Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Eten/Drinken

Wensen en voorkeuren in kaart brengen

Er zijn instrumenten die kunnen helpen om de voorkeuren van de cliënten met betrekking tot eten en drinken te achterhalen. Dit gebeurt soms door te observeren: wat gebeurt er met iemands mimiek bij het ruiken of zien van bepaald eten? Met andere cliënten kan er goed over gepraat worden: wat vond u van het eten vanavond?

Deze korte vragenlijst van Vilans voor cliënten en familieleden brengt wensen en voorkeuren in kaart. Verwerk de antwoorden in de bijbehorende Excel spreadsheet en er ontstaat al snel een duidelijk beeld van de mening van de bewoners over de voeding. Download de vragenlijst Waardering eten en drinken (docx, 156 kb).

Download de bijbehorende Excel spreadsheet (xls, 67 kb) voor het verwerken van de ingevulde vragenlijsten 'Waardering eten en drinken' van Vilans.

Maaltijden met smaak en minder verspilling

Bijna de helft van de warme maaltijden in verpleeghuizen verdwijnt aan het einde van de dag in de vuilnisbak. Ouderenzorg en verpleeghuizen zouden veel beter met de maaltijden moeten omgaan. Stichting Diverzio heeft een duurzaamheidsmethode ontwikkeld met een integrale aanpak: efficiënter voedsel inkopen en aanbieden, met gebruik van producten uit de eigen streek. En maaltijden aan te bieden die beter smaken. Stichting Diverzio stelt een verbeterplan op, coacht en monitort de resultaten. Het lukt Diverzio op deze manier om de voedselverspilling bij zorginstellingen aanzienlijk te verminderen. Lees meer op de website van Diverzio. Bekijk de video met een impressie van de Masterclass 'Zorg met smaak', gegeven door stichting Diverzio.

Eten en drinken kan zelfredzaamheid vergroten

In 2014 zijn in Veghel, Velp, Oss, Uden en Venlo pilots gestart onder de noemer ‘Proeftuintjes’ om te kijken hoe wordt omgegaan met eten en drinken en hoe de participatie van cliënten vergroot kan worden. De belangrijkste kanteling is dat eten en drinken niet als een doel wordt gezien, maar als een middel tot… van alles: samenwerking, vergroten van vaardigheden en verantwoordelijkheden, genieten, contact en nog veel meer. De succesvolle resultaten van het project staan op een website (tevens app) die begeleiders inzicht en mogelijkheden biedt om eten en drinken te gebruiken als middel om de cliënt te versterken: www.eteniszoveelmeer.nl. Tevens is een filmpje gemaakt van de resultaten om anderen te inspireren. Deze website is aanvankelijk ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar het principe en de werkwijze is toepasbaar op velerlei doelgroepen, zowel intramuraal als extramuraal.

Praktisch boek over eten en drinken

Cover van het boek Meer eten minder zorg

‘Meer eten minder zorg!’ is een praktisch boek over de meerwaarde van eten en drinken. Het is voortgekomen uit het project ‘Proeftuintjes’ (zie hierboven) en gaat over de positieve effecten op mensen als er beter wordt omgegaan met eten en drinken. Mensen behouden meer eigen regie, blijven actiever, bewegen meer, eten beter, zijn zelfstandiger en hoeven minder een beroep te doen op zorg.
Het boek gaat in op allerlei praktijksituaties. Bijvoorbeeld: kan een thuiszorginstelling een man ondersteunen die net zijn vrouw, die altijd kookte, is verloren? Wat kan een zorginstelling doen om ouderen in de buurt actief te houden?  Hoe kan een praktijkondersteuner beter helpen bij slikproblemen?
Meer informatie op de website Meeretenminderzorg.nl.

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.