkeld.

E-learning 'Ouderen en ondervoeding'

De Wageningen Universiteit heeft speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden een e-learning gemaakt met informatie van onder andere de Stuurgroep Ondervoeding en Zorg voor Beter. Voor bezoekers van Zorg voor Beter is de e-learning gratis te volgen.

De e-learning bestaat uit vier modules met filmpjes, quizzen, casussen en verwerkingsopdrachten. Je kunt alle modules volgen, of slechts een deel daarvan (ongeveer een uur per module). De vier modules kun je na elkaar maken. De makers stimuleren je ook om na te denken over hoe je de informatie kunt toepassen in je eigen werk. De volgende onderwerpen komen aan bod: Wat is ondervoeding bij ouderen en hoe vaak komt het voor? Hoe kan je ondervoeding herkennen? Wat kan je doen om ondervoeding tegen te gaan of te voorkomen? Wat is gezonde voeding voor ouderen?

Let op: bij de start van de e-learning heb je drie keuzes: browse as a guest, self-enroll in this course en login as enrolled student. Kies hierbij de eerste of tweede mogelijkheid. Aangezien je bij de tweede optie je aan moet melden is het maken van de e-learning als gast de meest makkelijke optie.

Kennisbundel Eten en drinken

De kennisbundel ‘Eten en drinken’ is bedoeld voor ROC docenten Zorg en Welzijn. Deze kennisbundel bevat informatie over ondervoeding en het voorkomen ervan. Aspecten als omvang en oorzaken van ondervoeding, signalering en de rol van zorgmedewerkers daarbij zijn beschreven. Daarnaast vindt u tal van mogelijkheden, praktijkvoorbeelden en interventies om te zorgen dat cliënten (weer) gezond en lekker kunnen eten en drinken. Download de Kennisbundel Eten en drinken (pdf).

Lessen Eten en drinken voor mbo en hbo

In 2010-2011 vond het ZonMw-programma Zorg voor Beter II plaats. Eén van de projecten binnen dit programma was het project ‘Implementatie van richtlijnen, handleidingen en protocollen rond Eten & Drinken in de praktijk van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg en in de opleidingen tot verpleegkundige en verzorgende’, kortweg het project ‘Eten & Drinken’ genoemd.

Dit project is in het tweede semester van het studiejaar 2010-2011 uitgevoerd bij het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) van de Hogeschool Rotterdam door de Kenniskring Transities in Zorg in samenwerking met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Binnen het project ‘Eten & Drinken’ hebben een aantal studenten hbo-v als afstudeeropdracht een verbetertraject rondom eten en drinken uitgevoerd in hun stage-instelling. In het kader van dit ZonMw-project is deze docentenhandleiding ‘Lessen over eten en drinken’ voor hbo en mbo-studenten ontwikkeld. In deze lessen staan enkele belangrijke thema’s rondom eten en drinken uit Zorg voor Beter centraal.

Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Eten & Drinken (diapresentatie) (pptx, 2.5 mb)
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Eten & Drinken (docentenhandleiding) (pdf, 249 kb)

Onderwijsmodule implementatie

Deze module is ook ontwikkeld in het kader van het ZonMw-project ‘Eten & Drinken’  Voor dit project hebben zeven studenten hbo-v als afstudeeropdracht een verbetertraject rondom het thema ‘Eten & Drinken’ uitgevoerd in hun stage-instelling; vier verpleeg- en verzorgingshuizen en drie thuiszorginstellingen. De voor de verbetertrajecten benodigde implementatiekennis werd geleverd door V&VN in de vorm van workshops aan docenten van IvG, die deze implementatiekennis weer hebben gebruikt bij de begeleiding van de deelnemende studenten. De workshops van de V&VN zijn in deze lesmodule vertaald naar hoorcolleges en werkgroepen, waarmee studenten hbo-v in alle sectoren van de zorg en voor een breed scala aan onderwerpen verbeter- of verandertrajecten kunnen initiëren in de zorgpraktijk.

Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Implementatie (diapresentatie) (pptx, 3.2 mb)
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Implementatie (docentenhandleiding) (pdf, 252 kb)

Onderwijsmodule Ondervoeding

Dit onderwijsdocument is bedoeld voor docenten, opleiders en trainers die helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen opleiden die werkzaam zijn in de ouderenzorg. Zij kunnen het materiaal gebruiken in hun curricula en trainingen.

De doelgroepen waarvoor dit onderwijspakket is samengesteld zijn:

  • helpende zorg en welzijn niveau 2
  • verzorgende niveau 3 VIG Brancheverbijzondering VVT
  • verpleegkundigen niveau 4 Brancheverbijzondering VVT

Download de Onderwijsmodule Ondervoeding (pdf, 207 kb)

Training: Complexe problematiek bij ondervoeding

Training voor verpleegkundigen en verzorgenden in vroeg herkennen van ondervoeding, in relatie tot andere zorgproblemen. De training duurt 1 dagdeel, en je krijgt 3 accreditatiepunten voor Kwaliteitsregister V&V.
Training Complexe problematiek bij ondervoeding van V&VN Academie

Handreiking: Hoe ga je om met eten en drinken?

V&VN heeft praktische handreikingen voor verzorgenden en verpleegkundigen ontwikkeld voor het omgaan met lastige dilemma's. Wat doe je bijvoorbeeld als een bewoner of patiënt weigert te eten? En hoe reageer je als de familie wil dat hun naaste kunstmatig gevoed wordt, terwijl je daar zelf anders over denkt? Download Hoe ga je om met eten en drinken V&VN (pdf, 425 kb).

Elke maaltijd weer een feest

Meer handreikingen over het verbeteren van de maaltijdambiance vindt u in de brochure ‘Elke maaltijd weer een feest’. De brochure Elke maaltijd weer een feest is te bestellen via de webwinkel van Vilans.

Obese cliënten

(Gratis) Free Learning Module over het professioneel, ergonomisch en respectvol omgaan met obese cliënten:
Free Learning/Obese cliënten

Zwaartepunt biedt competentiegerichte scholingen en trainingen aan medewerkers binnen de zorg- en welzijnssector waarbij de kwaliteit in het contact centraal staat. Zij werken op haptonomische basis, praktijkgericht en zijn gespecialiseerd in opleidingstrajecten op maat. Eén van hun speerpunten is Obesitas: zij hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden, verzorgen en verplaatsen van obese mensen.
www.zwaartepunt.nl


 

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.